Kotimaa Talous

Suomalaisten vauraus kehittynyt Pohjoismaissa heikoimmin eurojärjestelmään liittymisen jälkeen

Kuva Antischokke / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ainoan eurojärjestelmään kuuluvan Pohjoismaan aikuiset eivät ole hyötyneet valuuttaunionista, jos huomioidaan varallisuuden kehitys kahdenkymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana. Tänä aikana ruotsalaiset naapurimme ovat kasvattaneet varallisuuttaan kaksinverroin suomalaisiin verrattuna.

Credit Suissen kesäkuussa 2021 julkaisema The Global wealth report 2021 paljastaa, että vuonna 2000 varallisuus aikuista kohti oli Tanskassa 110 450 USD ja Norjassa 96 282 USD. Naapurimaat Suomi ja Ruotsi olivat hieman taempana lähes samoilla viivoilla, Suomi 72 499 USD ja Ruotsi 77 253 USD.

Aikuisten varallisuutta laskettaessa huomioidaan asuntojen hinnat, osakeomistukset, rahavarat sekä henkilökohtaiset velat.

Vuonna 1995 Euroopan unioniin liittynyt Suomi otti vuoden 1999 alussa käyttöön EU-alueen yhteisvaluutta euron. Euroopan unioniin myös kuuluvat Tanska ja Ruotsi ovat puolestaan halunneet säilyttää omat valuuttansa. Norja ei ole liittynyt Euroopan unioniin ja on siten myös pysynyt omassa valuutassa.

Suomen aikuiset eivät näytä hyötyneen eurojärjestelmästä, pikemminkin päinvastoin. Vuosina 2000-2020 henkilökohtainen varallisuus aikuista kohti kasvoi Pohjoismaissa keskimäärin 5,9 prosenttia vuodessa. Varallisuuden kasvussa Ruotsi oli eturintamassa 7,6 prosenttilla, mutta eurojärjestelmään kuuluvassa Suomessa varallisuuden kasvu ylsi vain 4,3 prosenttiin.

Nykyään varallisuus aikuista kohti on Tanskassa 376 069 dollaria, mikä on hieman enemmän kuin Ruotsin 336 166 ja Norjan 275 880 dollaria. Selkeästi pahnan pohjimmaisena on edelleen eurojärjestelmään kuuluva Suomi 167 711 dollarilla. Varallisuus aikuista kohden on naapurimaa Ruotsissa siis noin kaksi kertaa suurempi kuin Suomessa.

Valuuttakurssien muutoksilla on myös ollut epäsuhdan kasvuun merkitystä.

Kuva Heikki Luoto / Credit Suisse.
”Suomi on nettomaksaja, koska kuulumme EU:n vauraimpiin maihin”

Suomen nettomaksuosuutta EU-elpymispaketissa perusteltiin Suomen vauraudella. Nettomaksuasema johtuu pääministeri Sanna Marin (sd.) mukaan keskeisesti Suomen suhteellisesta vauraudesta, jonka mukaan elpymisvälineen avustusrahoituksen jäsenmaakohtaiset maksut määräytyvät.

– Unionin perusperiaatteisiin kuuluu elintasoerojen kaventaminen, niin EU:n jäsenvaltioiden välillä kuin yksittäisen maan sisällä. Elintasoerojen kaventuminen luo vakautta ja taloudellista varmuutta. Osa tätä periaatetta on se, että jäsenmaksut määräytyvät pääosin kunkin maan bruttokansantuloon perustuen, Verkkouutiset kertoi Sanna Marinin todenneen.

– Vastaavasti kehittynyt maa hyötyy avoimista markkinoista satojen miljoonien ihmisten alueella. Suomi on nettomaksaja, koska kuulumme EU:n vauraimpiin maihin. Näin on ollut aiempienkin hallitusten aikana, Marin jatkoi.

The Global wealth report 2021 -raportista kuitenkin käy ilmi, että jos entisiä itäblokin maita ja Turkkia ei oteta huomioon, Suomea huonompi varallisuus aikuista kohden Euroopassa on vain Kreikassa ja Portugalissa.

Tilaa
Ilmoita
guest

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jupi

On rahaa kertynyt ihan vitusti liikaa, valitettavasti velan muodossa, sellaiset reilut 100 miljardia. Siis ykkönen ja siihen perään yksitoista nollaa. Mut vielä on varaa vaikkapa maksella kreikkalaisten lorvailusta ja spaghettojen verokevennykset kun ne on jo oman luottokelpoisuutensa tyrinyt. Niin ja paljonko ruotsalaisten osuus oikeaan ”yhteis”velasta? On muuten tasan nolla ilman ykköstä alussa. Näin on koska ilmoittivat näin, eikä ne edes keskustelleet asiasta. Arkadianmäellä kilpailtiin kuka kehtaa eniten lahjoittaa kovalla työllä tienatut persnettomiljardit etelään. EU:n hintalappu on aika iso, eikä auta enää mikään, veronkorotukset johti siihen että viimeisetkin teollisuuden rippeet lähtee eikä tilalle tuu kun elättejä syömään viimeisetkin rippeet jääkaapista. Sitten voikin vetää töpselin seinästä koska Caruna kauppojen tuloksena ei ole enää varaa maksaa sähkön siirrosta. Lappu leipäluukulle, hyvää trippiä.

PeterK

Ei tämä ole euron aiheuttama ilmiö. Huonon hallinnon ja jäykkien kansantalouden sisäisten mekanismien sekä heikon bisnesosaamisen syytä se on. Omaa typeryyttä ei enää onneksi voida hoitaa D-vitamiinilla. Nyt sitä hoidetaan velalla.

Jupi

On demarit ollut taas, muiden asialla, sun taskulla

Ilkka

On kyllä aika pitkälle euron aiheuttama ilmiö, jos katsot makrotaloutta, et mikrotaloutta.

Ilkka

Tästä näkee suomalaisten päättäjien tason. Talousajattelu loistaa poissaolollaan.

Jupi

Eihän se mitään tiedettä ole, että raha tulee automaatista? Sanna kyselee täällä

Tuumailija

Että sellainen siunaus se Euro ollut… onko kellään muulla tunnetta, että nyt on kusetettu??…

Erikoista, että tietyt talouselämän vaikuttajat edelleenkin kehuvat Euron auvoisuutta…

Jupi

Aika huolestuttava seikka on, että EU:n keskuspankki ei a) joko tiedä tai b) ei haluaa kertoa, paljonko on olemassa euroja markkinoilla. 2002 oli pennin tarkkuudella tiedossa. Syy lienee haluttomuus paljastaa todellinen inflaatio, jota jarrutellaan nollakorolla ja pumppaamalla lisää valuuttaa markkinoille. Siis sama menetelmä joka loi nykyisen talousahdingon. Tää on menetetty peli.

Ilkka Mänttäri

b.