Kotimaa Maahanmuutto

Suomen linja irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden suhteen ylivoimaisesti löysin Pohjoismaista

irak 2015 pohjoismaissa

 

 

Suomi myöntää yhä enemmän myönteisiä päätöksiä toisin kuin muut maat

Suomella oli vuonna 2014 selvästi Pohjoismaiden löysin linja Irakin ja Somalian suhteen. Syyskuun lopussa aloitettiin turvallisuusarvioiden päivitys, joiden työnimikkeenä oli Petteri Orvon mukaan, että olisimme samalla tasolla Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa.

Vuoden 2015 Eurostatin tilastot kuitenkin osoittavat, että ero muihin Pohjoismaihin kasvoi Suomen myöntäessä yhä enemmän myönteisiä päätöksiä ja etenkin turvapaikkoja, kun taas Norja ja Ruotsi myönsivät viime vuonna edellisvuotta vähemmän myönteisiä päätöksiä. Kuten aikaisemmin uutisoimme, turvallisuusarvioiden päivityskään ei vähentänyt myönteisiä päätöksiä.

Ero etenkin Irakin kohdalla muihin pohjoismaihin on valtava. Kun muissa Pohjoismaissa hyväksymisprosentti on noin 30 %, on se Suomessa jo lähellä 90 %:a. Suomi myöntää siis melkein kolmikertaisella todennäköisyydellä myönteisiä päätöksiä muihin Pohjoismaihin nähden.

Merkittävää on myös valtava turvapaikkojen osuus Suomessa. Turvapaikan saamisen todennäköisyys on suuri vetovoimatekijä, koska heille perheenyhdistäminen tarjotaan ilman mitään kriteereitä. Koska turvapaikkastatuksen määritelmät ovat yhteneväiset, täytyy syyn eroon löytyä siitä kuinka lakia tulkitaan tai kuinka helposti kertomukset vainosta uskotaan.

Nämä luvut selittävät hyvin miksi Suomeen tuli viime vuonna eniten irakilaisia koko Euroopassa väkilukuun suhteutettuna. Määrä lähti laskuun, kun Suomi ilmoitti päivittävänsä turvallisuusarvion ja kiristävänsä linjaansa. Kun tieto siitä, ettei linja kiristynytkään menee perille Irakiin ja Somaliaan asti, saattaa tälle vuodelle olla odotettavissa viime vuottakin suurempi ryntäys.

23.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit