Kotimaa

Suomalaiset viettävät 691 tuntia vuodessa sähköpostin ääressä

Adoben uuden kyselytutkimuksen mukaan vietämme keskimäärin 691 tuntia vuodessa sähköpostin ääressä. Työsähköposteja tarkistetaan arkipäivien lisäksi lomalla, sängyssä ja jopa kylpyhuoneessa. Miltei kaksi kolmasosaa suomalaisista on pitänyt oma-aloitteisesti taukoa sähköpostin tarkistamisesta ja jopa 95 prosenttia heistä on onnistunut sähköpostipaastossaan.


Suomalaista vastaajista suurin osa käyttää alle tunnin (37 prosenttia) tai 1-2 tuntia (31 prosenttia) työsähköpostinsa tarkistamiseen. Päivittäin suomalaiset käyttävät keskimäärin 1,84 tuntia päivässä työsähköpostinsa tarkistamiseen ja 1,10 tuntia henkilökohtaisen sähköpostin tarkistamiseen. Kokonaisuudessaan suomalaiset viettävät 691 tuntia vuodessa sähköpostinsa ääressä. [1] Tulokset perustuvat Adoben teettämään ja YouGovin toteuttamaan kyselytutkimukseen, johon osallistui 828 suomalaista toimistotyöntekijää. Tutkimuksen tulokset julkaistiin tänään Adobe Symposium -tapahtumassa Tukholmassa.

”Uusista yhteistyöteknologioista, kuten chatista, sosiaalisesta mediasta ja videoneuvotteluista huolimatta sähköposti on säilyttänyt toimistolla ykkösasemansa. Tutkimuksemme osoittaa, että suomalaiset käyttävät keskimäärin 14,7 tuntia viikossa sähköposteihin. [2] Tablettien ja älypuhelimien ansiosta työsähköposteja ei tarkisteta ainoastaan töissä vaan suuressa määrin myös työajan ulkopuolella”, sanoo Imran Afzal, Adobe Marketing Cloudin Pohjoismaiden markkinointijohtaja.

Emojit tulevat työpaikoille

Emojeita käytetään toimistoviestinnässä, mutta esimerkiksi sydämet ja lentosuukot jätetään työpaikan ulkopuolelle. Suosituimmat emojit ovat erilaiset hymyilevät tai leveästi hymyilevät hymiöt ja peukku pystyssä -emoji. Kaksi kolmasosaa (65 prosenttia) on käyttänyt emojeja työsähköpostissa. Puolet (49 prosenttia) pitää emojien käyttämistä työtovereiden kanssa viestitellessä silloin tällöin sopivana.

Esimiesten kanssa viestitellessä 55 prosenttia pitää emojien käyttämistä silloin tällöin sopivana. Enää 31 prosenttia pitää emojien käyttämistä silloin tällöin sopivana vanhempien johtohenkilöiden kanssa viestitellessä, kun taas 39 prosenttia pitää sitä sopimattomana ja 15 prosenttia hyvin sopimattomana.

Sähköposteja tarkistetaan televisiota katsellessa ja toisten kanssa keskustellessa

Vietämme sähköpostimme äärellä niin paljon aikaa, että tarkistamme postilaatikkomme milloin missäkin. 64 prosenttia vastaajista on tarkistanut sähköpostinsa televisiota tai elokuvaa katsellessa, 47 prosenttia sängyssä ollessaan, 23 prosenttia keskustellessaan kasvotusten toisen ihmisen kanssa ja 18 prosenttia kylpyhuoneessa.

Vaikka moni tarkistaa työsähköpostinsa vasta toimistolle tultuaan (39 prosenttia), löytää suuri osa itsensä työsähköpostinsa ääreltä aamulla jo ennen töihin menoa. Kolmasosa vastaajista (32 prosenttia) tarkistaa työsähköpostin laittautuessaan valmiiksi, syödessään aamiaista tai kahvia juodessaan. 16 prosenttia tarkistaa työsähköpostinsa matkalla töihin ja 11 prosenttia jo ennen kuin nousevat sängystä.

Tutkimuksen mukaan 59 prosenttia vastaajista tarkistaa sähköpostinsa myös lomalla. Normaalin työajan ulkopuolella sähköpostia tarkistetaan vaihtelevasti: 47 prosenttia vastaajista tarkistaa työsähköpostinsa muutaman tunnin välein kun taas 33 prosenttia ei tarkista työsähköpostiaan lainkaan työajan ulkopuolella.

Joka kolmas on ollut sähköpostipaastolla

Kolmasosa suomalaisista (62 prosenttia) on pitänyt esimerkiksi päivän tai viikon pituisen tauon työsähköpostin tarkistamisesta ja melkein kaikki kokivat onnistuneensa pitämään tauosta kiinni (95 prosenttia). Kolmasosa taukoa pitäneistä (32 prosenttia) oli pitänyt alle viikon kestävän vähintään kolmen päivän tauon. Hieman alle puolet (45 prosenttia) oli pitänyt yli viikon kestävän tauon ja heistä jopa 22 prosenttia oli pitänyt taukoa yli 11 päivää.

Kolmasosa taukoa pitäneistä oli tuntenut olonsa rentoutuneeksi (35 prosenttia) ja neljäsosa vapautuneeksi (26 prosenttia) tauon myötä. Toisaalta sähköpostitauko saattoi myös herättää huolestuneisuutta (3 prosenttia) ja epätietoisuuden tunteita (12 prosenttia) taukoa pitäneiden keskuudessa.

”Suomalaiset ovat suuressa määrin kiinni tietokoneissaan, tableteissaan ja älypuhelimissaan. Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että tietyn pisteen jälkeen irtiotto ainakin sähköpostista on paikallaan ja siitä myös osataan pitää hyvin kiinni. Myös muita strategioita, kuten uutiskirjeiden tilausten peruminen ja postilaatikon siivoaminen otetaan käyttöön sähköpostitulvan hallitsemiseksi”, sanoo Imran Afzal

Yli puolet vastaajista (55 prosenttia) on pyrkinyt reagoimaan sähköposteihin heti saatuaan ne, esimerkiksi poistamalla ne, arkistoimalla ne tai vastaamalla niihin ja reilu kolmasosa (37 prosenttia) on perunut uutiskirjeen tilauksen. Kolmasosa vastaajista (29 prosenttia) on käyttänyt sähköpostin suodatin- tai lajittelutoimintoja.

Tietoa kyselytutkimuksesta

Tutkimuksen toteutti tutkimuslaitos YouGov. Tietokoneavusteiseen nettikyselyyn osallistui yhteensä 828 18-74 vuotiasta suomalaista 16.-26.9.2016 välisenä aikana.

  • 1
    Share

Liity kannattajajäseneksi