Eurooppa

Syyrialainen ympärileikkasi juotoskolvilla – syyttäjä vaatii vankeutta

Kuva Volkswagen Sweden / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Hudiksvallin raastuvanoikeudessa päättyi eilen oikeudenkäynti poikien ympärileikkauksia tehnyttä vastaan. Syyrian kansalainen, 30-vuotias mies väitti pystyvänsä asianmukaisesti tekemään leikkauksia, kuten aiemmin kotimaassaan ja Egyptissä. Operaatiot suoritettiin sähkökäyttöisellä juotoskolvilla.

Ympärileikkauksia tehtiin yhdeksälle pojalle vuonna 2018. Lasten ikä vaihteli parista viikosta seitsemään vuoteen. Operaatiot tehtiin vanhempien tilauksesta. Heitäkin epäiltiin osallisuudesta rikoksiin, mutta syyttäjälaitos luopui tältä osin rangaistusvaatimuksista. Tekijä sai ympärileikkauksesta taloudellista hyötyä noin 20 000 kruunua eli noin 2000 kruunua lasta kohti.

Syyttäjä vaatii tekijälle 1,5 – 2 vuotta vankeutta sekä korvauksia 70 000 kruunua lasta kohti. Tekijä kiistää syyllistyneensä rikoksiin ja väittää pystyvänsä tekemään ympärileikkaukset asiantuntemuksella. Lääkärit ovat toista mieltä. He ovat todenneet operaatiot tehdyn huolimattomasti, lapset ovat kokeneet kärsimystä, osalla on elinikäisiä vammoja.

Teot tehtiin sähkökäyttöisen juotoskolvin avulla, jolla esinahka poistettiin polttamalla. Tätä samaa menetelmää syytetty kertoi käyttäneensä myös em. maissa. Nytkin tekijä väittää operaatioiden sujuneen mallikkaasti.

Tekijä ja hänen apurinsa jäivät kiinni apteekissa asioinnin vuoksi. He olivat ostaneet huomattavan määrän desinfiointiainetta, puudutussalvaa ja haavasiteitä. Apteekki teki asiasta ilmoituksen poliisille.

Aluksi lasten vanhempia epäiltiin omien lastensa pahoinpitelystä. Kamarisyyttäjä Elin Källberg ilmoittaa syytteistä luopumisen perusteeksi, että vanhemmat ovat luottaneet tekijän ammattitaitoon, koska heille oli tätä suositeltu ja suosittelijat olivat luotettuja henkilöitä.

Ympärileikkaukset tehtiin kotioloissa. Osaa lapsista täytyi väkisin pidellä makuulla, jotta operaatio voitiin saada tehtyä. Lääkärien mukaan kivun tuottamisen lisäksi teot olivat huolimattomia ja myös hygienian noudattaminen oli vajavaista.

Gävlessä asuva tekijä ei ole lääkäri, mutta väittää opiskelleensa lääketiedettä Syyriassa. Häntä syytettiin poikien ympärileikkausta koskevan lain vastaisista teoista, pahoinpitelyistä sekä vakavan ruumiinvamman tuottamisesta. Tuomio annetaan 11. marraskuuta.

Lähteet SVT (1, 2, 3).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit