Kotimaa

Suomi tukee Afganistania yli sadalla miljoonalla eurolla neljän vuoden aikana

Kuva Wikimedia Commons.

Brysselissä järjestettiin EU:n ja Afganistanin isännöimä huippukokous, jossa kansainvälinen yhteisö sitoutui tukemaan Afganistania kehitysavulla


Brysselissä järjestettiin 5.10.2016 EU:n ja Afganistanin isännöimä huippukokous, jossa kansainvälinen yhteisö sitoutui tukemaan Afganistania kehitysavulla 2017–2020. Suomen tukilupaus neljälle vuodelle on noin 110 miljoonaa euroa. Tuki kanavoidaan pääosin Maailmanpankin ja YK-järjestöjen kautta kolmelle keskeiselle sektorille: oikeus ja turvallisuus, peruspalvelujen kehittäminen sekä talouden perustan kehittäminen.

Tukilupausten myötä Afganistanilta odotetaan avun asianmukaista käyttöä ja yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevien tukemista.

Kansainväliselle yhteisölle on tärkeää, että Afganistanista tulisi demokraattinen, vakaa ja turvallinen maa. Sen vakauttaminen on yksi merkittävimmistä kansainvälisistä yhteisoperaatioista. Tuloksia on saatu aikaan esimerkiksi koulutuksen kehittämisessä, terveydenhuollossa ja korruption vastaisessa työssä. Myös naisten asema on parantunut, ja äiti- ja lapsikuolleisuus ovat pienentyneet. Koko maassa elinajanodote on vuoden 2001 jälkeen noussut lähes 20 vuodella.

Afganistanin vakauttaminen on yksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kehityspolitiikan keskeisiä prioriteetteja, ja Suomi on sitoutunut maan pitkäjänteiseen tukemiseen. Tavoitteena on, että Afganistanin kehitys jatkuu myönteiseen suuntaan eikä maa ajaudu uudelleen sekasortoon. Vuodesta 2002 lähtien Suomen kehitysyhteistyörahoitus Afganistanille on ollut yhteensä noin 275 miljoonaa euroa. Sotilaallisen kriisinhallinnan rahoitus on ollut noin 300 miljoonaa euroa.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset