Kotimaa Politiikka

Suomi allekirjoittaa tänään sopimuksen uusista F-35 hävittäjistä

Lockheed Martin F-35A Lightning II-monitoimihävittäjä. Kuva: Flickr.

Reutersin mukaan sen tiedossa on kolme nimeämätöntä lähdettä. Yhdysvaltain ulkoministeriö ei halunnut kommentoida Reutersille.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden saamien tietojen mukaan Suomen edustaja tai edustajat allekirjoittavat tänään sopimuksen uusien F-35-hävittäjien hankinnasta.

Suomen puolustusministeriön johtama HX-hanke nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamiseksi päätti 10. joulukuuta 2021, että ilmavoimien uudeksi koneeksi valitaan yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-35A Lightning II-monitoimihävittäjä.

Suomi on hankkimassa 64 monipuolisesti aseistettua ja liitännäisjärjestelmillä varustettua konetta, joista ensimmäiset saapuvat Suomeen vuoden 2026 alussa. Hankinta on arvoltaan noin 8,378 miljardia euroa.

Reuters mukaan sillä on kolme nimeämätöntä lähdettä, jotka ovat sen tiedossa. Yhdysvaltain ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta asiaa Reutersille.

”Tämä on yksi selkeä merkki siitä, miten vakavasti Suomi on aina suhtautunut puolustukseensa”, Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala kommentoi.

Hautala viittasi HX-hankkeen pitkäjänteiseen suunnitteluun ja huomautti, että hanke ei liity nykyiseen kiristyneeseen kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

Reutersin mukaan Hautala ei kuitenkaan kommentoinut väitteitä sopimuksen allekirjoittamisesta ja sen ajankohdasta.

Kansalainen on aiemmin uutisoinut F-35 konetyypin viime aikoina tapahtuneista lento-onnettomuuksista

Lähde: Reuters

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Känkkä

Tämä uutinen on jo vanha, mutta osui tuossa Ukrainan tilannetta selvitellessä silmiin Pravdan artikkeli. Siinä kuvaillaan häirintälaitteistoa, joka on todistettavasti aiheuttanut vaikeuksia F-35 koneille Mustalla merellä. Kyseinen järjestelmä on kehitetty laivoja ja lentokoneita vastaan ja sen kantama on yli 3000 kilometriä.
Tahtoo siis sanoa sitä, että Venäjällä on jo peruslaitteisto häirintään olemassa ja saa sen varmasti vielä nykyistä tehokkaammaksi modifioimalla. Näin nopeasti se tekmologinen hyöty tai etumatkavoi kadota. F-35 vietti koviin pitkän aikaa suunnittelupöydällä ja ensilennosta tuotantovaiheeseen kului myös liian pitkä aika. Tekniikka ehti vanhentua jo valmiiksi.
Hölmöintä on, että tuon häirintälaitteiston olemassaolo ja vaikutukset on Suomessakin varmasti tiedetty, mutta siitä tai muista vastaavista, ei ole mainittu mitään hankintakeskusteluissa.
Tietysti näihin uutisiin saa ja kannattaa suhtautua varauksella, mutta Venäjä on tiedottanut asejärjestelmistään varsin avoimesti (Ainakin ennen Ukrainan tilannetta). Englantia osaavat lukekoot tuolta itse:
https://english.pravda.ru/news/world/149839-murmansk_f_35/

John Quiman

Putin ei kai oikein tykkää siitä, että Suomelle tulee Venäjälle hankalia hävittäjiä.

Viimeksi, kun tulivat F-18 Hornetit, ei idässä tykätty siitä, että ne pystyivät lentämään pommeineen aina Moskovaan ja takaisin. Venäjä tykkää heikoista ja liittoutumattomista naapureista.

Osana noissa päätöksissä on myös politiikka ja tuolla ostolla parannetaan mahdollisuutta läntisestä avusta, jos tulee tarve. Näillä näkymin ei ilmeisesti ole mitään kriisiä lähitulevaisuudessa, mutta puolustusta pitääkin ajatella vuosikymmenten tähtämellä ja varautua kaikkeen mahdolliseen, jotta olisi valmiuksia, jos käy niin kuin toivottavasti ei koskaan käy. Nuo koneet ovat omalta osaltaan auttamassa siinä, että ei kävisi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Voi pyhä kevät

Taisi mennä väärin. NATO-kenraalithan sanoivat nimen omaan parikuukautta sitten että Suomi on omillaan eikä kukaan meitä auta. Sitäpaitsi, NATO:lla ei ole maajoukkoja. Ja sen vuoksi on kumppanuusmaat jotka auttavat mahdollisuuksiensa mukaan toisia NATO-maita. Suomi ei ole NATO-maa ja jos olisi, meidän kumppanille olisi Italia. Mitä apua sieltä olisi odotettavissa? Oliiviöljyä kuten Sale aikoinaan myönsi.

Mutta näihin lentokyvyttömin kalkkunoihin… Suomihan ei osta näitä vaan maksaa siitä että USA sijoittaa maaperällemme lentolaivueen. Siksi ”ostohinta” on merkittävästi muita maita edullisempi. Sen sanoi se kenu ihan suoraan tv:ssä mutta kukaan ei vissiin ymmärtänyt sitä. No, lentotunneista maksetaan myös ekstraa.

…vaikka MIG:itkin vie näitä kun litran mittaa. Siihen ei tarvita edes Sukhoita.

Ilkka Forsten

Li Andersson käsitteli samaa asiaa omalla tavallaan. Hänen mielestään Suomella ei pitäisi olla lainkaan ilmavoimia, sillä ilmastohätila ja kasvihuonekaasujen suuret päästöt ovat pahempi uhka kuin sota. Niiiiiiinnn…. Li ei pidä sitä ilmaston kannalta hankalana että punatähtinen Suhoi viilettää ilmatilassamme. Jotenkin tuntuu kuin tässä olisi historian havinaa, sillä 1960 luvulla kommarit kiljuivat helsingin kaduilla miten USA on sikamainen imperialistinen mätäpaise, joka pommittaa Vietnamin rauhallista kansaa, ja samaan aikaan Neuvostoliiton tankit kolisteli Prahaan rauhantahtoisesti olematta ” mätäpaise ” tai imperialistinen ele.

Kata

Ja 1956 Unkarissa….niin ”ystävällisesti” siellä olivat mutta ei unkarilaisten mielestä..

Ja näin siinä kävi…Kansannousua seuranneissa yhteenotoissa sai surmansa arviolta noin 700 venäläistä ja 3 000 unkarilaista….Leirejä riitti myös.Pakolaisvirta…
Vasta 1991 tuli vapaus.
Muistan hyvin Lieko Zachovalován raportit Prahasta…karmeaa.

ike

Meidän tulisi ehkä kiittää Li Anderssonia. Hän on antanut kasvot sille mihin tämä mielisairaus voi viedä, siis ilmastohysteria jossa 0,000000—1 prosenttia ihmisistä luulee voivansa pelastaa planeetan. No uusi sukupolvi panee paremmaksi. Onhan nuo ylimieliset typerykset jotka tieteestä eivät mitään ymmärrä aika kumma joukko, lahko. En voi olla mainitsematta Niinistöä joka lentelee aivan omissa sfääreissään. Samalla en voi olla kuin pahoillani tuollaisesta ihmisestä joka uskomuksillaan (kuten vihreät yleensä) vie meitä suurimpaan onnettomuuteen mitä ihmisen elinkainana on tapahtunut.Ilman perusteita. Ei meidän tarvitse ymmärtää esim. Iiris Suomelan ajatuksia, ovat niin kaukana siitä mitä voisi ymmärtää. No kai tämä on jonkinlainen toisinto toisen maailmansodan aikaisesta, sillä erotuksella että edes teknillistä kehitystä eivät vihrät auta, natsit jonkun verran.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Tsekkoslovakian miehityksestä sanoi eräs kommunisti minulle, että ”tuhannet ihmiset olivat pyytäneet Neuvostoliitolta apua ja länsirajan toisella puolella oli länsimaiset sotajoukot”. En siihen ällistyksissäni heti keksinyt mitä vastata, mutta olisi pitänyt kysäistä, että entä ne miljoonat, jotka eivät halunneet Neuvostoliiton joukkoja sinne. Länsimaiset joukot eivät kylläkään olleet asettuneet hyökkäysvalmiuteen, vaan tietääkseni olivat kuten aina.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa