Kotimaa Talous

Suomen takausvastuut koronakriisissä jopa kymmeniä miljardeja euroja

Kuva PxHere.

Suomen suorat vastuut erilaisissa rahoitusvälineissä voivat koronapandemian vuoksi nousta jopa 40 miljardiin euroon.

EU:n jo olemassa olevien ja koronapandemian vuoksi suunniteltujen rahoitusvälineiden koot kohoavat tuhansiin miljardeihin euroihin.

EU-maat ovat takausvastuussa rahoitusvälineistä. Jos jokin jäsenmaa jättäisi oman osuutensa hoitamatta, jäljelle jäävä summa jäisi muille EU-jäsenmaille maksettavaksi.

Suomen valtion takausvastuut astuvat voimaan, kun eduskunnan täysistunto on ne hyväksynyt. Paljonko vastuut Suomen osalta voivat sitten olla?

Euroopan vakausmekanismissa (EVM) eli kriisirahastossa Suomen vastuut ovat 11,14 miljardia euroa. Euroopan investointipankin takuurahastossa Suomi vastaa 370 miljoonalla eurolla. Sure-työmarkkinarahastossa kotimaamme vastuut ovat 430 miljoonaa euroa. EU-budjetin yhteyteen tulevasta elvytysrahastosta Suomen osuus on 7-25 miljardia euroa. EKP:n pandemiapaketista Suomi vastaisi 1,9 miljardilla eurolla.

Suomen takausvastuut EU-talouksien pelastamiseksi saattavat olla kokonaisuudessaan 21 – 39 miljardia euroa.

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg kertoo Ylen artikkelissa olevansa huolissaan. Summat ovat hänen mukaansa ”niin hirvittävän isoja”, ja uusia vastuita ”tulee tipoittain”.

– Meille tärkeää on ollut, että kun ollaan pieni valtio, niin pystytään laskemaan niitä summia ja miettimään, mitä me pystytään maksamaan, Sandberg summaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit