Kotimaa Politiikka

Suomi tukee Turkin EU-jäsenyysprosessin jatkamista ja EU:n yhtenäisyyden vahvistamista

Kuva Pixabay.
Suuri valiokunta keskusteli Eurooppa-neuvoston kokouksen aattona EU:n kehittämisestä.

Lokakuun Eurooppa-neuvoston (19.-20.10.) aiheita ovat muuttoliike, digitaalinen Eurooppa, puolustus ja ulkosuhteet. Lisäksi päämiehet jatkavat keskustelua EU:n kehittämisestä puheenjohtaja Donald Tuskin esittelemän suunnitelman pohjalta sekä käsittelevät Brexit-neuvottelujen tilannetta.

Eduskunnan suuri valiokunta sai pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ennakkoselvityksen kokouksesta tänään.

Suuren valiokunnan keskustelussa pääministerin kanssa käsiteltiin mm. ulkosuhteita ja puheenjohtaja Donald Tuskin tuoreita linjauksia EU:n kehittämistyön seuraavista vaiheista.

Turkin jäsenyysprosessia jatkettava

Ulkosuhdeasioista Eurooppa-neuvosto käsittelee mm. Turkkia. Suomi katsoo, että vuoropuhelun ja Turkin EU-jäsenyysprosessin jatkaminen on paras tapa ankkuroida maa Eurooppaan, Sipilä totesi. Turkin kehitys sananvapauden, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen osalta on kuitenkin huolestuttavaa, Sipilä sanoi.

Päämiesten keskustelu EU:n tulevaisuudesta jatkuu

Eurooppa-neuvosto jatkaa keskustelua EU:n tulevaisuudesta, jota käytiin päämiesten kesken viimeksi Tallinnan digitaalihuippukokouksessa syyskuussa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esittelee kokouksessa kesään 2019 saakka ulottuvan suunnitelmansa työn jatkamiseksi.

Suuren valiokunnan keskustelussa Sipilä nosti Tuskin linjausten erääksi keskeiseksi kohdaksi päämiestason poliittisen keskustelun lisäämisen, jonka tarkoituksena on vahvistaa unionin yhtenäisyyttä.

Tusk korostaa Suomen linjan mukaisesti, että kehittämistyössä edetään askel kerrallaan konkreettisia asioita painottaen, Sipilä totesi. Lisäksi tarkoituksena on mm. kehittää päätösten toimeenpanon seurantaa.

Brexit-neuvotteluissa ei edellytyksiä toiseen vaiheeseen siirtymiseen

Brexit-neuvottelujen osalta Eurooppa-neuvosto (EU27) tulee toteamaan, että riittävää edistystä toiseen vaiheeseen siirtymiseksi ei ole saavutettu. Neuvottelujen toisessa vaiheessa on tarkoitus sopia EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan uudesta suhteesta.

Neuvottelujen edistymistä arvioidaan uudelleen joulukuun Eurooppa-neuvostossa, Sipilä totesi.

 

  • 422
    Shares