Eurooppa Maahanmuutto

Sveitsissä asuvista somaleista 84 prosenttia elää sosiaaliturvan varassa, japanilaisista alle prosentti

Kuva Pixabay.

Sveitsissä asuvista ulkomaalaisryhmistä somalit tarvitsevat selvästi eniten sosiaaliapua. Asia käy ilmi Sveitsin tilastokeskuksen julkaisemasta maahanmuuttoa koskevasta tilastosta.

Sveitsin integraatio-ohjelma on määrätietoinen ja tehokas. Se pyrkii integroimaan kaikki maahan pakolaisina ja väliaikaisella oleskeluluvalla saapuneet henkilöt yhteiskuntaan mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin väestöryhmiä, joiden integraatio ei onnistu tavoitteiden mukaisesti.

20 Minuten -julkaisun mukaan vuoden 2017 lopussa maassa asuvasta 4 000 somalista 83,7 prosenttia tarvitsi sosiaaliapua. Seuraavina tulivat eritrealaiset (54,7 prosenttia) ja angolalaiset (54 prosenttia). Näiden väestöryhmien jälkeen tulivat irakilaiset, etiopialaiset ja kongolaiset.

Vähiten sosiaaliapua tarvitsivat japanilaiset (0,6 prosenttia), irlantilaiset (0,9 prosenttia) ja australialaiset (1 prosentti).

Tilastossa oli mukana kaikki yli 1 000 henkilön väestöryhmät.

”Eivät saavu maahan spesialisteina”

FDP-puolueen parlamentin ylähuoneen edustajan Damian Müllerin mukaan luvut osoittavat, että maahan on saapunut aivan liikaa ihmisiä, joiden ei olisi kuulunut saada turvapaikkaa ja jotka ovat sitten vajonneet vuosiksi sosiaaliturvajärjestelmän varaan. Müllerin mukaan vastuu integraatiosta on pakolaisilla itsellään, mutta kantoneiden tulee myös auttaa.

Työelämään integroiminen on kuitenkin vaikeaa. Erityisesti Afrikasta saapuneilla henkilöillä ammatillinen koulutus ei useinkaan vastaa eurooppalaisia standardeja. Lisäksi kieliongelmat sekä kulttuurierot vaikeuttavat työnsaantia Sveitsin ohuilla työmarkkinoilla.

Gaby Szöllösy, kantonien sosiaalijohtajien yleissihteeri sanoo, että sosiaaliavun tarpeessa ovat kärjessä maat, joista suuntautuva maahanmuutto on tyypillisesti turvapaikanhakua tai perheenyhdistämistä.

– Oletamme, että näistä väestöryhmistä suurin osa ei saavu maahan spesialisteina, hän toteaa.

Hänen mukaansa muun muassa Somaliasta, Angolasta ja Kongosta saapuvien integroiminen on vaikeaa, sillä kotimaassa saatu koulutus ei vastaa Sveitsin standardeja, monilla on terveydellisiä ongelmia ja näiden väestöryhmien perheet ovat tyypillisesti suuria.

Bachir Gobdon paikallisesta somalijärjestöstä on kuitenkin toiveikas. Hän muistuttaa, että monet maahanmuuttajat, joilla on suurperhe, työskentelevät matalapalkka-ammateissa, minkä vuoksi sosiaaliavun tarve säilyy pitkään. Tilanne hänen mukaansa helpottaa vuosien mittaan, kun lapset kasvavat ja alkavat huolehtimaan itsestään.

  • 6K
    Shares