Eurooppa Maahanmuutto

SVT:n sisäinen tarkastus paljasti 14 vuotta vanhan turvapaikkahuijauksen

Kuva Holger Ellgaard / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n sisäinen tarkastus on paljastanut, että Dagens Nyheterin ja SVT:n toimittajana työskennellyt Gellert Tamas on vääristellyt tietoja edesauttaakseen mustalaislapsien tuomista Ruotsiin.

Vuonna 2006 Gellert Tamas tuotti Uppdrag Gransknings -ohjelman jakson, jossa väitettiin, että turvapaikkaa hakevat mustalaislapset potevat vakavaa apatiaa ja tämän vuoksi lapset pitäisi tuoda Ruotsiin saamaan hoitoa. Ohjelmassa myös annettiin ymmärtää, että lasten tilan kyseenalaistavia lääkäreitä ajoi poliittinen ja maahanmuuttovastainen motiivi.

Vaikka lasten potemasta apatiasta ei ollut todisteita, median tarkastuslautakunta (Granskningsnämnden) hylkäsi ohjelmasta tehdyt kantelut.

SVT:n Kalla Fakta -ohjelmassa aiemmin työskennellyt Johan Åsard kyseenalaistaa koko ohjelman lähtökohdan. Hänen mielestään on täysin perusteltua kysyä, olisiko lapsia voitu manipuloida. Samaa arvelivat useat lääkärit raportissa, joka tuotiin julkisuuteen ohjelman julkaisun jälkeen.

Åsardin SVT:lle tekemä sisäinen tarkastus osoittaa ohjelmassa useita johdattelevia virheitä ja julkaisematta jätettyä merkittävää tietoa. SVT:n katsojille ei ole annettu tosiasiallista mahdollisuutta arvioida asian todenperäisyyttä.

Gellert Tamas kiistää syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Vain pysyvä oleskelulupa parantaa apaattiset lapset

Vuonna 2019 ”Nadjasta” kertova ruotsalais-amerikkalainen lyhytelokuva Life overtakes me palkittiin Oscarilla. Ohjelmassa esiintyvä Nadja sai oleskeluluvan Ruotsista vuonna 2017 apaattisuutensa vuoksi, minkä jälkeen hän parani nopeasti.

Syndrooma on Ruotsin sosiaalihallinnolle tuttu vuosien takaa – oleskelulupa parantaa niin sanotut apaattiset ulkomaalaiset lapset. Väliaikaiset oleskeluluvat eivät kuitenkaan ole tepsineet. Lasten paranemiseen on tarvittu pysyvä oleskelulupa.

Oleskeluluvan tyypin vaikutus paranemiseen herätti kuitenkin epäilyksen psyykkisen tilan aitoudesta, ja Filter-lehden alkuvuodesta 2020 julkaiseman paljastavan artikkelin jälkeen lääkärit kokeilivat ensimmäistä kertaa erottaa apaattisia lapsia vanhemmistaan.

Parantava vaikutus oli nopeasti havaittavissa, ja lapset pyysivät päästä kotiin. Paraneminen oli muutamassa tapauksessa todella nopea. Yhdessä tapauksessa paraneminen tapahtui kolmessa tunnissa ja toisessa tapauksessa jopa yhdessä tunnissa.

  • 326
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset