Kotimaa

Suomi oli viikinkimiekkojen suurvalta – tappavan laadun takasivat ULFBERHT ja INGELRII

ULFBERHT-jäljennös. Dominic Zschokke / CC BY-SA 4.0

Skandinavian köyhänä syrjäseutuna pidetty Suomi onkin viikinkimiekkojen suurvalta. Suomesta on löytynyt jopa maineikkaita, materiaaliteknologialtaan lähes 1000 vuotta aikaansa edellä olevia ULFBERHT- ja INGELRII-miekkoja, joita käyttivät varakkaat soturit.

Erityisesti viikinkiajalla miekan on ajateltu myös heijastavan kantajansa tai omistajansa korkeaa yhteiskunnallista tai taloudellista asemaa. Miekka on saatettu liittää hienoutensa, kalleutensa ja kenties maagisten ominaisuuksiensa ansiosta kuninkaisiin, päälliköihin ja sukujen päämiehiin.

Yllättävää sen sijaan on, että köyhänä pidetystä Suomesta on tehty lukuisia miekkalöytöjä viikinkiajalta: Suomesta on löytynyt yli 400 viikinkiajan miekkaa. Suomen viikinkiajan miekkojen korkea lukumäärä ei viittaakaan ainoastaan päälliköihin, vaan niitä ovat ilmeisesti hankkineet kaikki, joilla on ollut siihen varaa.

Miekka oli viikingille sekä tappava ase että statusesine ja perintökalleus. Muihin viikinkiajan aseisiin verrattuna miekalla on ollut erityinen asema: miekkaan on liitetty yliluonnollisia ominaisuuksia ja myyttisinä pidettyjä miekkoja on jopa nimetty.

Nimien anto miekoille kertoo siitä, että niihin kytkettiin ihmismäisiä piirteitä ja niillä koettiin olevan oma persoona. Saagoista on laskettu löytyneen toistasataa nimitystä tai kielikuvaa miekalle. Ihmismäisiin piirteisiin voidaan lukea myös se, että miekka saattaa valita, kuka saa käyttää sitä. Miekka voi esimerkiksi jäädä tuppeen taistelutilanteessa. Joissain tapauksissa miekka voi jopa puhua, mistä on esimerkkejä myös suomalaisissa muinaisrunoissa.

ULFBERHT ja INGELRII takasivat tappavan laadun

Miekan valmistaminen vaati suurta taitoa ja hyvät miekat olivat kalliita. Tunnetut INGELRII- ja ULFBERHT -miekat olivat Ragnar Lothbrokin ja hänen aikalaistensa tavaramerkkejä.

ULFBERHT-miekat ilmaantuivat markkinoille heti viikinkiajan alussa, 800 jaa. ja niitä valmistettiin alun perin jossain frankkien valtakunnan alueella.

Kun miekan terässä luki ULFBERHT, oli se yleensä enne erinomaisesta laadusta. ULFBERHT-miekka olikin vallankumouksellinen korkean teknologian taisteluväline ja taideteos.

ULFBERHT-merkityt miekat ovat yleisimpiä Suomen ja koko Euroopan mittakaavassa, mutta kaikki eivät ole aitoja: jo viikinkiaikoina harrastettiin huonolaatuisten kopioiden valmistusta. Suomesta löydetyistä 31 ULFBERHT-miekasta ainakin kolme vaikuttaa tekstin perusteella jäljennöksiltä.

Aidot ULFBERHT-miekat voi erottaa kopioista sen mukaan, miten teksti on kirjoitettu. Aidossa ULFBERHT-terässä lukee ”+ VLFBERH + T”, kun taas jäljittelijät ovat kirjoittaneet esimerkiksi ”+ VLFBERHT +”. Myös monia muita kirjoitusasuja esiintyy sen mukaan, kuinka luku- ja kirjoitustaitoinen jäljittelevä seppä oli.

Aitojen ULFBERHT-miekkojen ja jäljennöksien välinen ero tulee toki esille muuallakin kuin vain oikeinkirjoituksessa. Keskiaikainen teräs oli sekä pehmeää että haurasta, sillä materiaalissa oli kuonaa. Tällaisesta teräksestä ei voitu tehdä kovinkaan hyvää miekkaa, ja taistelussa terä saattoi helposti katketa jättäen miekan omistajan pahaan pulaan.

Aidoissa ULFBERHT-miekoissa teräs on puhdasta hiiliterästä – metalli tunnetaan nimellä ”upokasteräs”. Erinomainen teräslaatu antoi miekoille ominaisuudet, jotka olivat paljon aikaansa edellä. Tällaista terästä valmistetaan sulattamalla rautaa hiilen ja lasimurskan kanssa erittäin korkeassa lämpötilassa. Upokasterästä osattiin kuitenkin tehdä Euroopassa vasta noin 800 vuotta viikinkiaikojen jälkeen.

Oletettavaa onkin, että ULFBERHT-miekkojen raaka-aine tuotiin Keski-Aasiasta Volgan kauppareittiä pitkin. Miekkasepät Keski-Aasiassa olivat tehneet jo aiemmin miekkoja damaskiteräksestä, joka oli juurikin upokasterästä. Tätä oletusta tukee se tosiasia, että ULFBERHT-miekkojen valmistus loppui samaan aikaan kun Volgan kauppareitti sulkeutui.

ULFBERHT-miekkoja valmistettiin 200 vuoden ajan, mikä kielii siitä, että kyseessä ei ollut vain yksi seppä – luultavasti miekkoja valmisti tietty paja, kuten myös yhtä maineikkaita INGELRII-miekkoja.

Lähteet Yle, National Geographic, Epressi.

Tilaa
Ilmoita
guest

73 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

dissertation year fellowship ucla https://dissertations-writing.org/

trackback
trackback

cheap dissertation help in new york https://help-with-dissertations.com/

trackback
trackback

free online slots games https://www-slotmachines.com/

trackback
trackback

vegasworld fun free slots https://download-slot-machines.com/

trackback

100 percent free slots https://beat-slot-machines.com/

trackback

casino slots with bonus https://slotmachinesforum.net/

trackback

quick hit slots free coins https://candylandslotmachine.com/

trackback
trackback

free slots for fun https://2-free-slots.com/

trackback

2trappings

Kaino-Vieno Huttunen

Sinänsä Suomen sotaisa menneisyys tulee kansalliseepoksissa Kalevalassa ja Kantelettaressa viitteellisesti esille. Yksi joka tuli mieleen on runo Kullervon sotaan lähdöstä. Siitähän voisi päätellä, että Kullervo Kalervon poika olisi sotaan lähtenyt yksin ja lähinnä ratsastanut ristiin rastiin jossain salomailla. Kuitenkin Kullervon sodan aikana kuolivat hänen isänsä, sisarensa, vaimonsa, äitinsä ja veljensä ja kaikki eri aikoina, koska heistä tuotiin erikseen suruviestikin jokaisesta. Joten on todennäköistä, että Kullervon sota ei ihan parissa kolmessa päivässä ollut ohitse. Kullervon sotaanlähtö käsitteleekin sodan inhimillistä hintaa, ei niinkään itse poliittista puolta. Ehkä Elias Lönnrot uskalsi sen sisällyttää Kantelettareen, josta Kalevalan ohella muuten on paljon jätetty eliitin pelossa pois.

http://runosto.net/kanteletar/virsilauluja/kullervon-sotaan-lahto/

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kaino-Vieno Huttunen
Tietäjä iänikuinen

Suomen alueen muinaishistoriaa on tutkittu aivan liian vähän. Vähät varat ovat politisoitu pitämään yllä Ruotsin vallan symboleja, kuten Suomenlinnaa ja jopa II maailmansodan merkkien etsimiseen. Muinaishistoria on melkeinpä jäänyt metallinetsijien vastuulle, mikä on täysin hullunkurista. Täytyy myös muistaa kuinka uusi laji on arkeologia. Ruotsi on ominut itselleen monia arvokkaita löytöjä muinaisilta ajoilta, ns.noitarumpuja Lapista ja kultaisia koruja ja niitä saa korkeintaan ”lainaan” Suomeen, jos edes sitäkään.
Moni vastuuntuntoinen metallinetsijä on kiikuttanut tuhansittain upeita löytöjä museovoirastoon. Jos eivät osu pirtaan nykyisen historiankirjoituksen kanssa, ne eivät löydä koskaan tietään julkiseen tarkasteluun, saati näyttelyihin. Koulukirjoissahan muutos tapahtuu hitaasti, vaikka tiedetään että Suomi ollut yhtälailla ”kehittynyt” 1000-luvulla kuin naapurimaatkin, on yhä joillain tahoilla vallalla että asuimme perunakuopissa ja sivistys tuli Ruotsista. Jos asioista haluaa kysellä alkaa akatemia vouhkaamaan että älkää yrittäkö pseudotieteillä muinaiskuninkaista! (Vaikka kukaan ei ole ”niissäkään” keskusteluissa koskaan väittänyt että kyse olisi ollut feodaaliajan tyyppisistä kuninkaista, ennemminkin heimopäälliköistä)
Janakkalan miekkamies ja moni muu löytö olisi jäänyt tutkimatta ilman harrastajia ja ulkomaisiin tahoihin yhteydenottoa. Suurin osa arkeologeista totesi Janakkalastakinaluksi että ”joltain ruotsalaiselta tippunut” ”Joku ruotsalainen haudattu”.

Ilkka Mänttäri

Jotenkin olen iloinen että näistä asioista puhutaan. Tendenssi että että aina olemme velkaa johonkin ilmansuuntaan ja siksi meidän pitäisi kasvattaa kehitysapua tai muuta rahan lahjoittamista eurooppaan on yksiselitteiseti väärä.Katsokaa vaikka Tytti Tuppuraista.Miten ministerinä voi toimia tuollainen ihminen jolla on ilmiselvästi Suomivihamielinen agenda.Olisiko perustuslailla jotakin sanomista tähänkin asiaan, no perustuslaki on meiltä jo viety. Mikä on seuraava askel jos lakia ei enää kunnioiteta.Ehkä aseet, ei kai kaikkia ole vielä kerätty pois hallintoalamaisilta.

John Quiman

Ministerin juhlallinen vakuutus (vala ilman uskonnollista leimaa):

”Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja
omantuntoni kautta, että minä ministerin
tehtävässäni noudatan perustuslakeja ja muita
lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja
puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan
parhaaksi.
• Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja
omantuntoni kautta, että minä parhaan
ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa
ratkaisuissani tahdon tehdä ja teen oikeutta niin
köyhälle kuin rikkaallekin ja toimin Suomen
valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan:
etten koskaan minkään varjolla lakia vääristele
enkä vääryyttä edistä sukulaisuuden, lankouden,
ystävyyden, kateuden ja vihan tahi pelon tähden
taikka lahjan ja antimien tahi muun syyn takia.
Kaiken tämän tahdon täyttää ja täytän uskollisesti,
rehellisenä ja totisena ilman kavaluutta ja juonia,
kunniani ja omantuntoni kautta.”

Eipä taida yksikään ministeri noudattaa valaansa.

Kaino-Vieno Huttunen

Jos kansan keskuudessa leviäisi totuus siitä, että Suomi on muinainen suurvalta ja sotilasmahti, sen itsetunto paranisi liikaa. Emme enää kyselisi muiden arvostusta ja yrittäisi miellyttää ketään. Myös viikinkimenneisyys kohottaisi liikaa miesten itsetuntoa, he alkaisivat pitää kunnostaan parempaa huolta ja uskaltaisivat rohkeammin puolustaa perhettään, yhteisöään ja isänmaata. Jos kansan keskuudessa leviäisi totuus siitä, että Suomi on sekä idän että lännen kulttuurien äiti ja kehto, jonka perinnöstä molemmat ovat nousseet, ei meitä vedettäisi enää kahteen suuntaan. Me voisimme seisoa omilla jaloillamme oman mahtavan menneisyytemme perustalla. Päättäjämme olisivst suoraselkäisiä eikä itä- eikä länsi voisi heitä lahjoa.

Sampo Maa

Muuten, Kaino-Vieno, täällähän ei ole tapana kysyä mitään henkilökohtaista, mutta kysyisin nyt kuitenkin, kun tässä on jo vuosia kirjoiteltu, että onko Kaino-Vieno sittenkin mies? Sen verran tymäkkää tekstiä sieltä aina pukkaa, että vaikea muuta kuvitella. Ei tietenkään tarvitse vastata mitään jos et halua asiaa kommentoida.

Kaino-Vieno Huttunen

No, kyllä asiallisesti ja ystävällisesti esitettyyn kysymykseen voi vastata. Tuskin se helpottaa tunnistamistakaan, kun vain noin 2.5 vastakkaista oletettua rajautuu pois. Synnytyslääkäri totesi minut XX:ksi laitoksella, enkä koe suurempaa tarvetta tätä kyseenalaistaakaan. Olen kai jokseenkin maskuliininen, vanhoina hyvinä aikoina ennen 32 sukupuolta kutsuttiin butchiksi. Terävästä kynästä alter egoni sai palautetta jo ennen poliittista aktivoitumista.

John Quiman

Kautta aikainhan on ollut ns. poikatyttöjä, eikä siitä ollut ainakaan minun nuoruudessani mitään meteliä, vaan oli ihan normaalia.

Nykyajassa siitä halutaan tehdä jotain muuta kuin normaalia, siis keksimällä sille kaikenlaisia selityksiä ja lisäksi kytkemällä seksi ja seksuaalisuus keskeiseksi asiaksi. Ikään kuin tavoitteena olisi, että eläisimme kaikki pornoelokuvaelämää.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kaino-Vieno Huttunen

Juuri tuota yliseksualisointia ja erityisyyden korostamista vastustan. Minusta ne kääntyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä itseään vastaan. Alunperin tarkoitus oli saavuttaa tasa-arvo kantaväestön kanssa. Miten se saavutetaan, kun korostetaan jotain erityispiirrettä ja vaaditaan erityiskohtelua ja loukkaannutaan, jos tavallinen ihminen tulee vahingossa käyttäneeksi jotain vuosisatoja käytössä ollutta termiä.

Sampo Maa

Noh, jos näin on, niin uskottavahan se sitten on. Ja kynä on terävä kuin samuraimiekka, kyllä vain.

Tietäjä iänikuinen

No on siinä kummallinen kysymys. Suomen alue on ollut mahtiemäntien aluetta ja matriarkaalinen, mitä vikaa on vahvassa feminiinisyydessä. Kannattaa tutkia mm hyberborean kulttia kauan ennen Zeukseen vaihtamista. Aivan turhaan Kaino-Vienokaan itsestään tekee maskuliinista butchia. Vahvalla naiseudella ei ole tämän länsimaisen ”feminismin” kanssa mitään tekemistä. Alkuvoima, synnyttäminen, uuden luominen; puhdasta raakaa alkuvoimaa. Naissoturit ovat vaarallisinta sakkia, tämä on tiedetty iät ja ajat.

Kaino-Vieno Huttunen

Tietäjä iänikuinen on asian ytimessä. Viikingeillä oli naisotureita, Kalevalassa Pohjan Akka. Myös skyyttalaisilla oli naissotureita. Ja ne vasta hurjia olivatkin. Naissoturikulttuuriin liittyi myös lesbistisiä piirteitä. Arhi Kuittisen mukaan skyyttalaiset puolustivat muinaissuomalaisia kaupunkeja. Minulla on pieni määrä skyyttalaisia geenejä ja suvussani henkilö, jolta Lönnrot ja ylioppilaat keräsivät Kalevalan runoja. Ehkä sieltä tulee tuo sanan käyttö. Olen kokenut tuon butch-määritelmän suuntaa antavaksi, joka on helpompi läväyttää nykyihmiselle. Sukupuu kun ei ole kaikilta osin valmis ja vaikka olisi, niin äitini sanoi, ettei siitä taida olla meille leivän lisää.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kaino-Vieno Huttunen
Sampo Maa

No ei se nyt niin kummallinen kysymys ollut. Onhan niitä emäntiä Suomessa kaikenlaisia, mutta harva niistä takoo näppäimistöä kuin Ilkka Forsten konsanaan. KV’n muistan jo MV’stä, että on tullut luettua juttujaan, ja toki muistan, että on kertonut olevansa nainen.Tulipa vain mieleen, että onko sittenkään. On minuakin luultu nimimerkiksi, ja eipä siinä mitään, mutta ihan omalla nimelläni täällä kirjoittelen.

Kaino-Vieno Huttunen

Täytyy myöntää, että minäkin olen luullut nimeäsi nimimerkiksi. No, hyviä kommentteja on Sampo jauhanut jo monta vuotta maamme puolesta. On nimi kohdallaan.

Sampo Maa

No, isälle kun Kalevala oli erittäin tärkeä, antoi minulle nimet Sampo ja Tapio. Itsekin olen Kalevalan kahdesti lukenut, ja kyllähän se on suuren vaikutuksen tehnyt. Kiitos kehuista.

Kata

No tätä mun jälkikasvu,asuttuaan 25 vuotta ulkomailla,aina ihmettelee mikä siinä on yhä että itsetuntomme on niin heikko ja toki hän sen tietää,noin 600 vuotta Ruotsin orjina ja sitten 100v Venäjän alusmaana..vissiin kai autonomian takia hieman enemmän vapautta kuin Ruotsin aikana.Meidät siis ”myytiin” Venäjälle kansana ja maana,uskomatonta .
Mutta miksi yhä itsetunto on joillakin niin heikko että on vain ”juoppoja kaikki tyynni” arvioita omasta kansasta ja kielestäkin.
Miksi yhä steppailemme innoissamme Ruotsin edessä?Muistakaapa Pälkäneen pääkallot 1873…ja yhä vieläkin ”tutkittavina..”
Oliko Suomen alueiden Venäjään liittäminen suomalaisten etu?
Ruotsin Itämaasta Venäjän suuriruhtinaskunnaksi
Lähes tuhat vuotta kuului nykyisen Suomen alue Ruotsin valtakuntaan – niin hyvässä kuin pahassa. Ruotsin vallan aika toi kaukaisen Suomen niin sanotusti sivistyksen piiriin luomalla Suomeen kaupunkeja, läänejä, seurakuntia, kouluja ja yliopistonkin. Kehityksen vanavedessä Suomi sivistyi ja vaurastui. Saivatpa suomalaiset talonpojat, papit, aateliset ja porvarit osallistua valtakunnan hallintoonkin säätyjensä kautta.
Tämä oli kuitenkin vain kolikon toinen puoli. Kääntöpuolta katsottaessa Ruotsin Itämaana oleminen tarkoitti veroja, sotaväenottoja ja sotia, jotka ”huipentuivat” 1700-luvulla kahteen venäläismiehitykseen. Näiden vihojen seurauksena tuhansia suomalaisia tapettiin tai lähetettiin Venäjälle orjiksi. Nyt Ruotsi myös menetti itäisiä alueitaan aina Kymijoelle asti.
Vaikka eivät venälälisetkään siis olleet kohdelleet suomalaisia yhtään sen paremmin, suomalaisten kannalta liittyminen Venäjään vuonna 1809 tarkoitti kuitenkin monia hyviä asioita.

Kaino-Vieno Huttunen

Luulen, että pääsyy suomalaisten huonoon itsetuntoon on tuo muinaisen suurvallan romahdus ja joutuminen alistetuksi. Historia ja perimätieto, joiden avulla kansallinen identiteetti rakentuu, ovat hajautuneet, kun niiden siirtymistä mahdollistava sosiaalinen struktuuri on kadonnut ja korvaantunut vieraan vallan omaa ohjelmointia välittävällä. Toki, kuten kirjoitit, minäkään en näe Ruotsin tai Venäjän vallan aikaa pelkästään huonoina, koska ne myös loivat kansalliselle elpymiselle uusia mahdollisuuksia. Suurempi murhe on se että vuonna 1917 lopulta saavutettu itsenäisyys, se mitä sitä ennen ja sen jälkeen on rakennettu, on nyt halpahintaisesti tuhottu tai tuhotaan parhaillaan.

John Quiman

Ruotsin valtaa tulisi verrata siihen, että miten olisi ollut ilman Ruotsin valtaa ja sitten päätellä, että oliko se huono asia.

Ruotsin vallan aikana suomalaiset lyötiin henkisesti alas, suomalaisten historia hävitettiin ja jopa kieli haluttiin hävittää.

Ja Ruotsin vallan ajan vuoksi on ns. suomenruotsalaiset, jotka eivät ole ruotsalaista sukua kuin harvoissa tapauksissa. Heillä on Ruotsin vallan aikana kerättyjen ryöstöomaisuuksien ansiosta valtavat rahastot ja niillä lahjomalla pidetään poliitikot pakkoruotsin kannattajina sekä maa muodollisesti kaksikielisenä.

Jo ennen ruotsalaisten hyökkäyksiä, joihin oli Paavin lupa, opiskelivat suomalaiset keskieuroopplaisissa yliopistoissa ja osasivat kaikenlaista. Silti kansalle on selitetty pokkana, että ruotsalaiset toivat sivistyksen maakuopissa asuneille poloisille. Noudattivat tavanomaista valloittajan taktiikkaa: katkaistaan alistetun kansa selkäranka hävittämällä ja uudelleenkirjoittamalla niiden historia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Mänttäri

Vaatimaton mielipiteeni. Venäjä on meille opettanut ja antanut paljon enemmän kuin Ruotsi ja ruotsalaisten sekaantuminen suomen politiikkaan jatkuu. Se jatkui jo vuonne 2015 vai luuletteko että ”pakolais”-vyöry tuli tänne ilman poliitikkojen siunausta, jos tuli niin sitten kaikki senaikaiset poliitikot kaikki telkien taakse perustuslakirikkomuksesta.Katsokaa suomen väestökehitystä. Tulossa on Islamistinen Suomi. Muslimi kymmenen lasta vastaan Suomalainen, parhaassa tapauksessa kaksi lasta.Joka tapauksesa vangittavaksi joutaisivat. Ihmisellä on kaksi syytä olla vihreä tai demari, ahneus tai liian pieni älykkyysosamäärä. Ehkä meidän pitäisi sitoa eläkkeiden määrä lasten lukumäärään, tästä toki tulisi saada pois maahanmuuttajien osuus.Kaneja on turha kannustaa lisääntymään.

John Quiman

Kun 2000-luvun alussa oli aika kiivasta pakkoruotsin vastaisuutta yleisessä keskustelussa, tuli Ruotsista ministeri Mona Sahlin hätiin ja teki yhteistyötä Paavo Lipposen kanssa ruotsin kielen suosion kasvattamiseksi. Perustivat jokin säätiönkin kannustamaan ruotsin kielen opiskelua.

Siinäkin asiassa RKP haki tukea Ruotsista, jotta ruotsin kielen pakollisuutta ja maan kaksikielisyyttä ei kyseenalalaistettaisi.

Myöhemmin Lipponen sai Freudenthal-mitalin ruotsin kielen aseman hyväksi tehdystä työstä. Freudenthalhan oli se tyyppi, joka kehitti käsitteen suomenruotsalainen ja kertoi ruotsinkielisten olevan hallitsijakansaa sekä suomalaisten olevan kyvyttömiä minkäänlaiseen omintakeiseen toimintaan.

Itsenäistymisen aikoihin oli ensimmäinen ehdotus perustuslaista sellainen, että Suomi on suomenkielinen maa. Ruotsinkieliset hakivat apua Ruotsista, jotta Suomi painostettaisiin kaksikieliseksi. Niinhän siinä sitten kävi, että tuli kaksikielinen. Kun katsoo eduskunnan avajaisia ja kuuntelee seremonioiden pakkoruotsin tuottamaa todella surkeaa ruotsia, tajuaa, ,että kaksikielisyys on pelkkä poliittinen uskomus.

Uskottu hallitsijakansa-ajatus ja kuvitelma ruotsalaisuudesta on sikäli hupaisa, että tavattoman harvalla ruotsinkielisellä suvulla on mitään tekemistä ruotsalaisuuden kanssa. Suurin osa on kielen vaihtaneiden suomalaisten sukujen jälkipolvia. Aikoinaan ruotsinkielisten parissa oli suosittuna harrastuksena tehdä sukututkimusta, jotta löytyisi aatelisia ja muuta hienoa taustalta. Useimmiten tutkimus päättyi siihen, kun löytyi suomalainen tausta suvulle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kaino-Vieno Huttunen

Mutta kun ruotsalaiset aateliset menisivät tarpeeksi kauas tasksepäin sukututkimuksissa, tulisi siellä taas suomalaisia vastaan. 900-luvulle asti Ruotsi oli ns. Götanmaahan asti suomalaisten tai oikeastaan kainuulaisten hallussa. Ruotsalaiset ovat oikeastaan suomalaisgoottilainen sekakansa ja Ruotsin kieli latinan murre englannin ja saksan ohella. Jonkinlainen kytkös Ruotsin ylivallalla, Suomen liittoutumisella natsi-Saksan kanssa ja sittemmin pakkoliitoksella EU:hun lusiferiaanisen Estonian upottamisrituaalin kautta on.

John Quiman

Saagojen mukaan niin norjalaiset kuin ruotsalaisetkin kuningassuvut tulivat paljolti suomalaisista kuningasuvuista, joita arvostivat ja olivat ylpeitä suomalaisesta verestä suvussaan. Norjan jopa perustivat suomalaisen kuninkaat pojat. Tästä kerran manitsin yhdelle norjalaiselle ja hän totesi kuin itsestäänselvyytenä, että niin oli. Suomessa ei kouluissa näistä puhuta mitään, ei ainakaan puhuttu ennen.

Ilkka Mänttäri

Nyt tässä vähän toppuuttelen. Edesmennyt siskoni sanoi että on ne amerikkalaiset aika kivoja kun ne aina tietää kaikesta kaiken. 😉 Mutta on aika eri asia sanoa tuo kun että se olisi totta ja kaikki täytyy kädestä pitäen opettaa, ja puhelimessa se on aika vaikeaa. Hän myi työkseen pumppuja vähän joka puolelle maailmaa isossa suomalaisessa pumpputehtaassa. Amerikkalaisilla on se ominaisuus että itsevarmuus on todella kova, oli siihen perusteita tai ei.Yleensä monissa asioissa ei.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Suomalaisilta itsetunto on todella lujasti lyöty alas. Taisi alkaa Ruotsin vallan aikana, kun politiikkana oli todistella ruotsinkielisten ylemmyyttä ja suomalaisten mitättömyyttä. Samalla suomalaisilta ryöstettiin kaikki mikä irti lähti. Sitä tosin kutsuttiin verottamiseksi, ei varastamiseksi, mitä se oli.

Ei se itsetunto noussut Venäjän vallan aikanakaan. Ja jatkossa vasemmisto on tehnyt parhaansa syyllistääkseen milloin mistäkin, jotta kansa nöyrtyisi heidän oppeihinsa.

Vähän ehkä parantunut tilanne elintason nousun myötä ja mm. Nokian menestyksen myötä. On muitakin menestyjiä, kuten vaikka Kone, mutta Nokia oli näkyvin ja maailmallakin kuuluisin, koska se teki kuluttajaelektroniikkaa.

Nyt hakataan leimakirveilla itsetuntoa maan rakoon, jotta suomalaiset alistuisivat vihreään politiikkaan ja vihervassujen Suomen tuhoamiseen sekä suomalaisten sukupuuttoon tappamiseen.

John Quiman

Amerikoissa saavat paljon tehdyksi juuri siksi, että siellä kannustetaan yrittämiseen, yrittäminen on tehty helpoksi, eikä itsetuntoa rasiteta negatiivisuudella.

Viimeaikoina on siellä tosin sitä menestyneintä kansanosaa yritetty nuijia kasaan syyttämällä pahuudesta, rasismista ja kaikesta mahdollisesta. Pyrkimys liittynee sosialistisen diktatuurin tapaiseen tavoitteeseen. Itsenäisen oloisia on vaikea alistaa totalitarismiin. Kasaan nuijittuja nuijittuja on helppo hallita.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kaino-Vieno Huttunen

Meinasin kirjoittaa vielä, että suomalaisen huonon itsetunnon kääntöpuolella on myös vaatimattomuus. Vaatimattomuus tarkoittaa sitä, että tajuamme kyllä olevamme hyviä, mutta emme pidä melua siitä tai vaadi ylimääräisiä kehuja. ”Noh, eihän tuo mitään..” on tyypillinen kommentti. Jenkit taas osaavat ottaa kehut vastaan ja olla huomion keskipisteenä, vaikkei niihin olisi aihettakaan.

Sampo Maa

Sitten oli vielä kimmerialaisten heimo joka vaikutti jossain nykyisen Ukrainan alueella, vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua. Jättiläistarinat lienevät saaneet alkunsa kimmerialaisista, jotka olivat erittäin kookkaita, hautalöytöjen mukaan jopa kaksimetrisiä. Kimmerialaiset valmistivat miekkansa kullasta. Miekat, puhdasta kultaa, olivat vaikuttavia aseita. Tiedän, koska olen omin silmin miekkanäyttelyssä nähnyt. Raskaista miekoista näki, ettei niitä aivan tavallinen mies olisi pystynyt käsittelemään. Näyttelyssä vilisi pukumiehiä nappi korvassa, oli iso lasti kultaa esillä. Valitettavasti kimmerialaisista ei kuitenkaan paljoa tiedetä. On löydetty hautoja joissa luiden lisäksi on ollut aseita ja koruja. Siinä melkeinpä kaikki. Muu menee sitten jo taruston puolelle, eli ei ole mitenkään todistettavissa. Oli miten oli, nämä hautalöydöt, isot luut ja isot miekat, saivat 1930-luvulla amerikkalaisen Robert E. Howardin mielikuvituksen laukkaamaan, minkä tuloksena syntyi Conan barbaari, voittamaton kimmerialainen soturi.

Sampo Maa

Ja tämä siis vastauksena Ilkka Forstenin viestiin samuraimiekoista, ei nyt vain suostunut menemään kohdalleen…

Kaenuun kuningas

Kultaisilla miekoilla varustettu armeija on tuomittu tuhoon, koska lähes kaikki muut miekat ovat kovempaa ja muotonsa paremmin säilyttävää ainesta. Puhtaan kuparin tapauksessa voi olla tasaväkisempää, näin äkkiseltään mietittynä.

Suomessa on perinteisesti rautamalmia kerätty järvien pohjasta ja oliko myös soista. Kauanko näin on tehty ja onko suomen rautakausi kotiperäistä tietotaitoa? Sopisi hyvin kuvaan sammon… korjaan riihen tuomalle hyvinvoinnille.

Mistä heettiläiset tulivat ja minne katosivat, onko heettiläisten rautakaivokset paikallistettu vai voisiko olla kyseessä suomalaisen kulttuurialueen tuottama spin off väestön kasvuboostista.

