Eurooppa Politiikka

Suomi kuuluu Euroopan unionin 10 nettomaksajan joukkoon – nettosaajia kaikkiaan 18

Kuva Shutterstock.

Vain 10 EU-jäsenvaltiota maksaa Euroopan unionille vuosittain enemmän kuin saa blokista rahaa. Suomi kuuluu näiden nettomaksajien joukkoon. Nettosaajia on Euroopan unionissa kaikkiaan 18.

Vuonna 2017 10 EU-maata kontribuoi enemmän Euroopan unionin kassaan kuin sai sieltä ulos. Näin ainakin jos ajatellaan rahaliikennettä.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana. Kuva Statista.

Suurin nettomaksaja oli Saksa 12,756 miljardilla eurolla. Toisena oli kohta EU:n jättävä Britannia 7,431 miljardilla eurolla.

Kaikki Euroopan unioniin kuuluvat Pohjoismaat olivat nettomaksajien joukossa. Suomi kontribuoi unionin kassaan 234 miljoonaa eurolla.

Raha liikkuu lännestä itään

EU-raha liikkuu blokissa pääsääntöisesti lännestä itään, mutta myös poikkeuksia löytyy.

Suurin nettosaaja oli Puola 8,205 miljardilla eurolla, mutta nettosaajien joukossa oli myös läntisiä valtioita, Luxemburg (1,498 miljardia euroa), Belgia (2,265 miljardia euroa) ja Espanja (48 miljoonaa euroa) . Kaikki muut nettosaajat ovat Keski- ja Itä-Euroopassa.

Vaikka Saksa onkin suurin nettomaksaja, Bertelsmanin tutkimuksen mukaan Saksan kansalaiset hyötyvät unionista eniten. EU:n ansiosta saksalaisten keskiansiot ovat yli 1 000 euroa korkeammat kuin ilman unionia. Bertelsmannin tutkimuksen mukaan EU:n keskiverto hyöty on 840 euroa jokaista kansalaista kohden.

Hieman yllättävästi eniten unionista hyötyvät EU:n ulkopuolella oleva Sveitsi ja siitä kohta eroava Britannia.

  • 1K
    Shares