Eurooppa Politiikka

Suomi huolissaan Turkin Nato-estosta

Naton laivastoryhmä Turkissa Aksazin laivastotukikohdassa 2014

Nato-maa Turkki estää kaikki Nato-ystävyystehtävät, joissa Itävalta on mukana. Syynä on Itävallan hallituksen arvostelu Erdoganin hallituksen toimista. Wien on vaatinut EU:lta Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen lopettamista ja Turkki reagoi pysäyttämällä kaikki Nato–tehtävät.

Riita Turkin ja Euroopan välillä on saanut uuden ulottuvuuden. Riitaan on sotkettu myös Nato-yhteistyö. Ankaran hallitus estää kaikkien 28 Nato-maan ja useiden Naton kumppaneiden toiminnan.

Eston kohteena on Naton Partnership for Peace (Pfp) -tehtävät. Tämä johtaa siihen, ettei 41 yhteistyömaata voi enää harjoitella yhdessä Nato-maiden kanssa.

Puolustusyhteistyön näkökulmasta tämä voi vaarantaa Nato-tehtäviä Kosovossa, Afganistanissa ja välimerellä. „Turkin yhteistyöohjelman esto on erittäin vakava ongelma,“ kertoo korkea arvoinen liittouman jäsen.

Yksikään ystävyysmaista ei saa osallistua

Ensimmäinen merkki Turkin Nato-estosta on nähtävissä Rooman Nato-akatemiassa. Alkaneeseen kurssiin ei ottanut osaa kukaan ystävyysmaista. Useimmat ystävyysmaat, kuten Ruotsi ja Suomi ovat ottaneet yhteyttä Naton pääsihteeriin Jens Stoltenbergiin ja varoittaneet „erittäin vakavista seurauksista Ankaran asettaman eston takia“.

„Pitkässä juoksussa voi eston aiheuttama eroosio vaikuttaa ylikansalliseen toimintavalmiuteen vaativissa Nato-harjoituksissa ja käynnissä olevien Nato-operaatioiden tukemisessa“, kirjoittaa suomalainen Nato-lähettiläs Piritta Asunmaa.

„Tämä olisi suuri menetys niin Suomelle, kuin Natolle,“ kirjoittaa Asunmaa. „Siksi me toivomme, että tilanteeseen saadaan pian ratkaisu ja voimme jatkaa hedelmällistä yhteistyötämme“.

Ankara ei anna periksi

Syy Ankaran Nato-estoon on riita Itävallan kanssa. Turkki estää kaikki operaatiot, joissa Itävalta on mukana. Tällä Erdoganin hallitus näpäyttää Itävallan hallitusta, joka uskalsi mennä arvostelemaan Turkin hallituksen toimintaa.

Nato-liittoutuman sisällä toivotaan tilanteeseen pikaista ratkaisua. Todellisuus on päinvastainen. Ilmassa ei ole yhtään merkkiä, että Ankara olisi myöntymässä kompromisseihin. Nato- ystävyysmaiden harjoittelu ja operatiivinen toiminta pysyy lamautettuna.

Nato–ystävyysmaat näyttelevät tärkeää roolia liittoutumassa. Ne tukevat taistelutoimintaa, harjoitusleirejä ja tukevat korruption kitkentää puolustussektorilla. Lisäksi ne auttavat aseiden, ammusten ja miinojen hävittämisessä ja antavat liittoutumalle tiedustelutukea ja -tietoja.

Nato-johtaja Stoltenberg pyytää rauhallisuuteen

Ottaen huomioon Turkin poliitikkojen vaalitilaisuuksien aiheuttamaan lisäkitkan Euroopan maiden ja Turkin välillä on Nato-johtaja Stoltenberg peräänkuuluttanut rauhallisuutta. „Tavoitteenamme on oltava jännitteiden purkaminen ja tilanteen raukeamiseen pyrkiminen,“ sanoi Stoltenberg.

„Minä haluan kaikkien liittoutuneiden näyttävän toisilleen keskinäistä kunnioitusta ja pyrkivän rauhallisuuteen, jotta voimme kohdata ongelmanratkaisun rauhassa“. „Korkea keskustelu luo demokratian sydämen“. Lisäksi hän vaati molempia puolia keskittymään „siihen joka yhdistää meitä“.

Welt

  • 102
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset