Kotimaa

Stalinin vainoihin joutuneiden suomalaisten kokemuksia tallennetaan osaksi suomalaista kulttuuriperintöä

Isä Aurinkoinen, kommunistidiktaattori Josef Stalin keskellä. Oikealla salaisen poliisin (NKVD) päällikkö Nikolai Ježov, joka osallistui suuren puhdistuksen käynnistämiseen vuonna 1937.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS)  tammikuussa 2021 alkaneessa kaksivuotisessa hankkeessa tallennetaan Stalinin vainojen suomalaisten uhrien ja heidän jälkeläistensä kokemuksia osaksi suomalaista kulttuuriperintöä.

Stalinin hirmuhallinnon puhdistuksissa kuoli 20 miljoonaa ihmistä. Eri arvioiden mukaan vainoissa kuoli tai katosi 8000 – 25 000 suomalaista.

SKS:ssa alkaneessa Stalinin vainojen muistot -hankkeessa tallennetaan muistitietohaastattelujen avulla lisää tietoa siitä mitä vainojen uhrien vaiheista tiedetään nykyään, millaisen jäljen vainot ovat jättäneet uhrien jälkeläisiin sekä miten julkisuudessa vuosikymmenien ajan pääosin vaiettuja tapahtumia on suvuissa käsitelty.

─ Muistamme ja unohdamme valikoivasti. Yksityiset muistot Stalinin vainoista sekä niiden uhreista ovat kulkeneet perheissä, suvuissa ja muissa yhteisöissä, sillä välin kun niistä on vaiettu julkisuudessa. Syksyllä 2019 asiasta puhkesi julkinen keskustelu, jonka siivittämänä SKS haluaa nyt alkaneessa hankkeessa tallentaa suuret ja pienet muistot vainoista, toteaa SKS:n pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen.

Hanke on jatkoa SKS:n vuonna 2020 järjestämälle Stalinin vainojen muistot -muistitietokeruulle, johon saapuneiden vastausten määrä ja sisältö osoittivat aiheen ajankohtaisuuden ja tärkeyden. Keruuseen vastasi yli 140 henkilöä, tekstimuotoista aineistoa karttui yli 1000 sivua ja kuvia vastaanotettiin 144 kappaletta. Aineistosta nousivat voimakkaasti esille ylisukupolviset epätietoisuuden, häpeän ja surun tunteet sekä toisaalta monien uhrien jälkeläisten tekemän selvitystyön ja tapahtuneen muistelun merkitys.

Hankkeen haastattelut alkavat kevään 2021 kuluessa. Lisäksi SKS on kiinnostunut vastaanottamaan alkuperäisaineistoja kuten kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja ja valokuvia arkistointitarkoitusta varten.

Omaisten muistitietoa sekä säilyneitä alkuperäisaineistoja tallentamalla hankkeen tavoitteena on taata, että neuvostovainojen uhrien vaiheista ja heidän jälkeläistensä kokemuksista jää jälkipolville ja tutkijoille mahdollisimman monimuotoinen aineisto. Haastattelut ja alkuperäisaineistot arkistoidaan SKS:aan ja saatetaan kaikkien aiheesta kiinnostuneiden käytettäviksi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa