Kotimaa Maahanmuutto

Somali auttoi maanmiehiään laittomasti Tukholmasta Tornioon – sakkoja

Ruotsin ja Suomen raja Torniossa.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi somalimiehen sakkoihin laittoman maahantulon järjestämisestä vuonna 2016.

Helsingissä vakituisesti oleileva somalimies matkusti Tukholmaan jossa tapasi kaksi somalinaista lapsineen. Ahmed osti itselleen ja muulle seurueelle bussiliput Haaparantaan, missä ryhmä pyrki rajan yli Tornioon. Rajalla laiton maahantulo kuitenkin paljastui.

Oikeudessa somalimies kiisti syytteet laittoman maahantulon järjestämisestä. Mies väitti matkanneensa Tukholmasta Haaparannan kautta kohti Helsinkiä, koska maitse matkaaminen oli halvempaa kuin laivalla. Naiset ja lapset hän oli tavannut Luulajasta lähteneessä linja-autossa ja Haaparannan matkakeskuksessa auttanut heitä ostamaan linja-autoliput Kemiin, koska naiset eivät osanneet kieltä. Väitteiden uskottavuutta kuitenkin heikensivät muun muassa naisten vaatteet, joita Suomen viranomaiset löysivät somalimiehen matkatavaroista.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt olla selvillä, että naisilla tulee olla asianmukaiset matkustusasiakirjat ja viisumit tullakseen Suomeen. Asiassa ei myöskään ollut havaittavissa sellaisia humanitaarisia vaikuttimia tai ulkomaalaisten turvallisuuteen vaikuttavia oloja, joiden johdosta tekoa olisi pidettävä hyväksyttävänä.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi somalimiehen laittoman maahantulon järjestämisestä 40 päiväsakkoon. Päiväsakon alhaisuus 6 euroa selittyy oikeuden mukaan sillä tosiasialla, että somalimiehellä ei ole Suomessa lainkaan tuloja.

Somalimiehen oikeudenkäyntikulut 852 euroa jäävät Suomen valtion vahingoksi.

Lähde Lapin käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa