Eurooppa Maahanmuutto

Sveitsi: Nigerialaisen turvapaikkahakemus hylättiin Facebook-päivityksen takia

Kuva Pixabay
Nigerialaisen turvapaikanhakijan hakemus hylättiin, koska hänen vaimonsa päivitti Facebook-yhteisöpalveluun kuvia, jotka eivät täsmänneet miehen tarinan kanssa. Sveitsi haluaa jatkossa sosiaalisen median tarkastuksen jokaiselle turvapaikanhakijalle.

Sveitsin maahanmuuttoviranomaiset olivat hereillä, kun nigerialainen turvapaikanhakija kertoi joutuneensa uhatuksi kotimaassaan ja matkusti lentokoneella Sveitsiin turvaan. Nigerialaisen tarina paosta oli sekava, ja hakija muutti useasti tarinaa. Tämä kiinnitti virkamiesten huomion ja he tekivät tarkemman tutkimuksen sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebook-palvelussa.

Facebook-tutkimuksessa löytyi kuvia hakijan vaimosta, joka oli Palma de Mallorcalla ja esittäytyi erään liiketilan ylpeänä omistajana. Sveitsin virkailijoiden yhdessä Espanjan virkamiesten kanssa tekemässä tutkimuksessa selvisi, että nigerialainen oli jo rekisteröitynyt Espanjassa turvapaikanhakijaksi ja pyöritti Mallorcalla yritystä väärällä henkilöllisyydellä.

Sveitsin maahanmuuttoviranomaiset määräsivät miehelle välittömän karkotuksen Espanjaan.

Sveitsin maahanmuuttoviranomaisille on kehitteillä säännöstö, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys ja tarina tulee tarkistaa sosiaalisen median kautta. Lisäksi Sveitsi suunnittelee sääntöä, joka velvoittaisi turvapaikanhakijaa paljastamaan sosiaalisen median sisältämiä tietoja viranomaisille.

Lähde: CH20min

  • 441
    Shares