Kotimaa Maahanmuutto

Suomi helpottaa perheenyhdistämisen hakemista ja peruu joitakin kiristysaikeita

 

people-306822_1280Kuvituskuva.

 

Perheenyhdistämishakemuksen tekeminen keväällä mahdollista sähköisesti

Keväällä tulee mahdolliseksi tehdä perheenyhdistämishakemus sähköisesti, kun tähän asti Suomessa oleskeluluvan saaneen perheenjäsenen on pitänyt henkilökohtaisesti hakea perheenyhdistämistä jossakin Suomen edustustossa. Suomella ei ole lähetystöä esimerkiksi Irakissa, Afganistanissa tai Somaliassa, joten näistä maista tulleiden henkilöiden pitää nykyään matkustaa esimerkiksi Irakista Turkkiin tai Somaliasta Etiopiaan hakemaan perheenyhdistämistä. Jatkossakin perheenyhdistämistä haluavien tulee käydä edustustossa henkilökohtaisesti haastattelussa, mutta hakemuksen voi jättää sähköisesti.

Tällä asialla on merkitystä erityisesti pakolaisstatuksen saaneiden henkilöiden kohdalla, joilta ei vaadita jatkossakaan toimeentuloedellytystä perheenyhdistämisessä, jos hakemus tehdään kolmen kuukauden sisällä oleskeluluvan saamisesta. Sähköinen hakemus varmistaa sen, että jokainen ehtii varmasti tehdä hakemuksen kolmen kuukauden sisällä. Kyseessä on maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Olli Koskipirtin mukaan hakijan kannalta merkittävä helpotus, uutisoi YLE.

Ennen vuotta 2012 perheenyhdistämishakemuksen pystyi tekemään perheenkokoaja Suomessa. Perheenyhdistämisiä haluttiin kuitenkin kiristää ja lakia muutettiin niin, että perheenjäsenen täytyy itse hakea perheenyhdistämistä Suomen edustustossa. Kun vuonna 2011 perheenyhdistämishakemuksia tuli vielä 2014 kappaletta, on perheenyhdistämishakemusten vuosittainen määrä laskenut noin 600:aan kiristysten jälkeen. Nyt tuota kiristystä ollaan siis perumassa samalla, kun perheenyhdistämishakemusten määrä olisi muutenkin kasvussa.

Perheenyhdistämisen kiristyksiä ei toteuteta toimenpideohjelman mukaisesti täysimääräisinä

Hallitus peruu myös joitakin turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa kohtia perheenyhdistämisiin liittyen. Turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa sanottiin, että

Tiukennamme perheenyhdistämisen kriteerejä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin nojalla täysimääräisesti, edellytyksenä ainakin toimeentuloedellytys ja riippumattomuus sosiaalituista

Verkkouutisten haastatteleman sisäministeriön ylitarkastaja Tuuli Tuunasen mukaan toimeentuloedellytystä viedään melko varmasti eteenpäin, mutta muita edellytyksiä, kuten asumiseen liittyviä, ei viedä eteenpäin. Toimeentuloedellytys olisi luultavasti 2600€, jos haluaa saada Suomeen puolison ja kaksi lasta. Kuitenkin lakiin aiotaan jättää pykälä, jonka mukaan tulovaatimuksista voidaan tarvittaessa poiketa. Asiasta voisi päättää maahanmuuttovirasto. Tuunasen mukaan hallitus luopuu todennäköisesti myös suunnitelmasta vaatia EU-direktiivin mukaista kielitaitovaatimusta perheenkokoajalta tai hänen perheenjäseniltään.

Jos Suomi olisi ottanut EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaiset kriteerit turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa mukaisesti täysimääräisesti käyttöön toissijaista suojelua saaneiden kohdalla, olisi Suomi voinut vaatia, että perheenkokoajalla on

  • vakaat ja säännölliset tulot ja varat, jotka riittävät perheenkokoajan ja hänen perheenjäsentensä ylläpitoon ilman, että heidän on turvauduttava asianomaisen jäsenvaltion sosiaalihuoltojärjestelmään.
  • asunto, jota voidaan pitää vastaavanlaisen perheen tavanomaisena asuntona samalla alueella ja joka täyttää asianomaisessa jäsenvaltiossa voimassa olevat yleiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset
  • asunut laillisesti Suomessa tietyn ajan, jonka pituus voi olla enintään kaksi vuotta, ennen kuin hän voi hakea perheensä yhdistämistä
  • kotouttamistoimepiteiden (esim. kielitaito) noudattaminen kansallisen lainsäädännön mukaisesti
 

13.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Linkku

Eihän tossa ole mitään järkeä! Noilla EU direktiivillä oli jotain hillitsevää vaikutusta tulijoihin ja osalta auttaisi poistumis päätöstä. Lyhyesti noi vaatimukset on puhdasta maalaisjärkeä!

Halfdan

Ei näin. Ei nyt. Kysyn, kuten Papa Grande, kuka ministeri vastuuseen maahanpääsyn kiristysten alasajamisesta, ja ajamassa kansaa epätoivoon. Tämä hirvittävä raiskausaalto ja naisten halventaminen ei saa poliitikkojen silmiä avautumaan ja tuntemaan myötätuntoa omia kansalaisia kohtaan. Poliitikot eivät tiedä mitään oikeasta islamista, vain siitä rauhan uskonnosta, mitä koulussa ja poliittisesti korrekteissa piireissä opetetaan. Tanskassa jo 65% kansasta pitää kaikkein tärkeimpänä poliittisena kysymyksenä maahanmuuton rajoittamista, laittomien maahanmuuttajien palauttamista ja rajojen sulkemista.

Papa Grande

Ja kenen ministerin hallinnonalaan tämä päätös ja nämä löysennykset kuuluu?
Kuka kantaa poliittisen vastuunsa?

SUOMALAINEN

jo ON SUOMEN PÄÄTTÄJÄT PIHALLA……TEIDÄN PITÄÄ AJAA SUOMALAISTEN ETUA JA AINOASTAAN SUOMALAISTEN ETUA ja jos AIKAA JÄÄ NI MENKÄÄ VAIKKA KALAAN

syssi

On se jännää; muissa maissa kiristetään ja meillä löysätään 🙂 Ihan maalaisjärjellä; tämä ei hyvään johda, sen tulevat vielä herrat ja narrit näkemään. Lisää huvipaikan hakijoita tiedossa ja paljon.

Veikko P.

Tämä juttu leviää vielä käsiin. Miljoonia on tulossa ja poliitikot antavat sen tapahtua. Miehiä kivikaudesta saapuu ”täysin oikeuksin” ja tekoja vaan pimitelllään. Raiskauskaan ei ole este turvapaikan saamiselle – pitäähän sitä miehen pallit välillä tyhjentää.