Kotimaa

Suuri osa suomalaisista näkee yhteyden pandemian ja ilmastonmuutoksen välillä

Kuva Pxfuel.

Puolet suomalaisista arvelee koronavirusepidemian olevan luonnon oma tapa vähentää liikakansoitusta.

Suomalaisista 49 prosenttia epäilee, että koronavirusepidemia on luonnon oma tapa vähentää liikakansoitusta ja huolehtia ympäristön sekä ilmaston kantokyvystä, käy ilmi EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 30 prosenttia on eri mieltä.

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Naisista suurempi osuus (55 %) kuin miehistä yhtyy väitteeseen. Akateemisesti koulutetuista selvästi pienempi osa (38 %) kuin vähemmän koulutetuista on väitteen kanssa samaa mieltä, mutta ammattikorkeakoulun käyneissä samanmielisiä on eniten (57 %). Eri puolueiden kannattajista erityisesti perussuomalaisten kannattajat (63 %) ovat sitä mieltä, että koronavirusepidemia on luonnon oma tapa vähentää liikakansoitusta ja huolehtia ympäristön ja ilmaston kantokyvystä.

– Mielenkiintoiseksi jakauman tekee se, että se ei vaikuttaisi selittyvän suoraviivaisesti sillä, kuinka vakavaksi ilmastouhka koetaan. Perussuomalaisten äänestäjät erottuvat myös ryhmänä, joka on vähiten huolestunut ilmastonmuutoksesta. Tälle ryhmälle ihmisen toiminnan ulkopuolelta tuleva ratkaisu voi olla houkuttelevampi ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuin omat toimet, sanoo suomalaisten asenteista EVA arvion Luonnon vastaisku kirjoittanut toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Suomalaisista 69 prosenttia pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana uhkana, jonka torjumiseksi on nopeasti ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin kaikissa maissa. Toista mieltä on 17 prosenttia. Suomalaisten ilmastonmuutoksesta kokema uhka on hälventynyt viime vuodesta kuusi prosenttiyksikköä. Vuonna 2019 jopa 75 prosenttia suomalaisista  piti ilmastonmuutosta aikamme suurimpana uhkana, jonka torjumiseksi on nopeasti ryhdyttävä toimiin kaikissa maissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit