Kotimaa Maahanmuutto

SPJL kysely: Poliisit kertovat työturvallisuudestaan

Poliisisaattue
Poliisisaattue

— SPJL:n mielestä tämä kirjaus kiteyttää sen vastuuttomuuden, jota poliittiset päättäjät ovat jo pitkään osoittaneet maan sisäistä turvallisuutta ja sen ylläpitäjää, poliisia kohtaan.


Suomen Poliisijärjestöjen Liiton edustajat luovuttivat Poliisihallitukselle yhteenvedon poliisilaitosten luottamusmiesten vastauksista työturvallisuutta koskevaan kyselyyn 8.12.2015.

Edelleen SPJL korostaa Poliisilain 9 §:n (toimenpiteestä luopuminen ja sen siirtäminen) ja työturvallisuuslain 23 §:n (työntekijän oikeus työstä pidättäytymiseen) soveltamismahdollisuuden tilanteissa, joissa työstä uhkaa aiheutua vakava vaara hengelle tai terveydelle.

SPJL:n näkemyksen mukaan poliisin työturvallisuustilanne heikkenee muutenkin kaiken aikaa resurssien vähenemisen johdosta. Eduskunnan käsittelyssä olevassa vuoden 2016 talousarvioesityksessä todetaan poliisin työturvallisuuden heikkenevän erityisesti harvaan asutulla alueella.

Poliisimiesten kommentteja:

— Poliisi menee paikalle usein hoitamaan yksittäistä tehtävää, esim. pahoinpitelyä. Vastassa on usein suuri, meluisa ja aggressiivinen väkijoukko, jolloin tehtävä muuttuu joukkojenhallinnaksi. Ollut tilanteita, että yksittäinen poliisimies on joutunut väkijoukon ympäröimäksi.

— Elämme jatkuvassa ”tuurilla eteenpäin” tilassa. Aina on käynyt joko todella hyvä tuuri, että alueella onkin jostain kumman syystä toinen partio välittömässä läheisyydessä, esim. liikennesektori. Mutta annas olla kun se tuuri loppuu… Tämä pätee tällä hetkellä kaikkiin hälytystehtäviin, ei ainoastaan turvapaikanhakijoihin liittyviin tehtäviin.

— Yhteen asuntoon (kaksio) oli majoitettu 8 pakolaista. Osa sunneja ja osa shiioja. Oli tullut uskonnosta tappelua.

— Keskuksissa on atleettista nuorta miestä, jotka eivät tunnu välittävän mitään meidän maamme tavoista tms. Me vääräuskoiset emme ole mitään…sen partiot olivat mm. viime yövuorossa huomanneet kun menneet häiriökeikalle (pakolaiset tappelivat keskenään), jossa porukka ei reagoinut poliisin tuloon millään tapaa. Poliisi oli ollut ilmaa, ja kun poliisi oli jättänyt ulko-oven auki muita partioita varten, niin oli joku pakolainen laittanut oven kiinni yrittäen lukita osan poliiseista ulos. Outoa toimintaa.

— Hyvin usein isommista poliisiasemista etäämpänä oleviin VOK:in joudutaan menemään jopa yhdellä partiolla, tukipartion ollessa 40-50km päässä.

— Resurssit ovat onnettoman pienet jos esim. vokissa alkaa kunnon mellakka, partiot saattavat olla levällään ympäri maakuntaa.

— Tukipartion paikalle saaminen voi kestää pahimmillaan 40-60min.

— Tukipartio 100km päässä.

— Työturvallisuus uhattuna, koska kohteissa on väkeä paljon

Asiasta tiedotti Suomen poliisijohtajien liitto

Toimitus
9.12.2015

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset