Eurooppa Maahanmuutto

Somalimies piti vessojen siivoamista naisille sopivana työnä – sydämistynyt somalinainen: ”Borlängessä vallitsee sama klaanikulttuuri kuin Somaliassa”

Kuva Shutterstock.

22-vuotias Nasteho Mohamed tuli Ruotsiin seitsemän vuotta sitten.  Saavuttuaan maahan somalinainen kävi kouluja ja hänen annettiin ymmärtää, että Ruotsissa miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia – että molemmilla sukupuolilla on samat oikeudet.

SVT kertoo, että Nasteho Mohamed on joutunut todistamaan jotain muuta asuessaan Borlängessä. 22-vuotias väittää, että Borlängessä vallitsee aivan samanlainen klaanikulttuuri kuin Somaliassa.

”Kamelin selän katkaisi” Borlängessä sijaitsevassa Tjärna Ängar -maahanmuuttajalähiössä järjestetty tapahtuma. Lähiössä, jota kutsutaan myös Pikku-Mogadishuksi somalipopulaation koon vuoksi, järjestettiin UMIS-somaliyhdistyksen tapahtuma.

Nainen saapui auttamaan järjestelyissä, mutta eräs somalimies käski hänen mennä kotiin ja tulla myöhemmin siivoamaan vessat. Se olisi naisille sopivaa työtä.

Tämä on vain yksi esimerkki naisen kokemuksista borlängeläisessä yhdistyksessä, jolle leimansa lyövät klaaniajattelu ja erittäin konservatiiviset normit.

UMIS-yhdistyksestä kiistetään syytökset. Naisen kokema on ollut vain yksittäistapaus.

Yhdistyksen puheenjohtaja Abdullahi Sheikh Ali pitää keskustelua naisten asemasta somaliyhteisössä erittäin tervetulleena.

– On tosi tärkeää keskustella näistä asioista, puheenjohtaja Ali toteaa.

Klaaniajattelua toteuttavaa yhteisöä avoimesti kritisoinut Nasteho Mohamed kokee nyt olevansa hylkiö. Aiemmin hänen luonaan vierailleet maanmiehet karttelevat häntä.

Nainen kokee menettäneensä jopa perheensä suorapuheisuutensa vuoksi. Silti hän uskoo, että somalinaisten asema somaliyhteisöissä on puheenaihe, joka tulee nostaa esille.

– Koska se mitä tapahtui minulle, tapahtuu myös toisille naisille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa