Muu maailma

Suurvallat ovat ajautumassa Syyriassa globaaliin sotaan

Aleppon taistelu voi eskaloitua suoraksi sodaksi USA:n ja Venäjän välillä


Syyrian armeijan johdon mukaan kansainväliset ja islamistiset palkkasoturit valmistautuvat Aleppossa vastahyökkäykseen Syyrian armeijaa vastaa. Al-Masdar News mukaan tuhansia palkkasotureita on ryhmittymässä kaupungin etelä- ja länsipuolella ajaakseen Syyrian armeijan ulos kaupungista.

Perjantaina Syyrian armeija ja palkkasoturit kävivät kiivaita taisteluja pohjoisessa Aleppon keskustasta. On epäselvää, kuka menestyi taisteluissa.

Kehityskulku on palovaarallinen: Sillä USA:n hallitus uhkaa nyt avoimesti Syyrian armeijaa ilmaiskuilla, kuten Reuters on kertonut. Se aiheuttaa huolta, sillä osa USA:n hallituksesta pelkää, että tällaiset hyökkäykset voisivat tappaa myös venäläisiä sotilaita. Eräs Pentagonin tiedottaja sanoi Washingtonissa, että Venäjän on varauduttava siihen, että useita venäläisiä koneita tullaan ampumaan alas ja venäläisiä sotilaita kuljetetaan takaisin kotimaahan ruumispusseissa.

Strategiaa koskevat jännitteet ovat kasvamassa USA:n hallituksessa: Presidentti Barack Obama haluaa välttää suoraa sotilaallista yhteenottoa Venäjän kanssa. Aiemmin Obama saattoi luottaa tässä asiassa ulkoministeriinsä John Kerryyn. Kerry totesi kuitenkin YK:n täyskokouksen yhteydessä New York Timesin mukaan, että hän ja eräät muut hallituksen jäsenet olivat jo kuukausia kannattaneet suoraa sotilasoperaatiota Syyriassa, mutta hävinneet kuitenkin kannassaan Obama-ryhmän enemmistölle. Kerry viittasi edelleen kantaan, että USA:n sotilaallinen puuttuminen voisi johtaa eskalaatioon, sillä silloin myös muut osapuolet, kuten Venäjä ja Iran varustautuisivat.

Isvestija kertoo, että Venäjä tulee lähettämään lisää taisteluhävittäjiä Hmeymimin tukikohtaan.

USA vihjasi torstaina, että se voisi antaa Turkille ja Saudi-Arabialle luvan toimittaa palkkasotureille ilmatorjuntaohjuksia venäläisten ja syyrialaisten lentokoneiden alasampumiseksi. CIA tulisi organisoimaan tämän operaation.

Euroopassa Vihreät tukevat kovempia toimintamalleja venäläisiä vastaan: ”Minun mielestäni ei tule vain odottaa, jos haetaan neuvotteluratkaisua”, sanoi EU-parlamentti Vihreän ryhmän puheenjohtaja Rebecca Harms, kertoo Reuters. On vastattava päättäväisesti YK-avustuskuljetusta vastaan tehtyyn hyökkäykseen ja Aleppon tapahtumiin. ”Juuri Saksan tulee antaa signaali venäläisille, että halutaan ehdottomasti neuvotteluja, mutta mitä tahansa ei hyväksytä.” Harms ehdotti panemaan heti jäihin Nord Stream II kaasuputken. Myös Vihreiden ulkopoliitikko Omid Nouripour vaati eurooppalaisten ”yhteistä painostusta”, mutta hän ei kuitenkaan halunnut puhua sanktioista. …

USA:n hallituksen tiedottaja oli vihjannut muutamia päiviä sitten uusista Venäjän vastaisista talouspakotteista.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja on TASS:in mukaan sanonut, että Venäjä ei ole määrittänyt nyt jo vuoden kestäneelle operaatiolleen mitään aikarajaa. Hän sanoi, että joka tapauksessa on onnistuttu siinä, että Damaskos ei ole joutunut islamististen palkkasotureiden käsiin.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa