Kotimaa

SPR on tienannut turvapaikanhaulla ainakin 24 miljoonaa euroa – myös järjestön sijoitustoiminta on piristynyt

Oulun vastaanottokeskus sijaitsee mäessä, josta johtaa kävelykäytävä alas suoraan Heikinharjun päiväkodin pihaan. Kuva Sebastian Tynkkynen.

Syksyllä 2015 koko Eurooppaa, mukaan lukien Suomea, kohtasi ennen näkemätön kolmansista maista liikkeelle lähtenyt laittomien siirtolaisten vyöry. Seuraavan vuoden aikana Suomesta haki turvapaikkaa 32 000 useiden turvallisten maiden halki vaeltanutta siirtolaista. Samaan aikaan kun Suomen vastaanottokeskukset täyttyivät, monet haistoivat turvapaikanhakijoissa uuden tuottoisan liiketoimen.

Suomessa vastaanottokeskusbisneksen yksi uranuurtajista vuonna 2015 oli Luona Oy. Yritys teki jo vuonna 2016 vastaanottokeskustoiminnalla loistavaa bisnestä. Toimintakauden 2016 liikevoitto oli noin 3,2 miljoonaa euroa. Samana aikana Luona kolminkertaisti liikevaihtonsa 52,8 miljoonaan euroon.

Myös SPR aloitti sittemmin erittäin tuottoisaksi osoittautuneen turvapaikanhakijoiden majoittamisen vastaanottokeskuksissa. Pian Luona Oy näkikin vain SPR:n perävalot, sillä yleishyödyllisestä järjestöstä tuli maan suurin vastaanottokeskusten operaattori.

SPR saikin vastaanottobisneksessä erityisaseman. Se perustuu valtion kanssa tehtyyn sopimukseen, jonka mukaan SPR on velvoitettu ylläpitämään valmiutta turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämiseen ja kapasiteetin nopeaan lisäämiseen tarpeen tullen.

SPR tienasi vastaanottokeskuksilla 24 miljoonaa

Joulukuussa 2014 Suomessa oli 24 vastaanottokeskusta, joita operoitiin 62 miljoonalla eurolla, mutta vuoden 2015 lopussa 201 vastaanottokeskukseen paloi jo 602 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja.

Vuosien 2015 ja 2020 välisenä aikana Suomi käytti 1,5 miljardia euroa vastaanottokeskuksiin. Suurin saaja oli SPR 625 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan Luona Oy:n osuus oli 159 miljoonaa.

Vastaanottokeskukset ovat olleet SPR:lle erinomainen liiketoimi. Sen piirien yhteenlaskettu tulos vuonna 2014 oli 0,2 miljoonaa tappiolla, mutta vuosien 2015-19 yhteenlaskettu tulos oli jo 24 miljoonaa euroa voitollinen.

Vastaanottokeskusbisnes on ollut SPR:lle monin tavoin hyödyllistä, sillä myös järjestön sijoitustoiminta on piristynyt räjähdysmäisesti kasvaneen tuloksen myötä. Järjestön piiriorganisaatioiden sijoitukset ovat yli kolminkertaistuneet. Vuonna 2014 piireillä oli sijoituksia 10,9 miljoonan arvosta, mutta vuonna 2020 sijoitusten arvo oli jo 34,8 miljoonaa euroa.

Mikään ei kuitenkaan jatku ikuisesti, ja turvapaikanhakijoiden vyöryn laannuttua bisneksen tekeminen vastaanottokeskuksilla on tullut haastavaksi. Vuoden 2020 joulukuun alussa vastaanottoyksiköitä oli Suomessa enää 38, ja vastaanoton kokonaiskustannukset valtiolle olivat 105 miljoonaa euroa.

Lähteet Yle, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit