Eurooppa Kotimaa Rikos

Suomen ja Viron poliisin yhteisoperaatio pysäytti huumeiden levityksen

Harjoitus Siil 2018, Viron poliisi. Kuva: Flickr / Public Domain Mark 1.0.

Tiedote 18.1.2023 | Poliisi

Huumausaineiden salakuljetuksen ja levityksen pysäyttäminen käynnistettiin loppuvuodesta 2021, josta lähtien poliisi teki laajaa tiedonhankintaa ja yhteistoimintaa eri maissa. Helsingin poliisi ja Viron pohjoisen prefektuurin poliisi selvittivät epäiltyä rikoskokonaisuutta yhdessä.

Operaatio alkoi, kun poliisi paljasti ja keskeytti Bandidos-rikollisryhmän huumerikoshankkeen vuodenvaihteessa 2021–2022. Poliisi tarkkaili hankkeeseen liittyviä henkilöitä ja pääsi jäljille epäillyistä rikoksista.

– Esitutkinnassa takavarikoitiin muun muassa 100 000 euroa käteistä rahaa, jotka ryhmän jäsenet olivat piilottaneet maastoon. Rahat oli hankittu rikoksia tekemällä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen.

Poliisi takavarikoi myös suuria määriä amfetamiinia, kokaiinia ja muita huumausaineita. Lisäksi epäiltyjen hallusta löytyi varastettuja työkoneita ja muuta omaisuutta.

Operaation ensimmäisen vaiheen tuloksia käsiteltiin käräjäoikeudessa keväällä 2022. Useat henkilöt saivat yhteensä yli 50 vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä kätkemisrikoksista.

Huumausainerikokset tehdään ulkomailta – vaikutukset ulottuvat Suomeen
Poliisi jatkoi maahantuontiryhmän toiminnan selvittämistä. Kohdehenkilöitä tarkkailtiin Virossa, Suomessa ja muissa maissa vuoden 2022 aikana.

Poliisi pysäytti ryhmän toiminnan elokuussa 2022, kun rikollisorganisaatio oli salakuljettamassa huumausaineita Espanjasta Suomeen. Viranomaiset ottivat kiinni salakuljettajia, asiakkaita ja ryhmän johtajia Suomessa sekä Virossa. Poliisi myös takavarikoi 60 kilon hasiserän, kun osa epäillyistä oli viemässä sitä rikollisryhmän jäsenille Päijät-Hämeeseen.

Esitutkinnassa poliisi selvitti seitsemän huumeiden maahantuontierää, jotka oli kuljetettu Suomeen alkaen lokakuusta 2021. Rikollisorganisaatio oli tuonut 300 kiloa amfetamiinia levitettäväksi eri asiakasryhmille. Ryhmä oli laajentamassa toimintaansa, kun poliisi puuttui toimintaan.

– Baltian huumausainerikollisuus ei ole kadonnut. Rikokset tehdään ja johdetaan ulkomailta, ja vaikutukset näkyvät Suomessa. Poliisi huomaa seuraukset esimerkiksi huumausainejuttuina maakunnissa. On tärkeää, että saamme rikosvastuuseen myös sellaiset henkilöt, jotka tekevät Suomeen suuntautuvia rikoksia ulkomailta, kertoo tutkinnanjohtaja Nikkanen.

Suomen ja Viron poliisi tekevät jatkuvaa yhteistyötä

Helsingin poliisilla on merkittävä rooli kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Tämän takia poliisilaitos tekee jatkuvasti yhteistyötä muiden maiden poliisiyksiköiden kanssa.

– Yhteistyö ei tarkoita pelkkää reagointia vihjeisiin ja muiden viranomaisten pyyntöihin. Se on aktiivista rikostorjunnan suunnittelemista, jossa poliisiyksiköt sopivat yhteisistä tavoitteista ja toimintatavoista. Viro on yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista, sanoo Nikkanen.

Myös Viron poliisin mukaan kansainvälinen yhteistyö on erittäin tärkeää. Rikollisuus ei tunne rajoja.

– Hyvän yhteistyön ansiosta rikollisilla ei ollut mahdollisuutta piiloutua kansallisten rajojen taakse Viron ja Suomen yhteisoperaatiossa. Nyt epäiltyjen täytyy ottaa vastuu toiminnastaan. Vaikka tutkinta oli monimutkainen ja meidän oli otettava huomioon eri maiden oikeudelliset kehykset, virolaiset ja suomalaiset virkamiehet työskentelivät hyvin ammattimaisesti ja tekivät kovasti töitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, sanoo Janek Pedask, joka työskentelee yhdyspoliisina Viron ja Suomen välillä.

Vangittuna on edelleen 15 henkilöä

Vuonna 2022 poliisi paljasti myös huumausaineiden maahantuontihankkeen, jossa epäillyt salakuljettivat kannabista ja hasista Ruotsista Suomeen. Huumeet levitettiin Pohjanmaalta eri puolille Varsinais-Suomea ja pääkaupunkiseutua.

Poliisi takavarikoi huumausaineita yli 100 kiloa. Esitutkinnasta vastasi Pohjanmaan poliisi, ja Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tapauksesta ratkaisun joulukuussa 2022. Useita henkilöitä tuomittiin yhteensä yli 25 vuodeksi vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista.

Epäillyn rikossarjan viimeinen kokonaisuus siirretään syyteharkintaan viimeistään 18. tammikuuta. Kyseessä on aiemmin kuvailtu salakuljetushanke Espanjasta ja Latviasta Suomeen. Poliisi epäilee erilaisista rikoksista 28 henkilöä, joista 15 on edelleen vangittuina. Epäillyt ovat pääosin Suomen ja Viron kansalaisia.

Poliisi

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pertsa

Poliisin tulee selvittää ensimmäiseksi kuka rahoittaa huumekauppaa ja miksi esim. kokaiini on varakkaiden ja nuorien menestyvien ihmisten huume! On etsittävä rahoittajat sillä ilman tätä ryhmää huumekauppa tyrehtyisi!

Eetee

Eihän tämä Sannalle ja kamuille sovi.

Sensuroimaton Totuus

Rahoitus ja ennenkaikkea toiminnan suojelu tulee korkealta poliittiselta tasolta. Kaikki ns.”valtapuolueet”, myös persut, ovat lain suojaamia rikollisjärjestöjä!

Suomen valtiosysteemi on läpimätä ja korjauskelvoton. Todelliset suur-rikolliset eivät koskaan joudu vastuuseen tekemisistään. Kaikki energia kohdistetaan pikkunilkkeinä toimiviin MP-kerhoihin ja myös täysin ulkopuolisia tuomitaan rikoksista joita he eivät ole tehneet.

Näin suojellaan eliittiä ja luodaan kuva että ongelmat halutaan ratkaista. Suuressa kuvassa kuitenkaan mikään ei muutu ja Suomen rappiotila pahenee päivä päivältä.

Tilanne muuttuu täydeksi kaaokseksi kun maahamme rahdatut ukrainalaiset pääsevät organisoimaan oman mafia toimintansa täyteen vauhtiin.

Slava järjestäytynyt rikollisuus!