Eurooppa Rikos

Spiegelin toimittaja sepitteli juttuja 7 vuoden ajan

Kuva Nick Youngson / CC BY-SA 3.0
Saksalainen viikkolehti Spiegel kohautti keskiviikkona paljastamalla, että yksi sen palkituista toimittajista on vuosien ajan sepitellyt juttuja.

Saksalaiseen valtamediaan kuuluvan Spiegelin toimittaja Claas Relotius kyhäsi tekaistuja juttuja kasaan ja keksi juttuihin päähenkilöitä ainakin 14:ään julkaisemastaan 60 artikkelista, kertoo AFP. Toimittaja on saattanut huijata myös muissa julkaisuissa.

33-vuotias toimittaja erosi myönnettyään tarinoinnin. Hän kirjoitti Spiegeliin 7 vuoden ajan ja voitti useita palkintoja ”tutkivasta journalismistaan”. Hän on voittanut myös CNN:n ”Vuoden Journalisti 2014” -palkinnon ja hänet nimitettiin Saksassa ”Vuoden 2018 toimittajaksi” syyrialaisesta pojasta kertovan jutun ansiosta.

Toimittajan huijaus tuli esille, kun eräs tämän kanssa samaan aikaan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla työskennellyt toimittaja esitti epäilyksensä Relotiusin artikkelista. Relotius oli muun muassa kertonut artikkelissaan nähneensä kylttejä, joissa käskettiin ”meksikolaisten pysyä poissa”. Yksi sepitelmistä käsitteli Guantamo Bayssä olevaa jemeniläistä vankia.

Spiegel on pyytänyt anteeksi kaikilta, jotka ovat joutuneet sen toimittajan huijauksen kohteeksi.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa