Kotimaa Maahanmuutto

Suomella Euroopan löysin linja somalialaisten turvapaikanhakijoiden suhteen

 

 

Suomi myöntää helpoiten turvapaikkastatuksia ja antaa vähiten kielteisiä päätöksiä

Eurostatin kolmannen kvartaalin tilastot osoittavat, että Suomelle on Euroopassa selvästi löysin linja somalialaisten turvapaikanhakijoiden suhteen. Eurostatin tilastojen mukaan 100 % kolmannella kvartaalilla annetuista päätöksistä oli somalialaisille positiivisia. Oheisessa kuvaajassa on esitetty kaikkien niiden maiden myönteisten päätösten osuus, joissa käsiteltyjen hakemusten määrä oli vähintään 50. Kun Suomessa 100 % sai myönteisen päätöksen, oli EU:n keskiarvo alle 60 %. Suomen linjasta eniten poikkeaa Ranska, joka antoi myönteisen päätöksen vain vajaalle 13 %:lle. Suomea ja Ranskaa sitovat samat ihmisoikeussopimukset ja EU-direktiivit, mutta käytäntö näissä kahdessa maassa on hyvin erilainen. Suomen linja ei siis johdu kansainvälisistä sopimuksista, vaan Suomen omista linjauksista. Kuten on aiemmin uutisoitu, Suomen linja ei muuttunut kriittisempään suuntaan edes Somalian turvallisuusarvion päivityksen myötä.

Suomi ei myönnä ainoastaan suurimalla todennäköisyydellä myönteisiä päätöksiä, mutta myös Somaliasta kotoisin oleville myönnettävien turvapaikkastatusten osuus on selvästi suurin koko Euroopassa, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita. Turvapaikka on korkein suojelun muoto, jonka saavia henkilöitä eivät koske perheenyhdistämiskriteereiden tiukentamiset, joten he voivat tuoda jatkossakin perheensä Suomeen ilman toimeentulo- tai muita vaatimuksia. Monet Euroopan maat kiristävät kilpaa perheenyhdistämisen kriteereitä, joten turvapaikan saannin suuri todennäköisyys on merkittävä vetovoimatekijä. Kolmannella kvartaalilla 55 % somalialaisista sai turvapaikan Suomesta. Samaan aikaan samoja ihmisoikeussopimuksia ja EU-direktiivejä noudattava Alankomaat myönsi turvapaikan 0 %:lle somalialaisista. Myös Tanska ja Ranska olivat tiukkoja turvapaikkojen suhteen ja myönsivät sellaisen vain noin 5 %:lle somalialaisista. Kyse ei ole mistään yhden kvartaalin ilmiöstä, vaan nämä maat ovat jo vuosia myöntäneet erittäin vähän turvapaikkoja somalialaisille.

Suomen linja on löystynyt vuosien mittaan jatkuvasti, vaikka yleisen käsityksen mukaan Somalian turvallisuustilanne ei ole heikentynyt. Muut Euroopan maat ovat myöntäneet tänä vuonna pienemmällä todennäköisyydellä myönteisiä päätöksiä somalialaisille viime vuoteen verrattuna, joten yleisen turvallisuustilanteen arvioidaan pikemminkin parantuneen. Suomessa myönteisten päätösten osuus on kuitenkin kasvanut tänäkin vuonna.

Vielä vuosina 2008-2011 Suomen linja oli suunnilleen sama kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2012 Suomi alkoi myöntämään myönteisiä päätöksiä keskimääräistä enemmän, jonka jälkeen ero muihin maihin on kasvanut isommaksi vuosi vuodelta. Tämä vuosi ja etenkin viimeinen kvartaali ovat vain lisänneet eroa.

Paitsi että Suomi on myöntänyt vuosi vuodelta yhtä useammalle myönteisen päätöksen, on Suomen linja myös turvapaikkastatusten suhteen löystynyt. Ennen vuotta 2012 lähes kukaan somalialainen ei saanut Suomesta turvapaikkastatusta. Vuonna 2012 sen sai vielä vain noin 5 %. Vuonna 2015 Suomen linja muuttui kuitenkin radikaalisti, ja Suomi myöntää nykyään jo 50 %:lle turvapaikkastatuksen. Mitään selitystä Suomen linjan muutokselle ei ole annettu.

Kuten yllä olevista kahdesta viimeisestä kuvasta voidaan havaita, eurostatin tilastot poikkeavat hieman maahanmuuttoviraston ilmoittamista luvuista, joka johtuu maahanmuuttoviraston mukaan siitä, että Eurostat kerää hakijamääriä kuukausittain tilastovuoden aikana. Kuukausittaiset tiedot päivittyvät kuitenkin vielä jälkikäteen, ja nämä muutokset näkyvät maahanmuuttoviraston vuositilastoissa. Muissa kuvaajissa käytetyt luvut ovat Eurostatin lukuja, kuten muidenkin maiden kohdalla. Maahanmuuttoviraston itse ilmoittamien lukujen mukaan hyväksymisprosentit somalialaisille ovat suurimmalta osalta vielä eurostatin lukujakin suuremmat. Tällaiset pienet yksittäiset erot eivät kuitenkaan ole oleellisia, vaan kokonaisilmiö, jossa Suomen linja on selvästi keskimääräistä löysempää sekä myönteisten päätösten että turvapaikkastatusten kohdalla. Toinen huomionarvoinen ilmiö on, että Suomen linja on merkittävästi löystynyt turvapaikkastatuksen kohdalla vuonna 2015, joka kuitenkin on jatkumoa jo pitempään jatkuneelle linjan löystymiselle.

12.12.2015
Tilaa
Ilmoita
guest
3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
simo

Olen varma että tämä virasto on täyttetty kallion punavihreillä anargisteillä, joille raha tulee taikaseinästä. Somaleista on 25 vuoden kokemus, ja se kuinka he ovat suomeen sopeutuneet on suvakkikielellä pöyristyttävää ja järkyttävää. Työvoimapulan torjujiksi heistä ei ollut 11% työssä käynti asteella (suurin osa tulkkina omilleen) kaikille kaupunkilaisille tutut somalilaumat jotka ryöstelevät ja pahoinpitelevät suomalaislapsia etnisin perustein. Somalit eivät ole sopeutuneet mihinkään länsimaiseen yhteiskuntaan suvakkisaduista poiketen. Yksi yhteiskunnan elätti maksaa yli miljoona euroa kehdosta hautaan. Itse en tämän viraston maahan päästämiä elättejä halua maksaa enkä koskaan tule äänestämään puoluetta joka tätä konkurssia ajaa. Vastuuseen ja korvausvelvollisuuteen tulee myös saattaa viranomaiset jotka tämän baletin ovat kehittäneet. Somaliassa on jo vuosikymmenen ollut rauhallista kun siellä huoletta lomaillaan veronmaksajien piikkiin.

kesätuuli

Niin onkin, lappeenrantalainen punavihreä on siellä tekemässä haastatteluja ja uskomassa kaiken, mitä elätettäviksi tulevat keksivät valhetella.

vihta

Maahanmuuttoviraston toiminta on täysin käsittämätöntä.
Maahanmuuttoviraston yli-johtajan Jaana Vuorion sekä kaikkien muidenkin euroopan löysimmästä linjasta vastuussa olevien johtajien pitää saada potkut Maahanmuuttovirastosta.

Johtaminen on surkeaa ja työntekijöiden ohjeistaminen on surkeaa kun Suomen Maahanmuuttovirasto on euroopan löysin, sinisilmäisin ja hölmöin ja ilmiselvästi yksikään Maahanmuuttoviraston työntekijä ei tee työtään vaan uskovat jokaisen kertomuksen totena.

Maahanmuuttoviraston johdon irtisanomisen jälkeen työntekijät pitää uudelleenkouluttaa ja pyytää asiaan apua vaikka Hollannilta tai Tanskalta.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa