Vuonna 2023 Suomi vei aseita 333 miljoonan euron arvosta. Asevienti kasvoi vuoteen 2022 verrattuna yli 30%, mikä rahana merkitsee noin 80 miljoonaa euroa.
Aseviennin arvosta noin kaksi kolmasosaa oli sotatarvikkeita, lähinnä aseita, ajoneuvoja sekä räjähteitä. Suurimmat vientimaat olivat Ruotsi (51 miljoonaa euroa), Latvia (34 miljoonaa euroa) sekä Liettua (19 miljoonaa euroa). Kaikki nämä maat ovat Suomen tavoin Naton ja Euroopan Unionin jäsenmaita.
Sotatarvikkeitten viennistä 85% kohdistui Eurooppaan, ja erityisesti EU- maihin.
Vientilupia sotatarvikkeille myönnettiin 667 miljoonan euron arvosta. Myönnettyjen asevientilupien suurimmat kohdemaat ovat Slovakia (201 miljoonaa euroa), Japani (154 miljoonaa euroa ja Ukraina (88 miljoonaa euroa).
Ukrainaan myönnettiin asevientilupia useissa eri luokissa, ja viisi myönnetyistä luvista on salaisia.
Vientilupia sotatarvikkeille myönnettiin lisäksi Israeliin sekä Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.
Tullin mukaan luokassa Patruunat ja niitten osat, vietiin Suomesta viiden miljoonan euron arvosta tuotteita ”määrittelemättömiin maihin ja alueisiin EU:n sisäisessä kaupassa”.
Suurin osa aseviennistä koski maa-ajoneuvoja ja niitten osia (32%). Seuraavaksi eniten vietiin ampuma-tarvikkeita (17%) sekä räjähteitä ja panoksia (15%).
Myös siviiliaseitten vienti kasvoi vuonna 2023.
Suomesta vietiin siviilikäyttöön tarkoitettuja aseita lähinnä EU:n ulkopuolelle 141 miljoonan euron arvosta. Suurimmat siviiliaseitten vientimaat olivat Yhdysvallat (52 miljoonaa euroa), Kanada (15 miljoonaa euroa) ja Australia (9 miljoonaa euroa). Siviiliaseitten vienti tarkoittaa pääasiassa metsästys- ja urheilukäyttöön tarkoitettuja tuotteita, mutta lainsäädännön vuoksi myös viranomaisten käyttöön meneviä pistooleja, haulikoita ja patruunoita on laskettu siviiliaseitten vienniksi.
Tiedot perustuvat Puolustusministeriön ja Tullin asiakirjoihin.
Suomen jäsenyys sotilasliitto Natossa todennäköisesti avaa kansainvälisiä markkinoita suomalaisaseille, ja aiheuttaa painetta purkaa aseviennin rajoituksia.
Lähde SaferGlobe sekä Maailma.net
Saisi kasvaa 300 prosenttia, niin alkaisi olla mainittavaa. Paljonkohan Ruotsin asevienti on? On ainakin paljon suurempi kuin Suomen.
Eiköhän Suomi ole mättänyt Ilmaiseksi kaikki mitä Ukrainaan on mennyt, ihan sama mitä on olleet, joten ei kannata ainakaan iloita siitä viennistä.