Sampo Maa

No sitä emme tiedä miten kultamiekat taistelussa toimivat vai toimivatko ollenkaan, oliko pelkkä pelotevaikutus tarpeeksi, mene ja tiedä. Sen kuitenkin tiedämme, että kyseinen heimo valmisti kaiken mahdollisen kullasta, ja siitä voimme päätellä, etteivät työkalut ja aseet suinkaan kelvottomia olleet. Eivät siihen tarkoitukseen mihin ne oli tarkoitettu.

Christer Suominen

He vaelsivat pakoon Rooman ylivaltaa pohjoisille metsästysmailleen ja asettuivat asumaan Fennoskandiaan, kuten saagat kertovat.

John Quiman

Heettiläiset ”vaelsivat pakoon Rooman ylivaltaa…. Fennoskandiaan… saagat kertovat” ???

Mistähän tuohon löytyy jotain tietoa??? Vai oliko vitsi???

Kuten näkyy, jäi korvien välissä prosessori looppiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Wow tuota en ole tiennyt!Mielenkiintoista!

Sampo Maa

Kiitos. Ei tällainen yleensä jaksa ihmisiä kiinnostaa, tiedän kyllä, mutta itseäni nyt vain sattuu kiinnostamaan. Ja muuten, nyt kun vielä tuota Kainuun miehen kommenttia mietin, niin voihan olla, ettei kultamiekkoja koskaan taisteluissa käytettykään. Miekat on löydetty haudoista. Voisi olla jopa niin, että miekat valmistettiinkin vainajia varten. Voisi olla niin tai näin, kun ei tästä heimosta todellakaan paljoa tiedetä.

Ilkka Forsten

Epäilemättä komean näköistä mutta niillä miekoilla ei varmaan tehty muuta kuin levitettiin Keiju margariinia rieskan päälle. Kulta on kyllä painavaa mutta hyvin pehmeää metallia. Jos vastassa oli joku tavallista kovakalloisempi henkilö, saattoi todellisuudessa käydä niin että voittamaton kimmerialainen jäi lyttyyn menneen miekkansa kanssa niin sanoakseni hopealle.

Sinällään yksi varsin yleinen virhe on luulla, että miekoilla hutkittiin kuten elokuvissa minuuttikaupalla vastustajan miekkaan, ja pompittiin milloin mihinkin kuin balettitanssijat. Miekoilla ei pyritty siihen että hakataan metallia metalliin, niillä pyrittiin tekemään sen veran suuri viilto naapurin kehoon että suuremmat halut jatkaa periaatteellista väittelyä katosi.

Säilät, eli pistomiekat olivat asia erikseen, niillä kilkuteltiin, mutta ne raskaat lyömämiekat ei olleet mitään näppäriä käsitellä. Itse asiassa ne olivat hiton raskaita ja usein tarkoitettu kahden käden otteella käytettäväksi. Sitä paitsi oli olemassa muitakin sotavälineitä kuin miekat. Joku rautaketjun päässä heiluva piikkipallo oli paljon pahempi tekele kuin miekat. Kun osaava käyttäjä huitaisi kannuun moisella piikisialla, siinä mustui muutakin kuin vastustajan poiju. Niin ikään kirveet oli pahoja tekeleitä, ja faktojen pohjalta ne olivat viikinkien mahdollisesti yleisin taisteluväline. Pitkävartinen ” Bilnesin ” esikuva kirpaisi takuulla jos otti osumaa keskellä yleistä hulinaa. Mikäli kantajalla oli niitä kaksi, tultiin nopeasti vaiheeseen jossa kansi voidaan laitaa kiinni, omaiset on nähneet vainajan ja surumarssi alkakoon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Sampo Maa

No näinhän se sitten oli, että kultamiekat eivät olleetkaan aseita vaan symboleja. Totta puhuen minulle ei edes tullut mieleen, että voisiko noita taistelussa käyttää, olivat sen verran mahtavan näköisiä. Ja se se ajatus lienee ollut, että annetaan soturille mahtavan näköinen miekka mukaan hautaan, ja taistelut käytiin sitten aivan muilla aseilla.

Ilkka Forsten

Kautta aikojen on tehty hyvin hienostuneita sotavälineitä, mutta niillä ei ole kuitenkaan välttämättä sodittu. Tulee mieleen ihan verrattain lyhyen ajan takaa juttu jossa kerrottiin että joku, olikohan peräti Saudi-Arabian prinssi, tilasi SAKO:lta kullattuja rynnäkkökivääreitä kunniavartiostonsa käyttöön.

Varmaan komean näköistä mutta ei niillä tositoimiin ryhdyttäisi.Kullattuja pistooleita olen nähnyt ihan livenäkin, ja täytyy sanoa ettei tehnyt vaikutusta.. Olen sen verran käytännönläheinen mies että en ymmärrä mitä niillä ollaan korostavinaan ? Kaiverretut aseet ymmärrän, sillä ne ovat taideteoksia, mutta pelkkä kultaus on jollakin tavalla moukkamaista pröystäilyä, ja totta puhuakseni, ne näyttää leluilta.

Sampo Maa

Pistooli ei olekaan taideteos, vaan työkalu. Näin ainakin minun mielestäni. Kultapistooli olohuoneen seinällä voisi tosiaan näyttää vähän pöllöltä, mutta kimmerialainen kultamiekka, sehän olisi aarre, siis muutenkin kuin rahallisen arvonsa puolesta. Näyttelyssä josta kerroin oli miekkojen lisäksi esillä muutakin kimmerialaisten käsityötä ja käsityötaidetta. Työkaluja. Koruja. Kaikki hämmästyttävällä taidolla tehty, kaikkiin käytetty kultaa. Ja kun kimmerialaisten historia on pitkälti hämärän peitossa ja kiistanalaista, sen kiinnostavampaa, minusta. En ihmettele ollenkaan, että Robert E. Howardin mielikuvitus lähti laukalle.

Ilkka Mänttäri

Oikein. Täytyy elää ajassa ja nyt aika on tuollainen.

John Quiman

Aikoinaan sanoivat : ”God made man, Samuel Colt made them equal.” 😀

Mika Prinkkilä

Tässä damascus juttua ei saa sekoittaa, Japanissa käytettyyn käännä ja kauli tekniikkaan, jota valitettavasti vielä nykyisinkin väitetään samaksi.

Ilkka Forsten

Niillä on kuitenkin yksi yhteinen juttu. Myöskin damaskiteräs käännetään kaksinkerroin.
Suurin ero syntyy kaiketi siitä että damaskiteräksen valmistuksessa ladotaan päällekäin erilaisia teräslaatuja, nikkelipitoista, rautaa jne. Välissä käytetään booraksia ja kuviointi voidaan tehdä vaikkapa kiertämällä.

Samuraimiekassa ei tätä vaihetta tehdä, se ainoastaan taitetaan ja taotaan useampaan kertaan. Molemmat menetelmät on kyllä eksooottisia.

Ilkka Mänttäri

Ehkä tämä korkean kulttuurin ja tekniikan perusajatus ei niin kovin kaukaa olenkaan haettu. Jotakin sympatiaa Japanilaiset tuntevat suomea kohtaan ja samoin meillä tunnetaan japania kohtaan.

John Quiman

Ruotsalaiset valloittajat tekivät parhaansa, että suomalaiset uskoisivat, jotta sivistys tuli ruotsalaisten mukana ja suomalaiset olivat ennen sitä maakuopissa asuvia mistään tietämättömiä ja mitään osaamattomia tolloja.

Jotkut suomenruotsalaiset uskovat edelleen näin, koska he oppivat suomenruotsalaisten ”historiaa” juuri siihen mailliin. Tosin suomenruotsalaisista suurin osa on alkujaan suomenkielisistä suvuista, vaan vaihtoivat kielen päästäkseen yhteiskunnassa parempiin asemiin. Kun suomalaiset ryhtyivät kielenvaihtoon, sanovat ruotsinkieliset, että suomalaisen ruotsinkielen ääntäminen sattuu korviin, kun se on niin rumaa. Oikein lehdissä kehotettiin välttämään liikaa puhumista hienossa seurassa.

Ruotsinkielisten hallitsema museovirasto tekee edelleen parhaansa, jotta löytöjä tulkittaisiin sopivalla tavalla ja tiettyjä löytöjä ei tutkittaisi lainkaan.

John Quiman

Suomalaiset olivat hyviä raudantakojia ja laivanrakentajia jo kauan ennen ruotsalaisten valtaa. On rikkaita hautoja runsaan puoleisesti. On paljon sellaista, mikä todistaa osaamisesta ja vauraudesta, mutta ruotsalainen valta halusi pimittää ne kaikki, jotta olisi helpompaa uskotella suomalaisille ruotsalaisten paremmuutta.

Ihmekös tuo, että suomalaiset ovat hyviä teknologiassa, kun on ikiaikaiset perinteet siinä lajissa.

Japanilaisilla on ilmeisesti myös teknologia veressä, koska nousivat rihkamantuottajista muutamassa vuosikymmenessä teknologian huipulle. On kuulemma jotain samankaltaisuutta japanin kielessä suomen kielen kanssa.

Ilkka Forsten

Ja tervanpolttajia. Älä unohda tervanpolttajia ja kolonialismia. Ilman suomalaisten tervaa olisi koko Afrikka säästynyt niin ikäviltä seurauksilta kuin orjuus ja puuvillaplantaasit. Ohisalo tietää kertoa asiasta enemmän, joten pyytäkäämme häntä selostamaan koko kuvio uudelleen.

Olen kuullut että japanin kielessä on yhtä rikas kirosanojen tarjonta kuin meillä. Tästä johtuen esimerkiksi Vainö Linnan Tuntematon Sotilas oli kiitollinen käännettävä sikäläisille markkinoille.

Ilkka Mänttäri

😊

Kata

Varmaan niin mutta englanniksi aivan surkea koska kaikki kielemme upeat murteet ovat mahdottomia kääntää.Kuin lukisi ihan ”tuntematonta” kirjaa.
En ihmettele että ei suuremmin kiehtonut kirjana jenkkituttuja mutta elokuvina kyllä.

John Quiman

Niin, se jo kulunut sananparsi. ”lost in translation”.

Ilkka Mänttäri

Olipa hyvä elokuva. Muutama otos tuosta jää elokuvan historiaan. Pidin elokuvan kiireettömyydestä. On aivan selkeää että vain muutama elokuva paranee loppua kohti, tuo teki sen, uudella tavalla. No vähän epäilen etä Sofia enää tuohon yllä, ei meistä kukaan yleensä sitä tee, yltäisi parhaimpiinsa enää eläkepäivillään. No poikkeuksia on kuten Ennio Morricone josta en voi sanoa muuta kuin ihailuni.

Sampo Maa

Nuorena tykkäsin lukea historiallisia romaaneja joissa oli juurikin tuota miekkamystiikkaa. Miekoille annettiin nimiä, niissä uskottiin olevan taikaa. Kirjailijoiden nimiä en valitettavasti enää muista, mutta sen muistan, että niissä kirjoissa tuli mielikuvitustaistelujen ohella iso annos historiaa. Viikinkiaika ei ollut niin alkeellista kuin kuvitella voisi, kyllä siellä oli tietoa ja taitoa kaikenlaista.

Ilkka Forsten

Katselin kerran dokkarin noista miekoista, ja niistä kävi ilmi että yhtä tasalaatuista terästä osattiin valmistaa Englannissa vasta 1500 luvulla… Heh heh Ohisalo, ja mehän olemme muka olleet peräkylän juntteja kun hiekkaneeker***t teki suuria innovaatioita ja keksi missä sijaisee oma napa. Taidettiin sittenkin olla vähän edellä Nigambo Mumbaita joka ei keksinyt edes pyörää, enkä puhu polkupyörästä.

Meilläpäin sepät takoivat laatuterästä, kun toppahuuliheimo juoksi leijonia pakoon jalkapohjat lätisten huutaen not me not me… Illalla sitten leirinuotiolla bataattipontikan tuoman uhon kanssa tuotettiin sankaritarua pilteille, jossa suuri heimopäällikkö piteli sataa leijonaa aloillaan pelkän katseensa avulla, aaah ooooh, sina ola huva, me ola sinun kaveri koska lähteä soumen suunta huutaman rassistit.

Nestori Lundahl

Silloin vanha Väinämöinen sanan virkkoi, noin nimesi: ”Itse tieän rauan synnyn, arvoan alun teräksen …”
(Kalevala yhdeksäs runo)

Ilkka Forsten

”Jaappanin ” seudulla on myöskin ollut hyvin osaavia miekantakojia. Siitäkin tuli dokkari muutamia vuosia sitten. Nyt jo vanha mestari sanaili haikeana että osaaminen on katoamassa, koska nuorilla ei riitä innostusta samuraimiekan valmistukseen joka on aavistuksen pitkä prosessi.

Äijä hioi valmiin miekan terää sormien välissä pitämillään erittäin litteillä hiomakivillä, ja niillä ainoastaan kiillotettiin terä. Työ kestää kolme ( 3 ) kuukautta kun se tehdään hyvin. Tuloksena on peilinkirkas terä josta näkee naamansa. Hän sanoi että yhden miekan tekemiseen kuluu arviolta 12 kuukautta, siis osaavalta mestariltakin.

Oli todella mukava katsella kun joku yhä ylläpitää vanhaa perinnettä, ja nimen omaan ihailin sitä henkistä jaksamista. Hän ei tehnyt yhtään hukkaliikettä, eli ei pyörinyt varvastossujen ympäri ja mutissut että mihin halvattuun laitoin sen kännykän, tai joko kauniit ja rohkeat ehti alkaa.

Horace Smith

Japanissa todella tiedettiin, kuinka terästä valmistetaan. Se selvisi ww2 jälkeen eräälle amerikkalaiselle asesepälle, joka päätti testata jenkkisotilaiden sotamuistona tuoman Arisaka kiväärin kestävyyttä. Niitä pidettiin yleisesti heikkolaatuisina leluina.
Suuri yllätys olikin kun Arisaka kesti aivan helvetillisiä latauksia. Siinä missä Springfieldit Ja Lee Enfieldit räjähtivät palasiksi, Arisakasta otettiin lukko auki. Kyseisen aseen aktio onkin yksi maailman kestävimpiä, ellei kestävin aktio aikalaistensa parissa.

Ilkka Forsten

Kestävin on Saksalaisten Mauser Kar 98 K kiväärissä käyttämä lukko. Sitä on kopioitu vähän kaikkialla. Japanilaisten kiväärit olivat hyviä, mutta sotilaspistoolit sutta ja sekundaa. Tämä johtui niiden omintakeisista ratkaisuista, ja myöskin siitä ettei niitä oikeasti olettu käytettävän. Se oli eräänlainen upseerin asepukukuun kuuluva seremoniavälinen. Triviatietona sanottakoon, että Bill Rugerin myöhemmin kehittelemä .22 LR kaliiberinen pistooli on ulkoisesti kopio japanilaisten Nambu sotilaspistoolista, vaikka jotkut väittävät että esikuvana oli Luger P-08.

Pistooli vyössä, ahaa olet upseeri.. Pistooleista varmatoimisin ja tietyssä mielessä tehokkain oli Amerikkalaisten Colt M 1911 A1 Government .45 ACP kaliiberissa. Seuraavana tuli varmaankin Saksalaisten Walther P-38 ja Belgiassa valmistetut FN High Power pistoolit. Molemmat 9 mm versioita. kaikkien tuntema ” Parabellum ” eli virallisesti Luger P-08 oli tavallaan hyvä, mutta kallis ja hidas valmistaa, sekä paljon heikompi rakenteeltaan kuin waltherin pistooli.

Ei sovi unohtaa myöskään Venäläisten Tokarev TT-33 ” tähtipistoolia. ” Vaikka siinä oli suhteellisen pieni ja kevyt luoti, se omasi hyvän läpäisyn. 7.62 x 25 mm patruuna oli sama jota käytettiin sikäläisten PPSH 42 ja PPS konepistooleissa.

John Quiman

Kun tunnut tietävän aika paljon noista aseista, miten on suomalaisten kehittämien aseiden laita?

Horace Smith

No Arisakan lukko on Mauserin kopio niin kuin moni muukin. Varsinkin japsien 6.5×50 patruunan tehoon nähden melkoinen overkill. Myös Mosinin aktio kestää aivan järjettömä latauksia. Joku kotimainen aselehti testasi vuosia sitten. Aloituslataus oli 3x lataus nopeimmalla pistooliruudilla. Aktio kesti, hylsyt hajosivat.

Nambu oli lähinnä vitsi, eikä japanilaisten asekehitys ollut muutenkaan länsimaiden tasolla. Tosin japanilaiset sotalaivat ovat ehkä eri juttu. 1900 luvun alkupuolen aseet olivat yleensä monimutkaisia, kalliita valmistaa ja vaativat paljon huoltoa, kunnes muuan John Moses Browning alkoi hommiin.

Tuo Tokarevin patruunahan sama, kuin originaali mietolatauksinen 7.63×25 Mauser, joka oli alunperin luotu Mauser C96:lle. 9mm versiot tulivat myöhemmin, koska 9mm pb ei ollut vielä olemassa kun C96 lanseerattiin.
7.62 Tokarev on taas todella tulinen, ja kp versio vielä tulisempi. Pistoolinkin piipusta se lähtee lähes 500m/s. Tästä syystä 70 luvun pahamaineinen terroristi Carlos aka Shakaali käytti tshekkiläistä CZ52 pistoolia. 7.62 Tokarevin kuulilla oli taipumus mennä läpi mistä vain, eikä sen aikaiset luotiliivit niitä pysäyttäneet.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Horace Smith
Hölmölästä terveisiä

Kyllä. Mutta menikö minulta historian harrastajana jotain ohi? Kun oli tämä naurettava polvistuminen, sekä rähmälleen meno tuomiokirkon edustalla. Jossa somali kiljuu, me olemme nämä rakentaneet. Tms. Poliisit pitivät kylttejä siinä sivussa. Muistamme kuinka marskista tehtiin musta savanni sankari.

Horace Smith

Sain kerran käsiini ystäväni omistaman, ja englantilaisen sepän valmistaman rapierin. Siinä tuli täysin selväksi, ettei oikeat miekat ole mitään metallitikkuja, vaan todella huolella suunniteltuja ja valmistettuja aseita.
Rapierin keveys, tasapaino ja yksityskohdat, kuten kädensuojus ovat huikeat. Kaikella on tarkoitus. Miekka esimerkiksi pysyy täysin vaaterissa, kun sen laittaa kämmensyrjälle terän ja kahvan liittymäkohtaan. Osaavissa käsissä se ollut ja on todella kuolettava ase.