Eurooppa Politiikka

Sukupuolenkorjaus huolestuttaa Ruotsissa

Kuva Shutterstock.

Ruotsissa ollaan huolissaan nuorten lisääntyneestä tarpeesta sukupuolenkorjaukseen.

Ruotsissa lääketieteen eettinen neuvottelukunta on todennut, että terveydenhuollossa tiedetään liian vähän sekä toimenpiteitä tahtovien että sitä katuvien tilanteesta. Neuvottelukunta SMER kehoittaa hallitusta ryhtymään asiassa toimiin, kertoo SVT.

Ajankohtaiseksi asian on tehnyt Ruotsin television tutkivan toimituksen Uppdrag Granskningin raportti huhtikuun alussa. On käynyt ilmi, että sukupuolen korjauksia tehtiin vielä kymmenen vuotta sitten tytöille ja pojille suunnilleen saman verran, mutta sen jälkeen ovat tytöille tehdyt korjaukset lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Tätä nykyä vuosittaisia toimenpiteitä tytöille tehdään vajaat 600 kertaa kun pojille vastaavasti alle 200. Tämä saattaa olla yllätys muuallakin kuin Ruotsissa.

Nyt on noussut esille huoli siitä, että puberteettiin kuuluvista vaikeuksista ei tiedetä riittävästi – ei liioin siitä, onko potilailla käsitys toimenpiteiden peruuttamattomuudesta. Tyttöjen kohdella testosteronihoidot aiheuttavat puberteetin keskeytyksen, minkä lisäksi voivat kyseeseen tulla kirurgiset toimenpiteet kummallakin sukupuolella.

SMER on sitä mieltä, että hoitoa ja toimenpiteitä tehdään vailla riittävää tutkimustietoa. Tiettävästi puolella potilaista on diagnosoitu itsetuhoisuutta, autismia ja muita traumoja.

Näkemykset tarvittavasta hoidosta eroavat vahvasti

SMER aloitti viime vuonna asiassa vuoropuhelun erilaisten intressiryhmien, väestöliitto RFSL:n, vanhempainverkoston sekä yliopistollisen Karolinska Sjukhusetin kanssa. Näkemykset tarvittavasta hoidosta eroavat vahvasti. Kuitenkin kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että tutkimuksen olisi selvitettävä mistä sukupuolen korjaamisen tarpeen dramaattisessa kasvussa on kysymys.

Viranomaisten tulee myös selvittää, mitä tehdä toimenpiteitä katuvien kohdalla. Hekin ovat hoidon tarpeessa. Kysymyksessä on myös diagnoosien tehneiden ja toimenpiteistä päättävien etiikka. Asia on nyt myös sosiaaliministeri Lena Hallengrenin (sos.dem) työpöydällä. Uutisen mukaan hän tyytyy toistaiseksi lausumaan, että kukin ammatillinen arviointi on oma tapauksensa eikä ministeri pysty sen parempaa arviointia tekemään.

Asia oli esillä Uppdrag Granskningin ohjelmassa 3. huhtikuuta.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit