Kolumnit

Suomi valmistautuu tulijamäärän vastaanottoon – muut Pohjoismaat kiristävät ehtoja

Kaikissa Pohjoismaissa on kiristetty turvapaikan erilaisia ehtoja. Tanskassa lähes kaikkia ehtoja sosiaaliavuista perheenyhdistämisiin on kiristetty huomattavasti. Norjassa maahantulon ehtoja ja turvapaikkaa koskevia säädöksiä kiristettiin jo syksyn, mutta ennenkaikkea talven ja kevään aikana. Jopa Ruotsissa, joka on ollut jollain tapaa Euroopan humanitäärisen maahanmuuton esikuva, on kiristetty ehtoja niin, että voi hyvällä syyllä sanoa Ruotsilla olevan tällä hetkellä ainakin Pohjoismaiden tiukimmat ehdot turvapaikanhakijoille.

Mainituissa maissa turvapaikkaa koskevien säädöksien tiukkenemisen motiivina on tehdä maasta mahdollisimman epähoukutteleva, ja että turvapaikanhakijat jäisivät muihin maihin lähemmäs konfliktialueita.

Suomessa viranomaiset ovat täydessä valmiudessa. Kun, tai jos turvapaikanhakijoita taas loppukesää kohden alkaa virtaamaan maahan, niin viranomaisilla on valmius lisätä majapaikkoja. Esimerkiksi Tampereen kaupungilla on valmius laittaa pystyyn hyvinkin nopealla aikataululla majapaikkoja. Riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Jouni Perttula kertoo:

– Olemme oppineet viime syksyn tapahtumista ja olemme nyt valmiina muutosten varalla. Meillä on valmiina tiloja, joita saadaan käyttöön muutaman tunnin viiveellä.

Maahnmuuttoviraston turvapaikkayksikkö johtajan Esko Revon mukaan on mahdotonta ennustaa toistuuko viime syksyn kaltainen ruuhka.

– Olemme kuitenkin kouluttaneet suuren määrän henkilökuntaa ja olemme hyvässä valmiudessa tulevaan.

Suomi toimii siis Pohjoismaisessa nelikossa aivan toisin. (Islanti poislukien, koska sinne ei pyri yhtään turvapaikanhakijaa)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa