Kotimaa Maahanmuutto

Suomessa pakolaismaalaisista alle promille on maa- ja metsätaloustöissä

Kuva Shutterstock.

Kuinka paljon pakolaismaista on todennetusti saatu maa- ja metsätaloustyöntekijöitä?

Ajatushautomo Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen on tarkastellut turvapaikanhakijoiden potentiaalia maa- ja metsätaloustöissä. Salmisen työ on seurausta hallituksen lakialoitteesta ja siitä virinneestä poliittisesta keskustelusta.

Salminen on käyttänyt työssään Tilastokeskuksen julkisesti saatavilla olevia tilastoja siitä, miten pakolaismaalaistaustaisten (Afganistan, Irak, Somalia) työllisyys on aiemmin toteutunut maa- ja metsätaloustöissä Suomessa.

Alle promille maa- ja metsätaloustöissä – myös yleinen työllisyysaste matala

Salmisen tarkastelun mukaan vuoden 2017 lopussa ainoastaan 20 pakolaismaataustaista henkilöä oli maa- ja metsätaloustöissä. Samaan aikaan 18–64-vuotiaita pakolaismaataustaisia oli Tilastokeskuksen rekistereissä 30 188 henkilöä, joten maa- ja metsätaloustyöllisten osuus 18–64-vuotiaasta väestöstä oli 0,07 prosenttia eli alle yhden promillen. Kantaväestöstä noin 25-kertainen määrä on maa- ja metsätaloustöissä verrattuna pakolaismaataustaisiin.

Pakolaismaalaisten yleinen (18–64-vuotiaiden) työllisyysaste Suomessa oli vuonna 2017 vain 26,3 prosenttia. ”Suomi-taustaisten” eli kotimaisia kieliä puhuvien työllisyysaste oli samaan aikaan 72,1 prosenttia.

Tulos ei yllätä

Tarkastelun tulos ei ole yllättävä. Suomen Perustan aiemmissa julkaisuissa on tarkasteltu humanitaarisen maahanmuuton kokonaiskustannuksia ja ne ovat linjassa Salmisen saamien tulosten kanssa.

Suomen Perustan aiempien tutkimusten mukaan jokaisen humanitaarisen maahanmuuttajan negatiivinen vaikutus julkiseen talouteen on noin 20 000 euroa vuodessa, eikä tilanne parane maassaoloajan kasvaessa.

Negatiivinen vaikutus julkiseen talouteen koko maahanmuuttajan elinkaaren aikana – maahanmuutosta kuolemaan – on noin miljoona euroa henkilöä kohden. Luvussa ei ole huomioitu perheenyhdistettäviä puolisoita, jotka tekisivät luvuista vielä heikompia.

Pakolaismaissa syntyneet maahanmuuttajat elävät koko elinkaarensa ajan pitkälti tulonsiirtojen varassa, sillä heidän saamansa toimeentulotuet keskimäärin ovat yli 15-kertaiset verrattuna kantaväestöön 20 maassaolovuoden jälkeen. Erityisesti Somaliasta ja Irakista saapuneet maahanmuuttajat nousevat esille tukien saajina.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa