Kotimaa Talous

Suomen talouskasvu on tyrehtynyt ja velkaa tulee olemaan enemmän kuin koskaan ennen

Kuva Pixabay.

Taantumassa nyt olevalla Suomella tulee koronakriisin jälkeen olemaan velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Velan maksaminen tulee olemaan vaikeaa, koska alijäämä on kroonista.

Taloussanomat uutisoi Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron varoittavan, että Suomessa julkisen sektorin alijäämä kasvaa selvästi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan viime viikolla julkaiseman toimialakatsauksen mukaan julkisen sektori velka kasvaisi tänä vuonna 23 miljardia euroa ja sen suhde bruttokansantuotteeseen nousisi 15 prosenttiyksikköä 74 prosenttiin.

Murto uskoo, että Suomella tulee koronakriisin jälkeen olemaan velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Suurin ongelma on kuitenkin alijäämän kroonisuus ja kasvunäkymien vaisuus. Kun talous ei kasva, velan lyhentäminen ei voi onnistua. Tässä Murto vertaa Suomen tilannetta Italiaan, jossa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen taloutta ei ole kyetty palauttamaan entiselleen eikä talouden kasvua ole tapahtunut.

Taantuma määritellään makrotaloustieteessä tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Bruttokansantuotteen volyymin muutos edellisestä neljänneksestä (kausitasoitettuna, prosenttia). Kuva Tilastokeskus.

Määritelmän mukaan Suomi on nyt taantumassa, sillä Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote on laskenut kahdella viimeksi kuluneella vuosineljänneksellä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit