Kotimaa

Suomessa lapsia radikalisoidaan kotona terroristijärjestöjen propagandalla

Al-Hol lokakuussa 2019. Kuva VOA / public domain.

Suomessa ei puututa riittävän herkästi tapauksiin, joissa lapset kasvavat radikaaleissa ympäristöissä, kertoo sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankinen.

Terroristijärjestöt ISIS ja al-Qaida kannattajineen ovat edelleen maailmanlaajuinen uhka. Asia kävi ilmi Suojelupoliisin syksyllä 2020 julkaisemasta kansallisen turvallisuuden katsauksesta.

Maailmanlaajuinen terrorismi koskettaa globalisoituneessa ja avoimien rajojen maailmassa myös Suomea. Suomessa merkittävimmän uhkan muodostavat radikaali-islamistista tai ”äärioikeistolaista” ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa terroristisesta propagandasta. Suojelupoliisi on tunnistanut ryhmiä ja henkilöitä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-isku.

Suomessa esiintyy myös merkittävää terrorismin tukitoimintaa, joka ilmenee esimerkiksi rahoittamisena ja propagandan levittämisenä. Yhteydet ulkomaalaisiin terroristisiin toimijoihin ja verkostoihin ovat merkittäviä. Viime aikoina Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisten ryhmittymien toimintaan tai tukeneet niiden toimintaa muilla tavoin.

Väkivaltaisen radikalisoitumisen asiantuntija, sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomessa on myös perheitä, joissa lapsia kasvatetaan radikaaleissa ympäristöissä.

– Tämä kissa pitäisi ottaa selkeästi pöydälle eikä väistellä sitä, kehittämispäällikkö Mankkinen toteaa HS:n haastattelussa.

HS:n tietojen mukaan Suomessakin on jo perheitä, joissa leikkiä saa vain aseilla, ja kotona lapsille näytetään terroristijärjestöjen propagandavideoita. Mankkinen ei kuitenkaan kommentoi asiaa viranomaistiedon puuttuessa.

Radikaalien kasvuympäristöjen määrä ei Mankkisen mukaan ole ratkaiseva, vaan se, että näin ylipäänsä tapahtuu.

– Lapselle aiheutuvan pitkäkestoisen haitan lisäksi se vaikuttaa koko ympäristöön ja muihin ihmisiin, Mankkinen korostaa ja kritisoi sitä, että Suomessa ei puututa riittävän herkästi tapauksiin, joissa lapset kasvavat radikaaleissa ympäristöissä.

Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä Suomessa on jo noin 390.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa