Kotimaa Politiikka

Suomen Perusta: Loppu halpatyövoiman maahantuonnille

Kuva Free Stock Photos.

Ajatushautomo Suomen Perustan aloitteessa esitetään EU/ETA-alueen ulkopuolelta suuntautuvan matalapalkka-alojen maahanmuuton lopettamista kokonaan.

Matalapalkka-alojen maahanmuuttoa rajoittavan saatavuusharkinnan poistamista on vaadittu viime aikoina niin poliittisen kentän vasemmalta kuin oikealta laidalta.

Saatavuusharkinnan poistaminen tarkoittaisi EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevan halpatyövoiman maahantulon vapauttamista. Suomalaiset työmarkkinajärjestöt (EK, KT, SAK, Akava ja STTK) ovat vaatineet saatavuusharkinnan kautta tulevan maahanmuuton käsittelyaikojen nopeuttamista ja yleisesti ulkomaisen työvoiman aktiivisempaa houkuttelemista Suomeen.

Matalapalkka-alojen maahanmuutto tulee suomalaiselle yhteiskunnalle kalliiksi

Samuli Salmisen kirjoittamassa raportissa Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee (Suomen Perusta 2018) on tuotu esiin ulkomaisen halpatyövoiman käytön voittajat ja häviäjät.

Matalapalkka-alojen maahanmuutosta hyötyvät matalapalkka-alojen työnantajat, jotka saavat edullista työvoimaa sekä muuttajat, joiden elintaso nousee. Kokonaisuudessaan ulkomainen halpatyövoima tulee erittäin kalliiksi suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä se aiheuttaa julkiselle taloudelle enemmän menoja kuin tuo verotuloja. Se myös heikentää matalapalkka-alojen palkkakehitystä.

Suomen Perustan aloitteessa Loppu halpatyövoiman maahantuonnille esitetään, että saatavuusharkinnan poistamisen tai prosessien nopeuttamisen sijaan suomalaisen yhteiskunnan etua palvelisi EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevan matalapalkka-alojen maahanmuuton lopettaminen kokonaan.

Tämä onnistuisi asettamalla ulkomaiselle työvoimalle Iso-Britannian mallin mukaisen yleisen tulorajan, joka voisi olla esimerkiksi 3 000 euroa/kk, ja jota täydentäisivät alakohtaiset tulorajat.

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa

Liity kannattajajäseneksi