Kotimaa Politiikka

Suomen EU:n nettomaksuosuus jo yli puoli miljardia euroa

Kuva Pixabay.

Suomi rahoitti ”eurokommunismia” maksamalla EU:lle viime vuonna 580 miljoonaa euroa nettona.

Suomi sai vi ime vuonna EU:lta yli puoli miljardia euroa vähemmän rahaa kuin sinne antoi nettomaksun yli tuplaantuessa vuodesta 2017. Perussuomalaiset huomauttavatkin, että esimerkiksi EU:n maksamista tuista ei pidä puhua kuin ne tulisivat pohjattomasta kassasta jostain ”muualta”.

– Usein nettomaksusta puhuttaessa unohtuu, että nettomaksu on vain osa kokonaismaksua. Suomi maksaa huomattavasti suuremman summan jäsenmaksua, josta osa palautuu ”EU-tukien” kautta takaisin. Kuitenkin jokainen sentti on omaa rahaa, jonka joudumme hakemaan takaisin byrokratian läpi EU:n sääntöjen mukaan. EU:n ulkopuolella voisimme käyttää sen rahan oman harkinnan mukaan. Se ei oikeasti ole mikään ”tuki”, vaan omaa rahaa takaisin rikkinäisestä pajatsosta! perussuomalaisten kansanedustaja, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä sivaltaa.

Perussuomalaiset ei niele valtiovarainministeriön selittelyä

Valtiovarainministeriö kuitenkin tiedotteessaan kehuu vuolaasti Euroopan unionia ja toteaa, että Suomen nettomaksuosuus on sen tuplaannuttua palannut pidemmän keskiarvon tasolle. Perussuomalaiset pitää valtiovarainministeriön tiedotetta yltiöoptimistisena.

– Tässä on siis kyse rahasta, jonka maksamme muille maille saamatta itse mitään vastinetta. Valtiovarainministeriön mukaan Suomella on tämän maksamiseen varaa – väite on täyttä pötyä, koska velkaannumme nousukauden huipulla ja EU:n komissio antoi eilen Rinteen hallitukselle jopa huomautuksen varojen yli elämisestä, Mäkelä huomauttaa.

Helpotusta ei näkyvissä – päinvastoin

EU neuvottelee parhaillaan uudesta rahoituskehyksestä seitsenvuotiskaudelle 2021 alkaen. Tämän hetken tiedon mukaan brexitin vaikutuksia ei leikata rahoituksesta, vaan nettomaksajamaat maksavat lisää. Hallitus on kaikkien muiden puolueiden paitsi perussuomalaisten tuella jo tässä vaiheessa sitoutunut hyväksymään maksuosuuden kasvamisen.

– Rahoitamme siis eurokommunismia tämän seurauksena miljardeja lisää tulevina vuosina! Mäkelä ihmettelee.

105 euroa per suomalainen on harhaanjohtava laskelma

Perussuomalaiset pitää harhaanjohtavana sitä, että valtiovarainministeriö puhuu nettomaksuosuudesta suomalaista kohti, sillä maksajiin ei voi laskea koko kansaa. Perussuomalaiset laskee, että jos nettomaksuosuuden jakaa työssäkäyvien määrällä, määrä on noin 220 euroa työssäkäyvää kohti, kun taas ministeriö puhuu 105 eurosta suomalaista kohti.

– Jos suomalaiset maksajat lasketaan niin sanotusti vauvasta vaariin, se ei kuvaa todellisuutta. Osuus pitäisi laskea työssäkäyvää kohti, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio laskee.

– Tahtooko suomalainen työssäkäyvä oikeasti maksaa satoja euroja vuodessa EU:lle siitä, että Suomen itsenäisyys vietiin ja rajat avattiin EU:n turvapaikkapolitiikalle? Tavio kysyy.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit