Kotimaa

Verkkouutiset: Suomesta lähteneitä jihadisteja noussut korkealle ISIS:ssä

Supon päällikko Antti Pelttari sanoo, että Suomesta lähteneitä jihadisteja on noussut ISIS:ssä korkeaan asemaan. Suojelupoliisin mukaan Suomesta on matkustanut Lähi-itään jihadistien joukkoihin kaikkiaan 80 henkilöä.


Pelttari sanoo, että määrä on EU:n kymmenen kärjessä. Maan muslimiväestöön suhteutettuna, luku on maailman suurin. Sisäministeriön tiedostustilaisuudessa esiintynyt Pelttari luonnehti heitä ”johtaviin asemiin ISIS:ssä nousseiksi henkilöiksi” ja kertoi, että henkilöt liittyvät ISIS:n aseelliseen toimintaan. Tiedostustilaisuudessa mainittiin myös ensimmäinen Suomesta lähtenyt itsemurhaiskuun Lähi-idässä syyllistynyt henkilö.

Suomeen on Supon mukaan palannut aseelliseen toimintaan osallistuneita henkilöitä noin 20. Suomeen on viimeisten vuosien aikana Syyrian ja Irakin konfliktien vuoksi muodostunut radikaaleja islamistisia verkostoja. Supo luonnehtii verkostoja ”salafistijihadistiseksi alamaailmaksi”. Aiemmin omissa etnisissä ryhmissään toimineet verkostot ovat entistä enemmän yhteyksissä keskenään.

Pelttari kertoi, että kun katsotaan Euroopassa terrori-iskuihin tai niiden suunnitteluun syyllistyneitä henkilöitä ja heidän taustojaan, kyseessä eivät ole millään lailla syrjäytyneet henkilöt. Suurella osalla on koulutusta ja hyvä sosiaalinen asema.

Merkittävänä asiana Pelttari mainitsee havainnon, jonka mukaan yli puolet Suomesta lähteneistä ISIS-taistelijoista on asunut koko ikänsä Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että he ovat radikalisoituneet Suomessa.

Muokattu 25. marraskuuta klo 11:23: lisätty lähde

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa