Kotimaa

Suomalaisuuden Liitto ehdottaa valtakunnallista suruliputusta viimeisen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistoksi

Suomen lippu Suomi
Kuva Shutterstock.

”Viimeisen Mannerheim-ristin ritarin poistuminen joukostamme merkitsee erään aikakauden päättymistä”

Suomalaisuuden Liitto esittää sisäministeriölle ja valtioneuvostolle valtakunnallista suruliputusta joukostamme poistuneen viimeisen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistoksi.

Tuomas Gerdt oli Mannerheim-ristin ritari numero 95 ja 191 ritarista viimeinen elossa ollut. Vuonna 1922 syntynyt Gerdt menehtyi 1.11.2020.

Ritari Tuomas Gerdt. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

– Viimeisen Mannerheim-ristin ritarin poistuminen joukostamme merkitsee erään aikakauden päättymistä, toteaa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, emeritusprofessori Ilmari Rostila.

– Valtakunnallisella suruliputuksella voimme yhdessä muistaa ja kunnioittaa sekä ritari Tuomas Gerdtin, kaikkien Mannerheim-ristin ritarien että koko sotasukupolviemme tekoja ja uhrauksia. Itsenäisyys on meille arvokas ja tärkeä, jatkaa hallituksen jäsen ja liputusasiantuntija Antti Ahonen.

Suomalaisuuden Liitto muistuttaa kiitollisena, että sunnuntaina, 1. marraskuuta joukostamme poistunut viimeinen Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Tuomas Gerdt oli monin tavoin mukana tukijana ja suojelijana useissa tärkeissä, isänmaallisissa hankkeissa, kuten Lappeenrannan ja Hämeenlinnan onnistuneiden lottapatsashankkeiden tukijana.

Suomalaisuuden Liitto muistaa myös kiitollisuudella Tuomas Gerdtin toimimisen Liiton vuoden 2018 Liittopäivien Snellmanin päivän ohjelman suojelijana. Vuonna 2018 Liittopäivillä Helsingissä kuultiin laaja esitelmä Mannerheim-ristin ritarien historiasta ja teoista.

”Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin …”
Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset.

20.–21.7.42 Kannaksella ”Sevastopolista” käydyn taistelun aikana ilmoittautui alikersantti Gerdt vapaaehtoisena vastaiskua tekemään määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia pyrkien aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan.

Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen.

Ote ylipäällikkö Mannerheimin virallisista nimitysperusteluista 8. syyskuuta 1942.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa