Kotimaa Maahanmuutto

Sosiaalityöntekijä: Nykyiset turvapaikanhakijat vaativat palvelua – auttaminen ei enää riitä

Kauppakeskus Valkea, Oulu. Kuva Sebastian Tynkkynen.
Sosiaalityöntekijä kirjoittaa Karjalaisessa kokemuksistaan, kuinka turvapaikanhakijoiden vaatimustaso on noussut. Turvapaikanhakijat vaativat palvelua, eikä pelkkä auttaminen enää riitä.

Sosiaalityöntekijän mukaan nykyinen tilanne on erilainen kuin ennen. Hänen mukaansa Suomeen tuli aikaisemmin esimerkiksi kiintiöpakolaisia, joiden kanssa asioi­miseen he olivat tottuneet. Tilanne on kuitenkin nyt toinen.

”Viime vuosina tulleet turvapaikanhakijat ovat erilaisia”

Viime vuosina tulleet turvapaikanhakijat ovat hänen kokemustensa mukaan erilaisia.

Viime vuosien isoissa ryhmissä tulleet turvapaikanhakijat ovat saapuneet Suomeen esimerkiksi suoraan sodan jaloista ja lähteneet tänne oma-aloitteisesti paremman elämän edellytykset mielessään.”

Uudet turvapaikanhakijat tietävät erittäin hyvin omat oikeutensa ja osaavat vaatia niitä.

He pitävät keskenään aktiivisesti yhteyttä kännyköiden avulla. Esimerkiksi tiedot oikeuksista erilaisiin etuuksiin leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa. Voidaan tulla sanomaan, että jollain toisella paikkakunnalla saa sellaisia ja tällaisia etuja, ja sitten niitä vaaditaan myös itselle.

”Nyt meiltä vaaditaan palvelua”

Oman haasteensa sosiaaliturvajärjestelmälle luo se, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat valita asuinkuntansa vapaasti. Kiintiöpakolaiset valitaan kuntiin asumaan, jolloin tulkki-, lastenhoito- ja muut palvelut on helpompaa järjestää. Nykyiset turvapaikanhakijat vaihtavat paikkakuntaa nopeasti ja hakeutuvat isompiin, tuttuihin ryhmiin.

Kun aikaisemmin autoimme ihmisiä, jotka tulivat pyytämään apua ja heitä autettiin elämän alkuun, nyt meiltä vaaditaan palvelua. Jotkut meistä voivat kokea tällaisen häiritseväksi, vaikeaksi ja joskus vähän pelottavaksikin.

Hän on myös huolissaan yleisen turvallisuuden heikkenemisestä.

Valitettavasti joukossa on myös niitä, joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. On myös ihmisiä, jotka saattavat käyttäytyä arvaamattomasti saadessaan huonoja uutisia, esimerkiksi kielteisen päätöksen omaan oleskelulupahakemukseensa tai perheenyhdistämiseen.

Yleinen turvallisuus saattaa heiketä pelkästään siitä, että eri väestöryhmien välinen epäluottamus kasvaa, hän huomauttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit