Kolumnit

Suomen taloudellinen vapaus on jossain Mauritiuksen ja Qatarin välillä

Kuvituskuva, indeksi vuodelta 2017. Kuva AQW / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Euroopan unionin jäsenenä Suomi on Heritage Foundationin (HF) vuosittaisella taloudellisen vapauden listauksessa saavuttanut 26. tilan heti Saksan perässä ja Etelä-Korean edellä.

Taloudellinen vapaus tarkoittaa useimmiten vapaan markkinatalouden astetta kuten kaupankäynnin vapautta ja omistusoikeuden suojaa. Empiiristen tutkimusten mukaan taloudellinen vapaus korreloi elintason, talouskasvun, tulojen tasaisuuden, korruption vähyyden ja poliittisen väkivallan vähyyden kanssa

Suomen edeltä löytyy maita kuten Mauritius, Liettua ja Chile. Vuodesta 1995 HF on tarjonnut taloudellisen vapauden listausta valtioiden käyttöön.

Järjestön ja Wall Street Journalin yhteistyössä tekemään listaan voidaan suhtautua kenties syystäkin kriittisesti, koska listaus ei ota kantaa, onko maiden suojautuminen tai suojaamattomuus oikein vai väärin.

EU-27 ja Euro-19?

Brexitin vuoksi EU kutistuu 27 joukoksi. Iso-Britannian lähtö on isku myös EU:n joukkuetulokselle HF:n vertailussa. Britit ovat olleet taloudellisessa vapaudessa muita EU-maita edellä jo pidempään, ja Lontoon johdolla saavutettu 8. sija vaikuttaa EU:n keskiarvoon huomattavasti.

Brexitin mukana EU menettää suuren osan ”taloudellista vapauttaan”. Tämän oivaltaminen auttaa ymmärtämään brittien valintaa ja toisaalta antaa sijaa epäilyille, ettei EU suinkaan lisää taloudellista vapautta lupauksistaan ja kauniista puheista huolimatta.

EU:n jäljelle jäävistä 27 jäsenmaan ja 19 euromaan yhteisluvut on laskettu 444,8 miljoonan asukkaan mukaan. Lukuja olisi voinut pyörittää myös suositulla BKT-pohjalla, mutta se olisi antanut vääristyneen kuvan, koska taloudellista vapautta kahlitsee tai vapauttaa pääsääntöisesti politiikka. Politiikka, jossa eivät vaikuta väestömäärät eikä kansalaisten lompakoiden ostovoima.

Koko EU

Koko EU saa luvukseen 68,3 pistettä. Tämä on taso, jonka saavuttaa yksi EU:n köyhimmistä maista, Bulgaria. Tämä on hieman hämmentävää, kun sitä vastaan asetetaan Suomen EU-myönteinen linja, jossa niin poliitikot, kuin mediakin kertovat, että EU kokonaisuutena toimii kuten Sveitsi aurinkoisena sunnuntaiaamuna. Sveitsi on listasijalla 4 saaliinaan 81,7 pistettä.

Yhtä hämmentävää on se, että Bulgaria löytyy 180 maan listalta sijalta 47, kun EU:n suuret maat, Italia, Ranska ja Espanja, ovat sijoilla 60-80. EU:n wanhat maat ovat Saksaa ja Alankomaita lukuun ottamatta siis maailman keskikastia eivätkä johtotähtiä, kuten Sveitsi. Lisäksi entisen Varsovan liiton maat ovat ohittaneet EU:n perustajamaat melkein järjestään.

EU kokonaisuutena tulee 154 maan listalla (EU-maat siivottu listalta yhdeksi) sijalle 32. Euroalueen maiden kohdallakaan ei sijoitus juuri muutu. Listan 161 maan joukossa euromaat ovat sijalla 36 pistesaldon ollessa 67,7 pistettä.

Eurottomat EU-maat nousevat 159 maan listalla sijalle 23 (70,0 p) ja ohittavat näin koko EU:n sekä euroalueen helpon tuntuisesti, vaikka näiden maiden joukossa on muun muassa Kroatia ja Unkari. Toisaalta joukosta löytyy Ruotsi, Tanska ja Tsekki, jotka ovat koko maailman listalla Saksan ja Suomen edellä.

Mitä voimme päätellä tästä?
  • HF:n lista kertoo, että EU–kerho on kokonaisuutena häviäjien joukossa ja tätä vahvistaa Brexit.
  • Euro valuuttana on sitruunamarkkina, jossa kansalliset edut joustavat (tästä kohdasta saa katkeran tuntuman katsoessaan grafiikkaa, jossa verrataan koko maailman keskiarvoa Suomeen valtionmenoissa säästämisessä)
  • Euro on niin Suomelle kuin Saksalle tappiollinen bisnes, jos sitä mitataan taloudellisella vapaudella
  • Euroopan unionin yhteinen suunta näyttää olevan Bulgarian tie

Lähteet: Heritage-tutkimus ja Suomi

  • 95
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset