Eurooppa

Sveitsi lähettää sotilaita rajalle

Sveitsi pelkää mahdollista Välimeren reittiä pitikin kesällä tulevaa Pohjois-Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden rynnäkköä. Tämän takia Italian vastaiselle rajalle tullaan lähettämään sotilaita.


Rynnäköllä olisi seurauksia Sveitsille, sanoi Ticinon kantonin turvallisuusjohtaja Norman Gobbi Blick-lehdelle. Etenkin, jos Itävalta sulkee Brennerin solan. ”Koska Ranska on jo de facto sulkenut rajansa, niin Sveitsi on ainoa väylä kohti Pohjois-Eurooppaa.”

Gobbin mukaan Italiaan on tänä vuonna tullut jo 50% enemmän turvapaikanhakijoita, kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. ”Vieraillessani Roomassa kertoi eräs hallituksen edustaja, että Italia pelkää maahanmuuttajamäärien kaksinkertaistuvan viime vuoteen verrattuna.” Gobbi ilmoitti, että 2.000 Sveitsin passaripataljoonan sotilasta tullaan lähettämään maan etelärajalle.

Armeija hälytysvalmiudessa

Armeija on jo hälytysvalmiudessa operaatiota varten, mutta se ei ole vielä saanut pyyntöä tai määräystä rajavartiolaitokselta tai kantonilta. Südostschweiz-lehden mukaan Sveitsin puolustusministeri Guy Parmelin siirsi jo noin 5.000 reserviläisen kertausharjoitukset ensi viikon alkuun, jotta niihin saataisiin mukaan riittävä määrä asevelvollisia.

Lisäksi Parmelin työstää suunnitelmaa, jonka mukaan syksyn ja talven kertausharjoituksia pidettäisiin mieluummin jo kesällä riippuen turvapaikanhakijamäärien kehityksestä. Myös harjoitusten kestoa voitaisiin pidentää kolmesta viikosta viiteen viikkoon. Sveitsillä on miliisiarmeija. Jokainen aktiivisotilas ja osa reserviläisistä joutuu osallistumaan useita viikkoja kestäviin kertausharjoituksiin.

Rajavartiolaitos ”sinnittelee viimeisillään”

Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on keventää rajapoliisien taakkaa. Finanssiministeri Ueli Maurer totesi Blick-lehdelle: Rajavartijat ”sinnittelevät viimeisillään”. He eivät kykenisi yksin hallitsemaan turvapaikanhakijoiden rynnäkköä. Sotilaat voivat pystyttää majoituspaikkoja, kanavoida ihmisvirtoja ja tuoda maahanmuuttajia vastaanottoleireihin. On tärkeää rekisteröidä jokainen turvapaikanhakija ja tutkia turvallisuusuhat.

Laittomien rajanylitysten määrä on kasvanut Sveitsissä viime päivien aikan. Viime viikolla Ticinon kantoniin tuli laittomasti 169 turvapaikanhakijaa. ”Pääosin pakolaiset tulevat viralliset rajanylityspaikat kiertäviä reittejä pitkin. Meidän on valmistauduttava mahdollisen pakolaisrynnäkön varalta”, sanoi Gobbi. Pelkästään viime lauantaina ja sunnuntaina rajan yli tuli 100 maahanmuuttajaa Ticinon kantoniin.

Itävalta pitää kiinni Brennerin solan valvonnasta

Itävalta rakentaa parhaillaan Brennerin solassa rajavalvontajärjestelmiä. Italian kovasta kritiikistä huolimatta Itävallan puolustusministeri Hans Peter Doskozil ilmoitti, että ”äärimmäisessä tilanteessa” Brennerin sola tullaan sulkemaan kokonaan. Tällainen tilanne syntyisi jos Tirolin osavaltio muuttuisi ”odotushuoneeksi” turvapaikanhakijoiden läpikulun, Italia palautuksista kieltäytymisen, sekä Saksan rajavalvonnan takia. Silloin ei pystyttäisi enää pitämään kiinni aiemmin päätetystä 37.500 turvapaikanhakijan ylärajasta vuodessa.

Italian hallitus on jo lähettänyt kirjeen EU-komissaari Dimitris Avramopoulokselle ja pyytänyt häntä ”pikaisesti tutkimaan” Itävallan rajaturvallisuustoimet. Komission tulee välittömästi puuttua asiaan ”EU:n perusarvojen suojelemiseksi”.

Asiasta uutisoi Junge Freiheit

Toimitus
16.4.2016
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit