Eurooppa Politiikka

EU-elvytyspaketti: suurten rahamäärien kippaaminen talouteen vahingoittaa enemmän kuin auttaa

Kuva Piqsels.

Demokraattinen Bulgaria -puolueen poliitikko Vladislav Panek ei iloitse maansa saamasta osuudesta EU-komission elvytyspaketista.

Vladislav Panek nostaa Dnevnik-lehdessä esille termin ”Hollannin sairaus”, jolla viitataan lähinnä maihin, joissa on löydetty valtavia luonnonvararesursseja.

1960-luvulla alkoi kaasutuotanto Pohjanmerellä. Hollannin tulot kasvoivat jyrkästi ja guldeni kallistui. Sitten valtiolle koitti tuskainen vuosikymmen. Korkeaa työttömyyttä, teollisuuden kilpailukyvyn katoaminen ja muita alueen maita heikompi talouden menestyminen.

Sama uhkaa koko Eurooppaa. Tällä kertaa Hollannin sairaus ei kuitenkaan johtuisi luonnonvaroista vaan EU-rahastoista. Jos rahat törsätään turhuuksiin, se vahingoittaa taloutta enemmän kuin auttaisi sitä.

– Kymmenet tuhannet hyvin koulutetut ja osaamispotentiaalia omaavat ihmiset alkavat puuhailla höperöiden hankkeiden parissa, ja näin vain siksi, että rahaa on. Silti vaikka he samalla hyvin tietävät, että hankkeesta ei koidu juurikaan lisäarvoa.

Juuri näin kävi kirjoittajan mukaan kun Bulgaria liittyi Euroopan unioniin.

– Henkilöt, jotka aiemmin työskentelivät reaalitaloudessa, alkoivat elää tukirahojen varassa. Siksi ei ole ihme, että talouden kasvu on hiipunut ja nyt iloitsemme jo kolmenkin prosentin kasvusta.

Valtavien rahamäärien yllättävä kippaaminen talouteen vie sen stressitilaan.

– Se on aivan sama asia, kuin jos narkomaanille antaisi tupla-annoksen tai rividuunari saisi totosta miljoonia. On hyvin vaikeaa sopeutua ilman vaurioita. Kreikan ja muiden Etelä-Euroopan maiden kokemukset osoittavat tämän.

Panev muistuttaa, että myös epäonnistuminen vaanii. Ei vain siksi, että rahat voidaan varastaa, vaan myös siksi, että 90% hankkeista menee poskelleen.