Kotimaa

Suomen suurlähetystö Bagdadissa aloittaa toimintansa uudelleen

Bagdad vuonna 2010. Kuva Robert Smith / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Suomen suurlähetystö Irakin pääkaupungissa Bagdadissa on aloittanut toimintansa uudelleen lähes 29 vuoden tauon jälkeen.

Suurlähettiläs Vesa Häkkinen luovutti valtuuskirjeensä Irakin presidentille Barham Salihille 9. joulukuuta.

Muodollisesti Suomen suurlähetystöä ei ollut koskaan suljettu, mutta sen toiminta loppui tammikuussa 1991. Tuolloin oli alkamassa niin sanottu ensimmäinen Persianlahden sota.

Diplomaattisen läsnäolon palauttaminen Bagdadiin parantaa Suomen ja Irakin välisten suhteiden kehittämisen edellytyksiä ja suhteiden ylläpitoa huomattavasti. Suomi on jo aiemmin panostanut Irakissa monipuolisesti maan jälleenrakennukseen sekä sotilaalliseen- että siviilikriisinhallintatyöhön.

Suomi ja suurlähetystö pyrkivät monipuolistamaan ja tiivistämään maiden suhteita ja parantamaan paitsi viranomais- ja poliittisen tason yhteistyötä, myös suomalaisen elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia maassa. Tässä vaiheessa tämä tarkoittaa erityisesti osallistumista jälleenrakennushankkeisiin kansainvälisten rahoituslaitosten kautta.

Suurlähetystö toimii lisäksi sen edistämiseksi, että Suomi ja Irak voisivat yhteistyössä sopia ilman laillista perustetta Suomessa olevien irakilaisten turvallisten palautusten järjestämisestä.

Irakin turvallisuustilanteen takia suurlähetystö ei tarjoa normaaleja konsulipalveluita. Passi-, viisumi- ja oleskelulupa-asiakkaat saavat edelleen palvelunsa Turkin Ankarasta.

  • 123
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset