Kulttuuri

Suomalaisuuden Liitolta evättiin valtionavustukset – puheenjohtaja Rostila: ”Ainoalla suomenkielisten näkökulmaa edustavalla järjestöllä olisi kyllä töitä”

Kuvakaappaus Youtube.

Suomalaisuuden Liitto ei saanut tänä vuonna lainkaan rahallista tukea valtiolta.

Suomalaisuuden Liitto haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan suunnattua yleisavustusta sekä muita avustuksia, kuten ulkoministeriön hankerahaa. Mitään toiminta-avustusta vuodelle 2020 ei kuitenkaan myönnetty, Suomalaisuuden Liitto kertoo tiedotteessaan.

Päätökset ovat osa poliittista harkintaa

Viimeiset neljä vuotta Suomalaisuuden Liitto on saanut vuosittain 100 000 euron toiminta-avustuksen eduskunnan myöntämistä niin kutsutuista joululahjarahoista. Viimeaikaisilla avustuspäätöksillä on kielteinen vaikutus liiton toimintaan, kertoo liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila Kansalaiselle.

– Päätöstä ennakoiden toiminnanjohtajamme on ollut jo puoliksi lomautettuna. Hän on ainoa palkallinen työntekijämme, Rostila toteaa.

Liitto joutuu myös karsimaan aiemmin kaavailtuja tilaisuuksia sekä tapahtumia ja julkaisutoiminnassa joudutaan säästämään.

Suomen Mieli -lehti on uhattuna siltä osin, että joudutaan ehkä menemään halvempaan muotoon, Rostila kertoo.

Useat vastaavat järjestöt kuten ruotsinkielisten Folktinget ja monet maahanmuuttajien järjestöt saavat valtion avustuksia, mutta suomenkielisten etujärjestö ei.

– Ainoalla suomenkielisten näkökulmaa edustavalla järjestöllä olisi kyllä töitä, puheenjohtaja painottaa.

Avustuspäätösten tarkat perustelut eivät ole saatavilla, mutta Rostila muistuttaa, että päätökset ovat osa poliittista harkintaa.

– Kun avustus jätetään myöntämättä, katsotaan, että toiminta ei edistä lähivuosien kulttuuripoliittista ohjelmaa, puheenjohtaja Rostila päättää.

Suomalaisuuden Liitto on vuonna 1906 perustettu poliittisesti sitoutumaton suomenkielisten kansalaisjärjestö. Liitto edistää suomen kielen asemaa, suomenkielistä kulttuuria ja suomen kieleen perustuvaa yhteenkuuluvuutta, tuo esille suomenkielisten sivistyksellisiä tarpeita ja puolustaa suomalaisten kielellistä identiteettiä, oikeuksia ja etuja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit