Kotimaa

Suomalaisten kielteinen suhtautuminen Venäjään on kasvanut voimakkaasti – muutos ei näy Nato-kannatuksessa

Kuva MPorciusCato / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Suomalaisista 50 prosenttia ajattelee, että Venäjään on syytä suhtautua varautuneesti. Samaan aikaan 22 prosenttia kannattaa puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Suomalaisista 22 prosenttia kannattaa puolustusliitto Naton jäsenyyttä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 45 prosenttia vastustaa. Puolustusliiton jäsenyyden kannatus ei ole muuttunut viime vuodesta. Nato-jäsenyyden kannatus on Arvo- ja asennetutkimusten pitkän aikavälin keskiarvon tasolla.

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Suomalaisten suhtautuminen Venäjään on muuttunut tuntuvasti varautuneemmaksi viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Suomalaisista vajaa kolmannes (31 %) on sitä mieltä, että vaikka Venäjällä on omat ongelmansa, suomalaisilla ei ole nykyisin mitään syytä suhtautua suureen naapuriinsa kielteisesti. Eri mieltä väittämän kanssa on puolet (50 %).

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Syksyn 2018 mittaukseen nähden kielteinen suhtautuminen Venäjään on kasvanut 12 prosenttiyksikköä. Vuoden 2012 mittauksesta kielteinen suhtautuminen on kasvanut 31 prosenttiyksikköä.

– Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen suhtautumista Venäjään muuttivat merkittävällä tavalla Venäjän vuoden 2014 hyökkäys Ukrainaan, Krimin kansainvälisen lain vastainen liittäminen Venäjään, Venäjän tukemien separatistien Itä-Ukrainassa käymä sota ja matkustajakoneen alasampuminen heinäkuussa 2014, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen, joka on kirjoittanut EVA Artikkelin Suomalaisten luottamus Venäjään horjuu, mutta Nato-kannatukseen se ei vaikuta.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Vastaajat edustavat koko maan 18–79 -vuotiasta väestöä.

  • 146
    Shares