Kotimaa Kulttuuri Uutiset

Suomen hyppyhämähäkit

Docendo

Suuri-silmäinen ja lehdeltä toiselle hyppivä hyppyhämähäkki on Suomen luonnon kiehtovimpia eläimiä. Jalkansa menettänyt hyppyhämähäkki pystyy jopa kasvattamaan itselleen uuden jalan menetetyn tilalle.

Kirkkonummelainen tekniikan tohtori ja tietokirjailija Sami Karjalainen esittelee uudessa kirjassaan kaikki Suomessa esiintyvät 42 hyppyhämähäkkilajia. Hän on aiemmin julkaissut useita palkittuja kirjoja kotimaisista hyönteisistä, kuten Suomen sudenkorennot, Suomen heinäsirkat ja hepokatit sekä Suomen leppäkertut.

Karjalaisen mukaan hämähäkkejä pelätään suotta.

Suomen hämähäkeistä ei ole merkittävää vaaraa ihmisille. Uhka on usein ihmisen mielessä.

Kirja Suomen hyppyhämähäkit- katso silmiin ja ihastu, kertoo imettävistä, ilmakehän sähkökentän avulla lentoon nousevista ja satoja kilometrejä leijailevien hämähäkkien tarinan.

Helppolukuinen, populaaritieteellinen teos sopii  jokaiselle luonnon- ja hämähäkkien ystävälle. Kirjan kuvat ovat kansainvälisestikin huipputasoa.

Suomen hyppyhämähäkit on ilmestynyt 4.3.2022 ja sen on kustantanut Docendo.

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Känkkä

Eikös Hyppy-Heikki ollut alunperin joku tykistön vanhempi kampe sodan aikana. Nimitys tuli siitä, kun tykki oli jäykkälavettinen ja se peräytyi ammuttaessa varsin paljon. Ilkeämieliset sanoivat, että pitää olla tykkimiehistössä mies erikseen katsomassa, mihin tykki hyppää laukauksen seurauksena.

Jallu

Tais olla Hyppy-Heikki nimeltään yksi niistä kielletyistä jalkaväkimiinoista. Nyt jos otetaan jalkaväkimiinat taas uudelleen käyttöön tietysti uudenaikaisempina, niin nehän voitaisiin nimetä esim. Tavja- ja Erkki-miinoiksi kieltoa ajaneiden henkilöiden nimien mukaan.

Ilkka Forsten

Hyppymiina oli oikeasti todellinen riesa, ja Saksalaiset tekivät siitäkin vielä suuremman riesan. He laittoivat kaksi miinaa päällekäin saman kaivantoon. Alle laitettiin hyppymiina, joka painettiin vireeseen tavallisella panssarimiinalla. Näin rakennelma oli paitsi tehokkaampi, myöskin purkajan kannalta painajainen.

Kun miinanraivaaja löysi miinan sijainnin, hän tietysti tutki varovasti millaisesta mallista on kyse. Pian hänelle selvisi että ahaa, tavallinen panssarimiina. Kaivetaan varovasti maata pois päältä, irrotetaan sytytin ja nostetaan se lätty ylös.. Ja kun nostit päällä olevan miinan hyppäsi alla oleva esteettömästi ilmaan ja PUM ! Takuuvarma lähtö eikä vähin äänin. Kun tällaisia tuli eteen, hidastui miinanraivaus koska varmuus siitä mitä on löydetty ei välttämättä ollutkaan niin varmaa.

Mikä siis on tarinan opetus ? Miina on tehokas väline kun halutaan jarruttaa joko avoimesti hyökkääjän tai aluetta valtaavan sotajoukon toimintaa. Niillä voidaan myöskin ohjailla vihollisen operaatiosuuntia pakottamalla kiertämään miinoitettu alue. ” Tavja ” ei ole käynyt sotakorkeakoulua, eikä hän ole lukenut mitään koskien aseistusta, mutta hän nykykäsityksen mukaan varmaan ” koki ” että humanistista valloittajaa ei saa kohdella kaltoin.

Ilkka Forsten

Tuli taas mieleen vitsi. Tehtiin tutkimusta siitä miten hämähäkki kykenee ymmärtämään puhetta. Hämähäkiltä otettiin pois yksi jalka ja sanottiin että mene, ja hämähäkki meni. Sitten otettiin toinen jalka ja sama toistui. Kun viimeinen jalka otettiin pois ja hämähäkkiä käskettiin menemään, se pysyi paikallaan. Tutkijaryhmä teki yhteenvedon tästä ja totesi. Kun ottaa pois viimeisen jalan, päättelemme että hämähäkistä tulee kuuro.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Puolueeton

Kuin nykytutkimusta!

Bling Bling

Kiitos vinkistä, pitääpä napata kirjahyllyyn.

Nestori Lundahl

Ei helkkari!
Kyllä Hyppelihiiri on kivempi.

vesku

Oikohan kirjan tekijällä Nuttura tai Ponin-häntä,,,,,mahtoikohan hän saada riittävästi esim. AALTO YLI-OPISTON Tukea ja aikaa moiseen,,,,

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Kannattaa tutustua Karjalaisen kirjoihin. Harrastus pohjalta tuo tekniikan tohtori on tehnyt fantastisia luontokirjoja. Meillä on kaikki aikaisemmat kirjat luettu ja tuonkin varmasti hommaan . Valtavan työmäärän on noihin kirjoihin tehnyt. Arvostan suuresti. Kuten luonnontieteiden maisterityttäreni .