Kolumnit

”Suomella ja Turkilla on yhteinen arvopohja!”

Kuvakaappaus kreikkalaisen Alfa TV-aseman uutisista

Turkki loukkaa naapurinsa Kreikan ilmatilaa kiihtyvästi ja jatkuvasti. Viimeisin ilmatilaloukkaus sisälsi jo uhkaavia elementtejä, kun kaksi turkkilaista hävittäjälentokonetta uhkasi Kreikan pääministeriä Alexis Tsiprasta ja puolustusvoimien päälikköä Evangelos Apostolakista kuljettanutta helikopteria Kreikan ilmatilassa. Helikopteri oli matkalla RO:n saarelta Rodoksen saarelle.

Rodoksen saari

Turkin 1974 suorittama Pohjois-Kyproksen miehitys ja tällä hetkellä meneillään oleva Syyrian alueiden miehitys ei ole aiheuttanut suuria vastalauseita maailmassa. Turkki uskoo siis Soinin tavoin, että ”arvot” ovat kohdallaan ja jatkaa ”arvojensa” levittämistä vaatien Kreikan öljy- ja kaasurikkailla aluevesillä olevia saaria omakseen.

Viimeisin turkkilainen provokaatio tapahtui, kun kolme nuorta kreikkalaista halusi pääsiäisenä kunnioittaa turkkilaisen hävittäjän kanssa yhteentörmäyksessä kuollutta kreikkalaispilottia. Retkikunta vei pienelle kiviluodolle lähelle kreikkalaiskoneen putoamispaikkaan viisi Kreikan lippua.

Turkkilaisen median mukaan Turkki teki sotilaallisen hyökkäyksen erikoisjoukoillaan (SAT) saarelle ja väittää poistaneensa liput. – Teidän ei tulisi tehdä mitään vaarallisia liikkeitä, varoitti Kreikkaa Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu. – Meidän sotilaamme voivat aiheuttaa onnettomuuden, hän jatkoi viestiään Kreikan suuntaan.

Useat turkkilaiset lehdet kertoivat operaatiosta ylpeänä aivan kuin Turkki olisi voittanut suurenkin taistelun. Kreikkalainen lehdistö kertoo kuitenkin, että kaikki viisi lippua ovat paikallaan ja liehuvat komeasti.

Aegean meren saaret, joita Turkki uhkaa säännöllisesti miehittää kuuluvat historiallisesti ja oikeudenmukaisesti Kreikalle. Saari jolla liput liehuvat on jopa EU Natura 2000 -kohde muiden lukuisien saarien ja ympäröivän meren keralla.

Erdogan ja suuri viha

Turkin presidentin Kreikan vierailusta joulukuussa 2017 alkaen on Turkin lehdistö hyökännyt Kreikan kimppuun ja levittänyt Kreikka-vihamielistä sanomaa kansalleen. Lehdet lietsovat sotaa julistamalla kreikkalaisia saaria Turkin omaisuudeksi.

Jotkut lehdet ovat nimenneet Kreikan ”Turkkia uhkaavien terroristien kodiksi”. Toiset julistavat, että ”Kreikka haluaa valloittaa Turkin”. Eräs kolumnisti olettaa, että ”Turkki voittaisi taistelun Aegean merestä”. Samalla kreikkalaisen konsulaattityöntekijän oli pyydettävä anteeksi kun meni ehdottamaan, että kreikkalais-bysanttinen valtakunta pitäisi herättää eloon.

Miksi Kreikka kiihottaa Turkkia ja turkkilaisia näin paljon?

Vuonna 1923 perustettiin Turkin tasavalta. Tätä edelsi suuri kreikkalaisten joukkosurma vuosien 1913 ja 1923 välillä. Siitä alkaen turkkilaisten laajentumistavoitteet eivät ole lakanneet olemasta maan johdon poliittisena tavoitteena ja poliittisena keppihevosena. Tämä laajentumishalu ilmenee väkivaltana ja vihana kreikkalaisia kohtaan sekä uus-ottomanisena uhona, joka perustuu islamistiseen valloitusperinteeseen ja pyhään laajentumissotaan – jihadiin.

Kreikka on ollut 1500-luvulta Kreikan tasavallan perustamiseen vuonna 1822 ottomaanien valtakunnan valloittama. Erdogan on useasti julkisesti ja kyllin selvästi ilmoittanut, että ihailee tätä ottomaanien valtakuntaa ja haluaa perustaa sen uudelleen samaan loistoonsa kuin ennen ja levittävänsä sitä vielä lisää:

– On olemassa vallitsevat fyysiset rajat ja on olemassa meidän sydämien rajat. Jotkut ovat kysyneet meiltä: Miksi teitä kiinnostaa Irak, Syyria, Georgia, Krimi, Karabach, Azerbaitzan, Balkanin niemimaa ja Pohjois-Afrikka?

– Mikään näistä maista tai alueista ei ole meille vieras. Voiko Rizen (Turkissa) erottaa Batumista (Georgiassa)? Voimmeko erottaa Edirnen (Turkissa Kreikan itärajalla) erottaa Thessalonikista (Kreikassa)? Voidaanko olettaa, ettei Gaziantep:illa (Turkissa) ja Alepolla (Syyriassa), Mardin:illa (Turkissa) ja Al-Hasakah:illa, Siirt:illä (Turkissa) ja Mosul:illa ole mitään tekemistä toistensa kanssa?”

– Pohjois-Kreikasta Itä-Eurooppaan on löydettävissä esi-isiemme askeleita…. Meidän tulee kieltää todellinen itsemme, jos me ajattelemme, että Gaza ja Siberia, joiden kanssa jaamme yhteisen kulttuurin ja kielen, tulisi erottaa meistä. On Turkin velvollisuus ja oikeus olla kiinnostunut näistä alueista Irakissa, Syyriassa, Libyassa, Krimillä, Karabachissa, Bosniassa ja muilla veljellisillä alueilla. Turkki ei ole vain Turkin alue. Tulee päivä jolloin me irroittaudumme näistä rajoista ja se tulee olemaan vapautemme ja tulevaisuutemme päivä.

Erdogan viittaa Misak-ı Milli-lakiin (kansallinen ohjelma), jonka ottomaanien parlamentti laati vuonna 1920. Tuossa sopimuksessa määriteltiin tulevaisuuden Turkin rajat jolle perustetaan ottomaaninen Turkki. Tähän ohjelmaan viitataan usein, kun kansallismieliset turkkilaiset haluvat levittää Turkkinsa alueita naapureiden puolelle.

Uus-Ottomanian uudet rajat

Turkkilaisen Hürriyet-lehti on kertonut oman käsityksensä tuosta ohjelmasta ja sen uusista rajalinjoista:

– Jotkut historioitsijat sanovat, että kansallisen ohjelman mukaan määrittelevät Turkin rajat nykyisten rajojen lisäksi Kypros, Aleppo (Syyria), Mosul, Erbil, Kirkur (Irak), Batumi (Bulgaria) Thessaloniki (Kreikka), Kardzhali, Varna (Bulgaria) ja Aegean meren saaret.

Tänä keväänä Turkin ulkoministeri kertoi: ”Kardak-luoto (Kreikan Imia-saari) ja sen vesialueet sekä ilmatila kuuluu ehdottomasti Turkin suvereniteetin alaisuuteen.

Tätä lausuntoa tukevat kaikki Turkin suurimmat puolueet, jotka ovat valmiita laajentamaan aluevaatimuksia koskemaan kaikkia Aegean meren saaria. Tärkeimmät oppositiopuolueet CHP (tasavaltalainen kansapuolue) syyttää halltisevaa AKP-puoluetta (Erdoganin puolue) että ”se antoi kreikkalaisten miehittää turkkilaisia saaria”. AKP vastasi CHP:lle, että ”nämä antoivat 1923 Lausannen sopimuksessa periksi kreikkalaisten vaatimuksille saarista”.

Turkki haaveilee turismista, öljystä ja kaasusta

Turkin kiinnostus Kreikan saariin ja merialueisiin on keskittynyt turismin tuomaan lisäarvoon ja mittaamattomiin kaasu- ja öljyvaroihin. Näitä kaikkia kolmea Aegean meri tarjoaa Turkin murentuvan talouden tueksi, ja nämä kaikki tekijät yhdessä lisäävät Turkin kiinnostusta alueesta.

Kreikka etsii pelastusta meren alta

Vuonna 2011 alkaneen Kreikan talouskriisin jälkeen on Kreikassa lisääntynyt kiinnostus kaasu- ja öljyvaroihin, joista toivotaan pelastusta ulos kriisistä. Viime vuonna ranskalainen Total-yhtiö ja italialainen Edison-yhtiö solmivat leasing-sopimuksen Kreikan öljy- ja kaasuvarantojen etsinnästä.

Kreikka on tehnyt useita ehdotuksia Turkille taloudellisesta yhteistyöstä, mutta Turkki on valinnut toiset menetelmät. Turkin tarpeet on usein tyydytetty USA:n toimesta, joka on valmis tekemään mitä vaan, jotta Turkki ei liittoudu Iranin ja Venäjän kanssa. Tässä pelissä Erdogan on ollut taitava ja kiristänyt molemmista ilmansuunnista kaiken mahdollisen haluamansa.

Kuitenkin turkkilaiset politiikot ovat viime aikoina uhanneet Kreikkaa turkkilaisissa televisiolähetyksissä. Yiğit Bulut, Erdoganin neuvonantaja, sanoi että ”hänen kreikkalaisten tappaman isoisänsä veri tulee vielä kostamaan”.

– Anatolia (Turkki) tulee miehittämään koko Kreikan eikä kukaan voi sitä estää. Kreikan tulee tunnustaa paikkansa. Jos he yrittävät hyökätä tätä järjestystä vastaan – kuten 100 vuotta sitten – luottaen Ranskan presidenttiin Macroniin, Iso-Britanniaan, USA:han ja Angela Merkelin Saksaan, tulee tämä yritys loppumaan kammottavan verisesti.

Suomella ja Turkilla on yhteinen arvopohja!”

Suomen ulkoministeri Timo Soini tammikuussa 2017 : ”Suomella ja Turkilla on yhteinen arvopohja”.

Olisiko kuitenkin aika pysäyttää Turkki ja sen arvot?

Suomennettu vapaasti ja omilla tiedoilla täydennettynä turkkilaisen journalistin Uzay Bulut:in kolumnista.

Lähde: Gatestone instituutti (saksaksi) (Lontooksi)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit