Kotimaa

Some-agentit, anti-trolliarmeija, ilmianto-organisaatio – kuntaministerin työryhmä suitsii vihapuhetta

Sellin oven tarkastusikkuna. Kuva Petri Saarela.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sdp.) nimittämä työryhmä on julkaissut raportin vihapuheen ja maalittamisen kitkemisestä. Seuraavaksi kuntaministeri käynnistää valmistelun raportin suositusten toimeenpanemiseksi.

Loppuraportissaan työryhmä suosittelee lukuisia toimenpiteitä, joiden avulla Suomesta saadaan poistettua vihapuhe ja maalittaminen.

Ilmiantajia, viranomaisille ja medialle valtaoikeuksia, kovempia rangaistuksia

Työryhmä suosittelee organisaation perustamista, joka voisi ilmiantaa vihapuhetta sen esiintyessä. Tämä vaatisi ensin vihapuheen ja maalittamisen määritelmien laatimista ja jalkauttamista valtion organisaatioihin.

Vihapuhetutkintojen aloittamisen kynnystä tulee madaltaa ja poliisin, tuomioistuimien ja median resursseja ja valtaoikeuksia tulee lisätä.

Viharikoksista annettuja rangaistuksia tulee tarkennetaan lainsäädännössä ja rangaistuksille tulee määritellä kovemmat alarajat. Sukupuoleen, etnisyyteen tai vähemmistöryhmään kohdistunutta vihapuhetta pitää kohdella rankemmalla kädellä.

Oikeusprosessit ovat pitkän kestonsa takia raskaita vihapuheen uhreille, joten tarvitaan ”Track my case” -järjestelmä. Sen avulla vihapuheen uhri voi itse seurata oman rikosjuttunsa etenemistä oikeudellisessa prosessissa ja saada tietoa siitä, milloin päätöksiä on odotettavissa

Kuulusteluhuone. Kuva Petri Saarela.
Vertaistukea vihapuheen ja maalittamisen uhreille

Uusi viranomaisen tarjoama sivusto vihapuheen ja maalittamisen uhrien tukipalveluista tulee sisältämään tukiverkoston ja vertaistukea maalittamisen ja vihapuheen uhreille.

Viranomaisille kuten tuomareille, poliiseille ja syyttäjille tulee järjestää koulutusta vihapuheen tunnistamiseksi. Myös suurelle yleisölle tarjotaan vihapuheen vastaista ja ennaltaehkäisevää koulutusta peruskoulun, armeijan, siviilipalveluskoulutuksen ja maanpuolustuskurssien kautta.

Ilmottautumishuoneen virkailijan pöytä. Kuva Petri Saarela.
Vaaliehdokkaaksi vain vihapuheesta irtisanoutumalla

Päättäjille ja virkamiehille tulee laatia käyttäytymissäännöt ministeriöiden toimesta. Vaaleihin voi osallistu vain sanouduttuaan irti vihapuheesta ja syrjinnästä.

Ulkoilupihan vartijatasanne. Kuva Petri Saarela.
Järjestäytynyttä ja ei-järjestäytynyttä vihapuhetta

Vihapuheen jatkuvaa ja säännöllistä tutkimusta tulee lisätä.

Tutkimuksen resursseja lisätään ja tutkimuksissa tarkennetaan vihapuheen määritelmää sekä selvitetään myös järjestäytyneen ja ei-järjestäytyneen maalittamisen ja vihapuheen tilaa.

Henkilökortteja. Kuva Petri Saarela.
Some-agentteja, anti-trolliarmeija

Suomen lain piirissä toimivien verkkoalustojen moderaattorit tai vähintään yksi henkilö tulee saattaa henkilökohtaiseen juridiseen vastuuseen alustalla julkaistusta materiaalista, jotta vihapuheen kitkeminen olisi internet-alustoilla tehokasta.

Internet-trolleille tulee luoda vastavoima. Eri verkkoalustoille tuodaan koulutettuja, vihapuhetta ja trollausta vastustavia vaikuttajia (nk. ”some-agentit” tai ”anti-trolliarmeija”), jotka kohtaavat vihapuheen ja vihapuhujat.

Päälle päätteeksi kansalaisia tulee kannustaa internetsisältöjen moderointiin ja myös EU-tasoiseen vihapuhelainsäädäntöön tulee vaikuttaa.

Maanalainen selli. Kuva Petri Saarela.

Kuvat ovat Latvian KGB-museosta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa