Kotimaa Politiikka Talous

Suomalaisten enemmistö odottaa seuraavalta hallitukselta lupia lisäydinvoimalle – miljardien energiatuet eivät innosta

Olkiluoto 1 -ydinvoimalaitos Eurajoella. Kuva: Wikimedia Commons.

Tiedote 10.12.2022

Suomalaisista 55 prosenttia on sitä mieltä, että seuraavan hallituksen tulee hyväksyä kaikki ydinvoimaloiden lupahakemukset, jotka täyttävät lupaehdot, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

”Seuraavan hallituksen tulisi hyväksyä kaikki ydinvoimaloiden lupahakemukset, jotka täyttävät olemassa olevat lupaehdot” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

67 prosenttia pitää ydinvoiman lisärakentamista parhaana ratkaisuna maamme sähköntuotannon lisäämiseksi.

”Ydinvoiman lisärakentaminen olisi paras ratkaisu maamme sähköntuotannon lisäämiseksi” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Ydinvoiman lisärakentamisen kannatus on kasvanut reilussa kolmessa vuodessa 25 prosenttiyksikköä, mikä on poikkeuksellisen suuri muutos Arvo- ja asennetutkimuksessa. Etenkin naiset ovat kallistuneet ydinvoiman lisärakentamisen kannattajiksi. Vuonna 2019 reilu viidesosa (22 %) kannatti ydinvoiman lisärakentamista ja nyt 51 prosenttia.

”Suomalaiset suhtautuvat energiakriisiin hyvin käytännönläheisesti. Ensisijainen sopeutumiskeino ihmisille on energian säästäminen. Miljardeja euroja maksavien tukitoimien sijaan kansalaiset haluavat pysyviä ratkaisuja energiapulaan, ja ydinvoiman lisärakentaminen nähdään tähän parhaaksi ratkaisuksi. Seuraavan hallituksen odotetaan tekevän tarvittavat päätökset sähkönsaannin turvaamiseksi pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo EVA Analyysin Energiajäristys kirjoittaja, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Alle puolet suomalaisista antaa täyden tukensa hallituksen toimille energian hinnan alentamiseksi talvella, vaikka ne voivat maksaa jopa miljardeja. 30 prosenttia suhtautuu hallituksen miljarditoimiin epäillen.

”Vaikka hallituksen toimet energian hinnan alentamiseksi tulevana talvena voivat maksaa jopa miljardeja, annan niille täyden tukeni” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Sen sijaan suomalaiset ovat yksituumaisia energian säästämisen suhteen. 74 prosenttia suomalaisista on valmis säästämään energiaa ja tinkimään elintasostaan, mikäli Suomi ajautuu syvään energiakriisiin.

”Mikäli Suomi ajautuu syvään energiakriisiin, olen valmis säästämään energiaa ja tinkimään elintasostani” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 19.–31.10.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

43 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Yrjö

Hanhikivi-projekti Pyhäjoella uudelleen käyntiin. Venäläiset tekee hyviä voimaloita.
Verrattuna tuohon Olkiluodon Peugeotiin, jota ei tahdota saada edes käyntiin.

Juha

Nou hätä.. Kyllä se OL3 kohta lähtee.. nupit vaan kaakkoon..

https://youtu.be/7F1ma_0vwog

Ilkka Forsten

Ydinvoima on hyvä ratkaisu, mutta ei silloin jos voimalaa rakennetaan kuten Olkiluodon himmeliä joka on yhtenään rikki. Luin uutisista että nyt eletään kriittistä aikaa, voimaloita ja voimalinjoja huolletaan joten katkosten mahdollisuus on suuri.. Hmmmm… Miksi minulle nousee mieleen kyysmys siitä, miksi kaikki huollot on pitänyt jättää talvikauteen, ja etenkin tähän talvikauteen jolloin sähköstä väitetään olevan pulaa ? Ukrainan sota alkoi 24.2 tänä vuonna, mikä tarkoittaa juliaanisen kalenterin mukaan sitä että välissä oli kevät ja kesä. Mikä esti tekemästä niitä välttämättömiä huoltotöitä silloin. Koska en usko mihinkään selitykseen, paitsi siihen että huollot siirrettiin tarkoituksella talveksi, herää uusi kysymys, kuka siitä hyötyi ?

ike

Koko euroopassa on nyt tianne että se on voinut syntyä vain mittavista laiminlyönneistä tai tahallisesti. On tuollainenkin käynyt mielessä että täytyykö tässä nyt alkaa ajatella jonkinlaista sissitoimintaa (täytyy olla varovainen noiden sanojen kanssa) omaa hallitusta vastaan, ja kaikkien vähän omassa maassaan muuallakin euroopassa.

Kainuunkonkari

Sähköntuotantokapasiteetti on ennallaan ja Eestiin ei riitä halpaa sähköä kalliiksi muuttamalla. Sinulla ei ole oikeutta käyttää maaomaisuuttasi omavaraisuuteen. Suomi on tyrannia, eikä demokratia. Pitäisikö sinulla olla oikeus sanoa EI loputtoman pakko-solidaarisuuden sijaan? Miksi teet työtä ja maksat veroja? Ihan kiusaksi kanssaihmisille???

ike

Olet asian ytimessä.

Letunviuhake

Ensimmäisenä tulevan hallituksen on purettava tämän nykyisen ROTTAHALLITUSEN tekemät mielisairaat päätökset!!! (siis lähes kaikki) sen jälkeen Rottaministerit (Marin, Haavisto, Saarikko, Kiuru, Ohisalo ja RottaSale tutkintaan TÖRKEISTÄ rikoksista omaa kansaa kohtaan!!! Tämä jos toteutuisi(EI TOTEUDU) niin voisi olla jotain toivoa vielä Suomella että saataisiin se jotenkin uskottavalle pohjalle tasavaltana, sekä oikeusvaltiona! Kiitos ja Anteeksi.

Letunviuhake

Myös EU ero välittömästi vireille, virkamiekoneistoon täysi siivous, eli vähentää virkamiehiä reilulla kädellä(noin 50% suoraan oikeisiin töihin!) myös uusi laki että riittävä määrä Suomenkansalaisista voisi erottaa ministerin/kansanedustajan tehtävistään, jos tämä ei nauti kansanluottamusta!

ike

Tosiasioita ei koskaan pidä pyytää anteeksi, olen tosin siihen sortunut myös itse. Sitä se kasvatus teettää.

Piikkilampaat

Tapahtuu sitä ja tätä mutta yksi on varmaa, läskiperät jotka hallituksessa istuu, ei kansaa kuuntele.

vesku

eilen hokivat kolmeen kertaan Radiossa,,,kuinka järjetöntä oli purkaa , 70-luvulla rakennetut KOTKAN INKOON, NAANTALIN, REPSAAREN, KRISTIINANKAPUNGIN HIILIVOIMALAT,,,,

Anomaster

Sitä se vihreä siirtymä teettää.

Ilkka Forsten

tai sitä se vihreä tee siirtelee.

ike

Enemmistö odottaa seuraavalta hallitukselta lisälupia ydinvoimalle, niin minäkin. Lisäksi odotan että selvitetään ketkä torppasivat monien isojen hiilivoimaloiden pitämisen valmiudessa vaikka se olisi huoltovarmuuden kannalta ollut vältttämätöntä. Sitä päätöstä eivät tee yksityiset alan toimijat, sen tekevät poliitikot. Nimiä kehiin. Heidän tulisi poliitikkoina kantaa ”poliittinen vastuu” ja se tapauhtuisi parhaiten kaltereiden takana, ehkäpä tuo poliittinen vastuu saisi tulevaisuudessa vähän paremman sisällön. Ehkä noita päätöksiä vähän jopa ajateltaisiin.

Anomaster

Eipä nuo muuta ajattele kuin sitä, että mitä kannattaa äänestää, jotta uraputki voisi hyvin.

Suomessa on liikaa tyhmiä ihmisiä

Koko punavihervasemmistohan ne halus purkaa. Ovat todella perusteellisia hävitystyössään. sama juttu turvetuotantolaitteiden kanssa. Toi ydinvoimatoive todellakin vähän myöhässä.

ike

Punaviherhallinto on syöpä. Ei se paljoa auta jos viereiset solut sanovat että ei nämä ole vaarallisia, antaa vaan niiden tunkeutua kaikkialle, nehän ovat meidän kaltasia, yhdessähän me tässä ollaan.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Galina Manttari
Juha

Suomaan vuotuinen energiakulutus (lähde Motiva)

Kokonaisenergiankulutus Suomessa vuonna 2020:
1 277 PJ (355 TWh, 30,5 Mtoe)
231 GJ / asukas (64,1 MWh / asukas, 5,51 toe / asukas)

Suomaan suomaan pinta-ala on noin 100 000 km2

Rahkasammal kasvaa noin sentin vuodessa

Suomaahan kasvaa siten about miljardi kuutiometriä hiiltänielevää rahkasammalta lisää vuodessa joka pikkuhiljaa uusiutuu turpeeksi

Yksi m3 turvetta vastaa yhtä megawattituntia
https://www.bioenergianeuvoja.fi/faktaa/biopolttoaineiden-muuntokertoimia/

0,35 miljardia m3 turvetta tarvitaan vuodessa turvaamaan Suomaan turpeentarpeen.. naturalistisesti hiilineutraalisesti.

Tarpeen tullen turpeen tarve tullaan turvaamaan ko turpeen kasvulla

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Juha
Juha

Turvekerros näyttäisi uusiutuvan noin millimetrin vuodessa.

https://yle.fi/a/3-6961508

”Etelä-Suomessa, Vantaanjoen yläjuoksun seuduilla hiihdettiin leveällä mäntysuksella. Joltakin hiihtäjältä yksi suksi lipesi ja se jäi soistuvan järven rantaan kiinni. Kaksituhatta vuotta myöhemmin se löytyi parimetrisen turvekerroksen alta.”

Siten turvetta uusiutuisi suomaassa em laskukaavan mukaan n. 0.1 miljardia kuutiometriä vuodessa.. joka energiana vastaa n. 100 TWh:a.. ehkä tarvitaan lisäksi pilkettä.. ainakin silmäkulmaan 😜

Turve on siis uusiutuva energianlähde

Kokonaisenergian kulutuksen ollessa noin 350 TWh vuodessa olisi jo aika paljon, jos siitä 10% eli noin 35 TWh katettaisiin turpeella. Kertyisi sitä silti lisää noin 65 TWh energiaa vastaava määrä eli näin ollen turpeen voi hyvin katsoa uusiutuvaksi energiaksi.

Ilkka Forsten

Mutta kun metsätkään ei kuulemma ole uusiutuvia luonnonvaroja. Outo juttu, sillä Karjalan kannaksen puusto ammuttiin säpäleiksi moneen otteeseen aikavälillä 1939- 40 ja 1941 – 45, mutta ei siellä ole savannia vieläkään. Ruokolahdella oli tosin leijona, mutta en usko sen karanneen itärajan takana olevilta ruohotasangoilta jahdatessaan antilooppia.

ike

😊

ike

Ruotsissa se tietääkseni on sitä. Kummallista miten politiikkaa sanelee omia määritelmiään joka asiaaan, etenkin punavihreä politiikka.

Anomaster

Lukemani mukaan Suomessa äänestettiin siitä, että onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei. äänet menivät tasan ja sitten heitettiin kolikkoa ja niin turpeesta tuli uusiutumaton luonnonvara. Tosiasioilla ei tietenkään ollut merkitystä. Politiikka meni tasan, joten kolikko päätti.

ike

Olet oikeassa. Politiikka on jatkuvaa kolikonheittoa, ei siinä tosiasioilla ole merkitystä.

Tuumailija

Taitaa olla niin, ettei tuo porukka ole kolikkoa nähnyt muualla kuin vanhoissa suomikuvissa.
Eiköhän tuolla kabineteissa ”sovita” asiat niin, että kun jollekin luvataan tiskin alta jotain hyvyyksiä siitä että muuttaa mielensä vastakkaiseksi, niin homma on sillä paketissa.

Anomaster

Ehkä heittivät sitten viidensadan seteliä, ettei tuntuisi köyhältä, mutta arpomalla se päätös sinetöitiin.

Ja kyllä varmasti osaavat lahjoa ja ottaa lahjuksia muodossa tai toisessa.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
murre riepunen

Kohtuullinen elintaso lasku tekee hyvää meille, olemme viime vuosikymmenet eläneet suht rehvakkaasti. Velaksi tehvasteltu on, ulkomailla matkailtu ahkeraan, taloja rakennettu, oman näköisiä tollejä niemeen ja notkelmaan, polttomoottorilla toimivat menopelit vaihdettu uusiin, velkaa oetaan surutta, jotta kaikki nykyajan hullutukset saadaan ekana ostettua. Aurinko- ja tuulivoimaan vannotaan, joka kuitenkin perustuu hyvään onneen ja sattumaan saadaanko niistä virtaa, riittävästi.
Vihreiden maallemme aiheutetut vahingot etenkin energiateollisuuden osalta mittaamattomat, omavaraisuudesta puhuminekin luokitellaan pölhöpopulistien nikotteluksi.

Juha

Jep. Yhden talven kun suo-maalainen värjöttelee punakaupungin (so espoo, vantaa, hells sink, tampere, turku, oulu, jkylä, pori, lahti, kuopjo) kylmässä neukkubetonikopissa niin luulisi järjen valon vilahtavan. Suomaan maa pinta-alasta on kolmasosa suota, jotka on täynnä tätä ruskeaa kultaa.. jota kutsutaan turpeeksi. Siitä voi tehdä sähköä ja lämpöä.. lähes loputtomiin, koska turve ei tästä maasta lopu.

Eiköhän tämä pian Suomaan turvenuijille valkene, kun talvi tästä kiristää otettaan..

Lisäksi yksin metsän vuotuinen kasvu riittäisi turvaamaan Suomaan energiatarpeen niin ei Suomaan puupäiden tarvitsisi kajota Suomaan äärettömiin suomaihin.

Suomaalle suomaa ja turve on turva

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Juha
Puolueeton

Ruskeaa kultaa, joka värjää myös kirkkaat vesistöt ruskeiksi. Turve ei sovi energian tuotantoon, koska kaivelutarve on suuri.

Vihreää liike ei sovi Suomeen. Vesistöt saa vapaasti pilata kuten myös yhdyskunnan turvallisuuden. Sen sijaan luonnolle elintärkeän hiilidioksidin päästöt pitää lopettaa.

Tuumailija

Puhumattakaan muusta esim. metaanipäästöistä, puhtaan veden suodattamisesta, huleveden säätelyssä sekä luonnon monimuotoisuudesta (marjastus, eläin-/kasvikunta).

Osa turveyrittäjistä on mellastanut ihan mielensä mukaan välittämättä valuma-alueista tms. ja sitä on joko katsottu hyvävelisysteemillä sormien läpi (koska ”suuri” työllistäjä) vaikka vesistöt saastuneet ja muuttuneet elottomiksi. Pari on joutunut ”vastuuseen” mutta sekin tehty vain että saadaan kilpailija pois tonteilta.

Turpeella olisi ensisijaisesti käyttöarvoa maatalouden antibioottivapaassa karjankasvatuksessa sekä kasvihuoneissa.

Ennemmin viljelykäytöstä poistettuja peltoja muutettaisiin nopeasti kasvavan puuston alustoiksi, joista saataisiin energiahaketta voimaloille. Tämä pinta-ala olisi huomattavasti suurempi, materiaali nopeammin uusiutuvaa, ympäristölle ei koituisi turhaa rasitetta vaan päinvastoin voisi jopa peltokanakannat elpyä (kuten euroopassa on tapahtunut).

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Tuumailija
Juha

Ympäristönsuojelulaki ja -asetus; YVA-laki ja -asetus; Vesilaki ja -asetus; Jätelaki ja -asetus ja muut määräykset; Maankäyttö- ja rakennuslaki säätelevät turvetuotantoa. Ely keskus valvoo.

Asutus ja maanviljely nykyisellään suurempia typen, fosforin ja kiintoaineiden kuormituksessa. Toki turvetuotanto tuo haittoja mutta hyödyt ovat puntarin toisessa kupissa.

ike

Monessa asiassa olet oikeassa, et kuitenkaan tuossa rehvastelussa. Kun katsotaan miten euroopassa eletään, jopa velkaantunutta Italiaa myöten elintasoa ja varakkuutta kyllä löytyy, paitsi valtiolta. Suomessa on päinvastoin. No meillä taitaa valtiokin jo olla köyhä mutta se johtuu vain tolkuttomasta korruptiosta ja siitä että valtion kustannuksella eläviä ihmisiä on suomessa aivan suhteettomasti niihin verrattuna jotka sitä rahaa suomelle todella tekevät. EU:n korruptiotutkimuksetkin mainitaan uutisissa vain koska ne on johonkin sivulauseeseen pakko ujuttaa, ei niistä haloota nosteta vaikka aina tiedetty että se vasta se korruption pesä onkin.

Juha

Öö.. entäs se omavarainen turve-/hakevoimala. Tällaisia käteviä pienvoimaloita rakentaisi nopeasti samalla rahalla joka kylään ja se toisi paikallista elinkeinoa ja vaurautta suo-maalaisille.

Ai niin.. lokalismi ei sovi globalistiseen agendaan..

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Juha
Asentaja Anssi

Taitaa uuden atomivoiman rakentamisessa vaan mennä helposti se 10-20 vuotta, kuten nyt valitettavasti nähty, eikä siten ihan nopea ratkaisu. Jotenkin tuntuu kummalliselle, että maailman kalleimmassa rakennuksessa, jota on noin pitkään ja tarkkaan väkerretty voi olla noin paljon mekaaniikkatason ongelmia. Ihan kuin olisi tilattu ja/tai toimitettu ihan basaa tavaraa tuontityöläisten laatutasolla asennettu tai joku näistä sabotoinut jättämällä pultteja, jakarin tms. turbiinijärjestelmän sisälle tms. Tai pitkään valmistusmaassa varastoituja osia varastoitu väärin taivasalla säänarmoilla ja saatettu kolhaista trukillakin pihalla maanneita turbiinisiipiä jne.

Pienatomivoimaloista voi olla nopeampi apu paikallisiinkin energiatarpeisiin ja tästä alkaa olemaan osaamista jo Suomen omastakin takaa. 👍🏻

Tupe

Etelä-Korea tekee ydinmiiluja sarjatuotantona.
Ja toimitusaika on vain muutama vuosi.

Ilkka Forsten

Pohjois -Korea tekee ydinpommeja sarjatuotantona, ja toimitusaika on vaihteleva siitä riippuen koska kansalle riittää leipää.

Tuumailija

Ei kuitenkaan ihmetytä jos sen rakentaa porukka joka ei saa edes autossa sähköjä toimimaan luotettavasti ympäri vuoden. päälle vielä se että voimala on ainoa laatuaan ja toiminut vallan mainiosti vain paperilla.

Ol 2 mallisia voimaloita valmistuisi 5 vuoden sisällä (eli 3 samassa ajassa kuin ranskalaisia), pienillä päivityksillä tehoa saataisiin 2x lisää, suomessa kun on vielä tietotaito tallella (paitsi ministereiden mielestä) suunnittelussa ja rakentamisessa.

Nationalisti

Mites se mielipide nyt noin on vaihtunut?
Miksi aiemmin sitten vastustitte sitä ydinvoimaa? Idiootteja, jotka menee vain ajan hengessä mainstream-ideologia edellä.
Tässä näkee miten vähälahjaista sakkia suomalaiset valitettavasti ovat.

” 74 prosenttia suomalaisista on valmis säästämään energiaa ja tinkimään elintasostaan, mikäli Suomi ajautuu syvään energiakriisiin.”
Minä en ole tässä mukana, keinotekoisesti luotu ”great reset-kriisi” energianhintojen ylläpitämiseksi tapissaan ja siten maksimaaliseksi nettoamiseksi.

Saaatanan TUNARIT!

Turhaan kehitysapuun ja haitallisiin matuihin palaa vuosittain miljarditolkulla meidän veronmaksajien rahaa, joten ei ole varaa ollut ylläpitää enää sitä reserviäkään voimaloissa, vaan kaikki on purettu Inkoota myöten. Kiitosta vaan ituhippi-matupatjat!

Piikkilampaat

En tiedä mistä nuo media repii muka aina kansan ääniä asioista.
Sekin että muka niinistö on ylivoimaisesti suosituin presidentti kansan mielestä, missähän tuokin kysely on tehty, luultavasti eduskunnan kesken.

Jussiboy

Toteuta tutkivaa tiedonhankintaa ja käy noiden tutkimuslaitosten sivuilla. Siellä on selitetty, miten tulosten pohjana olevat otokset on laadittu. Näin ei tarvitse olla luulon varassa.

Piikkilampaat

Sama vaikka luet mistä, voit olla varma että ei ole luotettavia kyselyitä.
Sama mikä sinä, trollaaja olet ollut ja tulet olemaan, joten soveltuisit oikein hyvin noiden vatamedioiden omistamiin ja pyörittämiin trollaajakyselyiden kerääjäksi.

Kansalaisen verkkokauppa