Kolumnit

Startup-oleskeluluvan ihmeellisyyksiä

Viime viikon loppupuolella uutisoitiin, että Suomen hallitus on päättänyt luoda erillisen oleskelulupakäytännön kasvuyrittäjiä varten. Sisäministeri Paula Risikko sanoo hallituksen edistävän yrittäjyyttä kaikilla rintamilla ja hänen mukaansa kasvuyrittäjien saaminen Suomeen on tällä hetkellä liian vaikeaa.

Erityisesti esiin nousevat kankea byrokratia ja ”pullonkaulat” – kattaen siis paljolti ne samat hallinnollis-rakenteelliset syyt, jotka hankaloittavat aivan kenen tahansa yrittäjyyttä. Viittaan tällä ihan arkisen nykyväestön potentiaaliin toimia lisäarvon tuottajina ja kilpailukykymme kohentajina omine liikeideoineen.

Risikko on tohkeissaan tästä vertaansa vailla olevasta innovaatiosta:

    ”– Tavoitteenamme on, että maailman parhaat osaajat tulisivat liikeideoineen Suomeen kasvattamaan maamme kilpailukykyä ja yritysten arvoa. Siksi hallitus on päättänyt luoda erillisen oleskeluluvan kasvuyrittäjiä varten, sisäministeri kertoi.”

Sanojensa pantiksi Risikko toteaa seuraavaa:

    ”– Suomesta on viimeisten vuosien aikana kehittynyt yksi startup-yrittäjyyden kärkimaista. Kulttuurin muutos lähti ennen kaikkea joukosta opiskelijoita ja nopeasti reagoivia korkeakouluja.”

Ovatko asiat todella näin auvoisasti?

Vasta niin ikään viime viikolla Kauppalehti uutisoi, että 1,1 miljardin euron pääomasijoituksista 885 miljoonaa euroa on kulunut tappioihin. Tarkasteluväli on kattava tai vähintäänkin suuntaa antava, sillä Kauppalehti kävi läpi startup-yrityksiä, jotka ovat saaneet yli viiden miljoonan euron edestä pääomasijoituksia vuosina 2010–2016.

Suomi on tämän mukaan pikemminkin kärkimaita tappiollisessa startup-toiminnassa. Jokainen voi tykönään miettiä tähän syitä sekä sitä, onko asialla syytä ylpeillä ja ennen kaikkea sitä, kääntyykö kurssi nousuun uudenlaisen oleskelulupakäytännön myötä. Ehkä olisi aivan aluksi syytä tarkastella aivan kaiken yrittäjyyden rakenteellisia edellytyksiä.

Ulkomaalaislakiin tehtävän muutoksen myötä nykyisen elinkeinonharjoittajan oleskeluluvan nimi muuttuisi yrittäjän oleskeluluvaksi. Jatkossa yrittäjien oleskelulupia olisi siis kaksi: kasvuyrittäjän ja yrittäjän. Näin siis siitä huolimatta, että kasvuyrityksen määritelmä on EU- sekä OECD-maiden kesken varsin löyhä.

Nämä vuosien saatossa ja näkymättömyytensä johdosta lähes myyttiseen asemaan nousseet huippuosaajat sekä erityisasiantuntijat eivät tosiasiassa tarvitsisi maahan tullakseen erityistä startup-oleskelulupaa, mikäli liiketoiminnan edellytykset ovat omasta takaa kunnossa. Kyllä tähän maahan aina on saanut ja saa tulla töitä tekemään.

Uudessa mallissa haiskahtaa hieman se, että tavoitteena on järjestää toimettomille ja turvapaikkaa hakeneille maahanmuuttajille oleskelulupa starttirahoineen, eli puhdasverinen tilastojen kaunistelu.

Suomi nousuun kaarnaveneiden ja lelusalakuljettajien avulla?

Ehkä ei sentään.

Huojentavaa sentään on se, että …

    ”… oleskeluluvan myöntäisi Maahanmuuttovirasto, mutta hakijan tulisi ennen luvan hakemista hankkia liiketoiminnallinen arvio Innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä. Tekes arvioisi, onko yrityksen liiketoimintamallilla edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun.”

Tiedossa ei kuitenkaan ole se, kenen oletetaan sijoittavan pääomaa startup-oleskelulupalaisen liiketoiminnan käynnistämiseen. Juuri samaiset noin kaksi vuotta, joksi ajaksi lupa ensi kädessä myönnettäisiin, on sama, jona aikana kasvuyritysten tuotteesta tai palvelusta saadut tuotot eivät tavanomaisesti riitä kattamaan kuluja.

Olen tietysti enemmän kuin mielelläni väärässä ja ehkä käykin niin, että mm. luopumalla EU- ja ETA-maiden ulkopuolisesta tarveharkinnasta ja antamalla uudenlaisia oleskelulupia kovan kansainvälisen kilpailun kohteena oleville huippumoniosaajille Suomen talous, vienti ja kilpailukyky singahtavat Maata kiertävälle radalle.

Ennusteet tällaiseen menestystarinaan ovat kuitenkin heiveröiset.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit