Kolumnit

Suomen rakenteellinen rasismihysteria

Kun maahanmuuttaja tekee rikoksen ja jää kiinni, pimittää poliisi ulkomaalaistaustaisuutta viimeiseen saakka. Jouluna kansalaisia järkytti helsinkiläisen pikkupojan murha, jonka tekotapaa poliisi kuvaa poikkeuksellisen raa’aksi. Poikkeuksellista tavanomaiseen tiedottamiseen verrattuna oli se, että varsin pian saatiin tietää uhrin olleen ulkomaalaistaustainen. Vasta tänään paljastui tekijän olevan ulkomaalaistaustainen 36-vuotias mies. Mitään ei olla otettu opiksi lukemattomista edelliskerroista, joissa aktiiviset kansalaiset sekä ns. vaihtoehtomediat saavat selvitettyä yksityiskohtia sangen nopeasti.

Tutkinnan keskeneräisyyden ohella syy vaitonaisuuteen vaikuttaa usein olevan se, että poliisi pelkää saavansa rasistisyytökset niskaansa. Tämän ei pitäisi hetkauttaa ketään siitä yksinkertaisesta syystä, että näitä leimoja on lätkitty syystä sun toisesta ja itse kunkin luonnollisen henkilön tai instituution päälle vähintään viimeiset 15 vuotta. Enkä tarkoita, että kansalaisten tutkivan journalismin tulisi vaikuttaa poliisin virantoimitukseen. On silti kaikkien etu, että erityisesti näin vakavien rikosten osalta lähtee leviämään mahdollisimman vähän huhupuheita, joiden synnylle ei mahda mitään nyky-yhteiskunnassa.

Toisekseen poliisissa ja suvaitsevaisissa piireissä pelätään joka ainoa kerta, että rikoksen tekijän ulkomaalaistaustaisuus saa välittömästi liikkeelle kollektiivisia sanktioita jakavat lynkkauspartiot kuin konsanaan Ku Klux Klanilaiset ennen vanhaan Atlantin takana. Näinhän ei meidän lainkuuliaisessa ja kaikesta huolimatta yhä esivallan sekä auktoriteetin komentoa tottelevassa maassamme ole lähimenneisyydessä tapahtunut – ainakaan sitten 1990-luvun skinheadien päivien.

Usein, eikä vähiten ulkomaalaisten tai iankaikkista orwellilaisen uuskielisyyden parhaita perinteitä kunnioittavaa kiertoilmaisua käyttäen ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemien rikosten äärellä kansalaiskeskustelun ns. tiedostavalta ja avarakatseiselta laidalta kuuluu painavaa sanomaa Suomen yhteiskunnan rakenteellisesta rasismista, joka kaikessa tavan tallaajan ymmärryksen ylittävässä läpitunkevuudessaan on joko ainoa tai vähintään osasyy siihen, mikä saa ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia hairahtumaan lavealle polulle.

Nämä väitetyt rakenteet syrjivät, toiseuttavat, rodullistavat, erilaistavat ja aiheuttavat mitä milloinkin suuhun sopivaa, ja ainoa näyttö on jonkin hyvin tavanomaisen prosessin ei-suotuisa lopputulos, kuten saamatta jäänyt työ- tai opiskelupaikka. Turvapaikasta, oleskeluluvasta tai kansalaisuudesta puhumattakaan. Kuten kaiken väitetysti tapahtuvan rakenteellisen, eli epäsuoran ja näkymättömän syrjinnän tapauksessa, perustuvat näytöt puhdasveriseen kehäpäätelmään.

Rakenteellisen syrjinnän paradigman mukaan suomalainen työnantaja toimii syrjivästi, mikäli jättää Jamalin (nimi muutettu) palkkaamatta, eikä ketään pahemmin kiinnosta hänen koulutus- ja osaamistasonsa, ts. kompetenssinsa suoriutua haetusta työtehtävästä. Huomio kiinnittyy vain Jamalin toiseuteen. Kenellekään ei tule mieleen se, ettei Jamal välttämättä ollut kaikista hakijoista pätevin vaan syyksi löydetään vain ja ainoastaan hänen viiteryhmänsä sekä väitetyt ennakkoasenteet niitä kohtaan.

Hänen poikkeavuudestaan valtaväestöön nähden elämöivät ne toiseususkovaiset maailmanparantajat (= ksenofiilit) ja ties mitkä rasmuslaiset sekä RHC-tsempparit, jotka ovat marinoineet Jamalinkin uskomaan Suomen olevan vihonviimeinen kaikkea erilaisuutta vieroksuva takapajula, ennakkoluuloisuuden olevan keskeisin suomalaisen työnantajan rekrytointikäytäntöjä ohjaava motiivi ja näin ollen Jamalin ikuinen sijoittuminen uhripositioon.

Väitettyä rakenteellista rasismia merkittävämpi ja helpommin toteen näytettävä ilmiö onkin rakenteellinen rasismihysteria, joka saa jopa päättäjät, lainsäätäjät ja viranomaiset käyttäytymään irrationaalisesti. Rakenteellinen rasismihysteria elää siitä, että maahanmuuttajien integroitumisen tulppana seisoo heistä jokaisen etnokulttuurilliseen alkuperään lääpällään oleva kukkahattutätien armeija, joka myös toivoo suojattiensa jatkavan oman kulttuurinsa ylläpitoa monikulttuurisuuden nimissä.

Mitä muita ongelmia hysterisointi aiheuttaa? Ensinnäkin maahanmuuttajat muodostavat identiteettinsä (kulttuuri, kieli, etnisyys) jatkeeksi tiedostavan ja moniarvoisen kansanosan mannekiineina toimimisen. Tämä ei alkuunkaan palvele heidän integroitumistaan saati omien kykyjen sekä taitojen kehittymistä. Surkeintahan tämä on siksi, ettei passiivisuuteen kannustavan asenneilmaston vika ole maahanmuuttajissa vaan kulttuurirelativisteissa. Miksi esimerkiksi opetella kieltä, kun tulkkipalvelut pelaavat?

Toisekseen en pysty olemaan palaamatta päättäjien, lainsäätäjien ja viranomaisten, kuten poliisin tai maahanmuuttoviraston henkilökunnan sensitiivisyyteen omaa työtään koskien. On esitetty epäilyksiä, että myös lastensuojeluilmoituksia vastaanottavat sosiaaliviranomaiset ovat epäkohtiin puuttuakseen erityisen varpaillaan, mikäli asia koskee perhettä, jossa on aineksia nimenomaan kulttuurispektrin eksoottisemmasta päästä. Tämä oli keskustelussa Porvoon lapsimurhan yhteydessä.

Meillä on rutkasti ääntä pitävää kotoperäistä väkeä (saaden tulitukea myös maahanmuuttajilta itseltään), jonka mielestä turvapaikkahakemukset olisi tarkoituksenmukaista ratkaista huutoäänestyksellä, nettiadresseilla, mielenosoituksilla ja kansalaistottelemattomuudella. Meillä on parlamentaarisia puolueita, joiden mielestä tällainen on hyväksyttävää toimintaa. Miettikääpä tätä samalla, kun valtaisa muuttopaine erityisesti Afrikasta kohti Eurooppaa jatkuu jatkumistaan.

Kuten joskus aiemminkin, toivotan kaikille viranomaisille jaksamista työssään ja työrauhaa toimiakseen puolueettomasti ja riippumattomasti. Mikäli massahysterian annetaan ottaa yliote, rapisee luotto ja uskottavuus kaikkea viranomaistyötä kohtaan, eikä siitä hyvää seuraa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa