Kotimaa Kulttuuri

Suomalaisuuden Liitto: Tuleva hallitus lietsoo kielikiistaa – ruotsin pakollisuus yo-kirjoituksissa torjuttava

Kuvakaappaus Youtube.

Suomalaisuuden Liitto pitää tulevan hallituksen kielipoliittisia linjauksia huonoina.

Suomalaisuuden Liiton mukaan hallitus lietsoo kielikiistaa. Liitto muistuttaa, että ruotsia ei pidä palauttaa pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.

– Luonteeltaan alistava pakollinen ruotsi rikkoo suomenkielisten kielellisiä oikeuksia. Hallituksen jyrkkä kieliasenne ei sovi nykyaikaan, liiton tiedotteessa kerrotaan.

– Pakkoruotsi on väärin eikä sen tiukentamiselle ei ole mitään käytännön tarvetta. Kehityksen tulisi pikemminkin kulkea päinvastaiseen suuntaan, kohti vapaata kielivalintaa. Yksilönvapauksia kunnioittava valinnan mahdollisuus on parempi ja tasa-arvoisempi lähestymistapa kuin haittoja ja lieveilmiöitä aiheuttava pakko. Tuleva hallitus on nyt omilla toimillaan heikentämässä kieli-ilmapiiriä, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

Vaalikoneista poistettu kysymys nousi sittenkin merkittäväksi

Eduskuntavaalien vaalikoneista oli tänä vuonna poistettu kysymys, jossa kysyttiin ehdokkaiden kantaa ruotsin kielen pakollisuuteen.

– Kysymystä ei pidetty ajankohtaisena tai kiinnostavana. Nyt näyttää siltä, että kysymys olisi kuitenkin ollut tarpeellinen, sillä suomalaisäänestäjät eivät näytä olleen tietoisia äänestämiensä puolueiden ja ehdokkaiden kielipoliittisista näkemyksistä, liiton tiedotteessa muistutetaan.

– Vaalitulos olisi todennäköisesti muuttunut, mikäli kieliasioista olisi puhuttu vaalien aikana. Nyt niitä ei käsitelty juuri ollenkaan. Puolueiden näkemykset ja suunnitelmat jäivät äänestäjiltä täysin pimentoon, toteaa Gustafsson.

Suomenkielisten kielellisiä oikeuksia tulee kunnioittaa nykyistä paremmin

Suomalaisuuden Liitto vaatii, että valtion ja tulevan hallituksen pitäisi kunnioittaa nykyistä paremmin suomenkielisten oikeuksia, kuten kielellisen vapauden periaatetta, eikä ruotsinkielisten oikeus omakieliseen kulttuuriin ja yhteisöön saa tätä estää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit