Kolumnit

SPR joron jäljillä Turussa

Suomen Punainen Risti ylläpitää hätämajoitusyksikköä laittomasti, eli ilman minkään valtakunnan lupaa maassamme yhä oleskelevia henkilöitä varten Turussa. Majoitusjärjestelystä on vieläpä sovittu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Erikoisinta tapauksesta tekee se, että majoituskohteeksi valikoituneen taloyhtiön vakituisille asukkaille lähetettiin kirje, jossa naapureita pyydetään olemaan asiasta hissun kissun.

Eihän tapaus kirjeineen päivineen tietenkään kauan salassa pysynyt, kuten tällä hetkellä tiedämme. SPR:n ”tarkoitus pyhittää keinot” -mentaliteettia hyvinkin oppikirjanomaisesti mukaileva ratkaisu on joka tapauksessa helppo ymmärtää väärin. Asia on esitetty kyseisen taloyhtiön asukkaille postitetussa kirjeessä harmittomuutta, huolettomuutta ja vilpittömyyttä henkien:

Turvallinen paikka, jossa nukkua. Pyrkivät olemaan huomaamattomia. Tästä ei varmasti koidu kenellekään mitään harmia. Hyväähän tässä taas kerran vain tarkoitetaan asunnottomille ja osattomille poloisille, joilla on hyvin heikot mahdollisuudet mennä minnekään muuallekaan punkkaamaan. Ja heitähän olikin kuulemma vain muutama yksilö.

Varmasti näin, jos lyhytnäköisesti ajatellaan, mutta tämä ei ole asian ydin. Kyseisessä tapauksessa julkisella rahalla toimiva SPR asetti itsensä lain yläpuolelle suojellakseen laittomasti maassa olijoita, kuten kielteisen oleskelulupa- tai turvapaikkapäätöksen saaneita ulkomaalaisia. Näiden ihmisten kun ei edes kuuluisi enää olla Suomessa vaan palautettuina lähtömaihinsa tai vähintäänkin odottamassa niihin palautusta viranomaisten hoivissa.

Suomen Punainen Risti on lähtenyt muutamien hengellisten porukoiden viitoittamalle tielle vesittämään maahanmuuttoviraston ja edelleen poliisiviranomaisten toiminnan legitimiteettiä. Kielteisillä turvapaikkapäätöksillä erityisesti hallinto-oikeusasteisiin saakka vietyjen valitusten hylkäämisenkin jälkeen ei ole mitään käytännön merkitystä, mikäli asianosaiset päätyvät palautuksen sijaan maan alle ja organisoituneen piilotteluverkoston siipien suojiin.

Kuten niin lukemattoman monta kertaa aiemminkin ja erityisesti niissä tapauksissa, joissa kansalaisaktivistit ovat alkaneet vastustaa lopullisia käännytyspäätöksiä piilottelemalla käännytettäviä, häiritsemällä fyysisesti viranomaisten toimintaa vastaanottokeskuksissa ja lentoasemilla sekä tehtailemalla nettiadresseja todettua, putoaa koko turvapaikkaprosessilta pohja, mikäli kielteistä lopputulosta ei kuitenkaan panna toimeen.

Niin yksittäiset kuin uskonnollisia yhdyskuntia ja nyt jopa SPR:ää edustavat suojelijat toimivat syvän humaanin oikeamielisyyden eetoksen voimalla. On aina erittäin kyseenalaista, mikäli osa samasta kansasta (= suomalaiset), jota koskee tismalleen sama lainsäädäntö (= rikos- ja ulkomaalaislaki), ulottaa omat eettis-moraaliset käsityksensä lain yläpuolelle, alkaa toimia niiden mukaisesti ja alkaa vieläpä vaatia, ettei tähän saisi puuttua millään tavalla.

Miltä kuulostaisi tilanne, jossa turkistarhaiskut tulisivat jälleen muotiin 90-luvun tapaan ja niistä kiinni jääneet tekijät päätyisivät aatetovereidensa tai Animalian suojelemiksi välttääkseen rikosoikeudelliset seuraamukset? Takavuosien kettutytöt ja -pojat ovat takuulla aina olleet oman eettisen omatuntonsa nimissä yksituumaisia siitä, etteivät turkiseläimiä luontoon vapauttavat aktivistit toimi missään määrin väärin vaan päin vastoin.

Analogia ontuu tietenkin siinä mielessä, että kettutytöt ja -pojat ovat/olivat kantaväestöä, joista on turvapaikanhakijoista poiketen väestörekisterissä vähintäänkin kohtalaisen ajantasaiset henkilötiedot mm. asuinpaikkaa koskien, mutta periaate – oman moraalisen oikeamielisyyden asettaminen lain yläpuolelle – on täsmälleen sama. Tämä ei ole yhtikäs kenenkään tämän maan kansalaisen etu. Ei nykyisen saati tulevan kansalaisen.

Iltalehden version mukaan naapureiden tiedottamisesta sovittiin yhdessä Turun kaupungin, SPR:n ja vieläpä poliisin kesken. Herää kysymys, että miksi poliisi ei toimi laittomasti maassa olevien säilöön noutamiseksi ja odottamaan palautusta kotimaihinsa, koska nyt ilmeisestikin tietää tarkan osoitteen, jossa kohdehenkilöt ovat majoittuneina. Poliisi kun on lähes päivälleen vuosi sitten lausunut, että laittomien olinpaikoista on suotavaa vinkata virkavallalle.

Veikkaan, että uutisissa on himpun verran klikkikatiskan makua ja jotain olennaista näiden hätämajoitusasiakkaiden tilanteesta on jäänyt kertomatta – tahallisesti tai tahattomasti. Veikkaan, että kyseiset ihmiset ovat saaneet vasta ensimmäiset ”negat”, jonka jälkeen ovat tietenkin määritelmällisesti ”kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita”, mutta meneillään onkin valitusprosessi hallinto-oikeuteen, joka puolestaan sallii maassa oleskelun.

Sen verran haluan uskoa oikeuden toteutumiseen vaikka väkisin, mutten missään nimessä pety, mikäli jostain käy ilmi, että tilanteessa on yksinkertaisesti katsottu asiaa läpi sormien. Kaikista surullisinta tässä tapauksessa on kuitenkin lopulta se, että luottamus, kannatus ja tuki perinteisesti hyvässä maineessa pidettyä SPR:ää kohtaan rapistuu kansalaisten silmissä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa